Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dr Predrag Novaković, diplomata veterinarske patologije

rss

08.09.2018. Boža Marković

Naš Aleksinčanin, dr nauka veterine Predrag Novaković je za nepunu deceniju po odlasku iz zemlje, jer ovde nije mogao da dobije posao, iako je tada već magistrirao na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu, nije se zaustavio na zvanju doktora veterinarskih studija.

Dr Predrag Novaković, diplomata veterinarske patologije

U Kanadi, u Saskatunu, je nastavio da radi na svom usavršavanju, radeći na fakultetu. Nije se udaljio od svog izbora na početku, jer je magistrirao u Srbiji, na smeru Preventivne veterinarske medicine, na predmetima makrobiologija sa imunologijom i patologija ishrane domaćih životinja.

U Americi, u Mičigenu je ponovo magistrirao na Andrews University, Berrien Springs, na smeru Kliničke laboratorijske nauke. Iza toga je došao doktorat u Kanadi, koga je ovde započeo, uporan rad, talenat, volja i zapažanje od profesora dr scci. veterine Džona Hardinga. Preporuku mu je potpisao dr Ahmad Al-Dissi, BVetDc, MSc, PhD, Diplomate ACVP, a mentor mu je bila profesor dr nauka veterine Susan E. Detmer, da posle deset naučnih radova ove godine postane diplomata američkih veterinarskih koledža za veterinarsku patologiju.

U svetu postoji oko 2000 ovakvih stručnjaka sa ovim prestižnim zvanjem, među kojima je Peđa Novaković, koji je Aleksunačku gimnaziju učio ovde 1991- 1995. Ovo visoko zvanje našeg Peđe, čiji roditelji Miša, dipl. ing. stočarstva i Ljilja, sudija u penziji, žive u Žitkovcu, je njihov ponos, ali i ponos Aleksinca i naše zemlje, koji je poput mnogih naših naučnika, stručnjaka u programu Apolo, kojih je bilo osam iz Srbije, sportista i drigih širom sveta dokazanih, uspeo u svojoj profesiji, koja mu je bila vodilja od 1996. godine, a možda i ranije o čemu ćemo saznati tek kada sa njim napravimo intervju.

Komentara: 1


# Boža Marković - Nesvrćanin Predrag Novaković veterina
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Jelena Nikolić 13.09.2018.
    Svaka ti čast, Peco!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima