Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Intervju: Istine i zablude o koronavirusu (drugi deo)

rss

27.03.2020. Aleksinac.net

Razgovor vodimo sa jednim od najkompetetnijim naučnikom na prostorima država Balkana i šire, pukovnikom ABHO, Akademikom prof. dr Radetom Biočaninom-pukovnik ABHO, red. univerzitetskim profesorom IUT Travnik, članom Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti, članom Naučnog komiteta Ruske akademije nauka i Naučnim savetnikom za defendološka istraživanja.

Intervju: Istine i zablude o koronavirusu (drugi deo)

Prvi deo intervjua pročitajte ovde

Kako najčešće dolazi do zaraze?

Najčešći način da se zarazite je dodirnuti stvari u javnosti, kao što su rukohvati, ručke na vratima, ručke u autobusu i dr. Virus može ostati aktivan u tkaninama 6-12 sati, a u metalnim predmetima nešto duže. Normalno sredstvo za pranje rublja ubija virus (površinske aktivne materije-sapuni, paste, deterdženti, tehnički alkohol u toploj vodi, nekom rastvaraču ili kiselini). Virus može živjeti u našim rukama samo oko 10 minuta (temperature ruku oko 27C), ali mnoge se stvari mogu dogoditi u 5-10 minuta, poput trljanja očiju, nosa, usta ili nezalečenih povreda/rana. Zimsku ođeću koja ne zahteva svakodnevno pranje treba staviti malo duže na suncu, da bi se “ubio” virus. Virus može živjeti u vašim rukama samo 5-10 minuta, ali mnoge se stvari mogu dogoditi u tih 5-10 minuta, poput trljanja očiju, nosa i ustiju. Na sreću, sa sada deca i učenici praktično ne obolevaju, eventualno mogu imaju asimptomatske infekcije I dobro je to, da nastavu prate u svojim kućama/stanovima.

Preventiva i uklanjanje posledica?

Preporučuje se tzv. grgljanje Betadine (nama poznato kao “hrrr”), kako bismo dotok smanjili bio-klica, dok su još u grlu (prije nego što se spuste u pluća). Kihnite jako, ali negde po strani, da ne bi “zakačili” nekog u blizini i to vani ili prostoriji gde ima dobra ventilacija. Ako se osete simptomi jače prehlade, terba se javiti lekaru.

Dakle, ovaj iznenada pojavljeni virus, koji je izazvao pandemiju, strah i paniku čovečanstvu širom planete Zemlje, niti treba podceniti niti precenti. Istine i zablude o njmu su na svakom koraku, a nauci, biohemičarima, lekarima i ekolozima je ovo sada prioritetan zadatak- otkriti prave efekte i posledice, te ubrzano naći pravo rešenje za prevenciju, bio-hemijsku zaštiti i uklanjanje posledica, uz kvalitetno i tačno informisanje javnosti preko mas-medija. Treba više verovati medicinskim i ekološkim časopisima i intervjuima poznatih naučnika iz ove oblasti, nego raznim tabloidima, društvenim mrežama i ono naše ”rekla-kazala”. Ako pogledamo stručnu alanizu u Kini (gde je bolest spala na minimum) 80% b zahvaćene populacije imala je blage tegobe, 15% malo teže i 5% teže oblike (uglavnom starije, iznemogle i ranije obolele osobe, a na sreću ne deca i žene).

Biološko oružje i B-terorizam?

Prilikom razmatranja terorizma oružjem za masovno uništavanje, zadržati se treba na nekim aspektima primene biološkog oružja, obzirom na činjenicu da je najjeftinije i najpristupačnije, a po svojim efektima najopasnije i najnepredvidije.

Da li je samo koincidencija da je iste godine kada je uhvaćena grupa FENIKS u zemlji došlo i do epidemije velikih boginja, od koje je stradalo oko tri sotine lica, ostaje samo da se nagađa, jer čovek koji je u svom telu doneo virus nije to obavezno ni morao znati. U ranim godinama drugog svetskog, biološko oružje imalo je tri glavne implikacije u očima istraživača: strategijsku, ofanzivnu i ekonomsku.

Optimistikči priželjkivano kao „odgovor” na posedovanje atomske bombe, britanski dokumenti sugerilju da bi biološko oružje bilo moguće koristiti u malim ratovima u kojima nijedna strana ne bi želela da koristi nuklearno oružje i u većim sukobima u kojima bi upotreba bila politički odbačena.

Biološko oružje nosi sa ssobom velike opasnosti. Napadi na useve i stočni fond, smatralo se, da mogu znatno oslabiti napadnutu zemlju kao dopuna strategijskoj upotrebi NH/o. U ovom, zagovornici upotrebe biološkog oružja nalaze oslonac za ostacima istraživanja iz doba II svetskog rata nego u činjenicama koje nameće termonuklearno doba.

Moglo bi se zaključiti da ukoliko su ova sredstva do sada i bila upotrebljena u ratne svrhe, bilo je to učinjeno u skromnim razmerama i najverovatnije radi eksperimentisanja. Zašto nije došlo do njihove masovnije upotrebe tokom II svetskog rata, kada su već obe zaraćene strane bile spremne da ih upotrebe, danas je teško reći. Najverovatnije da su se Nemci, obzirom na svoj geografski položaj i gustu naseljenost, bojali represalija od strane saveznika.

Biološki rat posebnu dimenziju dobija diverzantsko-terorističkim napadima bacilom antraksa na američke gradove 2001. godine, što je praktično prvi dokazani biološki napad u istoriji.

Ima li izgleda za upotrebu ovih sredstava danas, u eventualnom ratu, obzirom na savremene pripreme i dostignuća?

Neka biološka oružja ušla su u arsenale zbog slabe ili niske mogućnosti epidemijskog širenja, zato što visoko kontagiozne bolesti predstavljaju opasnost isto tako i za onoga ko bi ih upotrebio. Naravno, mnoge bolesti koje izazivaju opasne epidemije su veoma proučavane, kao npr. kuga, zbog postojanja verovatnoće da su u SSSR-u otkrili mehanizme za sprečavanje ove bolesti.

Ovakvih i sličnih podataka mogli bismo navesti više. Na svaki način, ako se ima u vidu totalnost i beskrupuloznost savremenog rata, u današnjem svetu naći će se zaista malo ljudi koji će poverovati da će bilo kakve etičke ili međunarodne pravne norme sprečiti upotrebu nekog efikasnog sredstva, pa i biološkog, ukoliko bi ono, u jednom odlučnom momentu, doprinelo povoljnom rešavanju postojećeg sukoba.

Na dekontaminacionom punktu posle obavljenog zadataka

Mogućnost bioloških diverzija?

Iskustva su pokazala da je u vanrednim prilikama i u periodu pripreme za rat dolazilo do ubacivanja diverzantskih i terorističkih grupa u zemlje na koje se pripremala agresija. Logično je pretpostaviti da će i u buduće protagonisti specijalnog rata i potencijalni agresori činiti isto to, i da bi tim snagama stavili u zadatak, između ostalog, i upotrebu bioloških agenasa. U toku rata agresor bi verovatno izvodio brojne tajne diverzantske taktičke akcije, između ostalog i biološkim sredstvima.

Izbor bioloških agenasa bi pao pre svega na one uzročnike bolesti koji se inače mogu naći na terenu gde postoji odomaćeno endemično žarište izabranih bolesti, jer to u dobroj meri prikriva zločin i nameru agresora, a pojave epidemije se pripisuju slučaju ili udesu. Toksin botulinum je posle 11. septembra u SAD upao u žižu interesovanja, zbog moguće terorističke upotrebe. Panika i strah su bili veliki, znajući da samo 1 g ovog bio-toksina (najotrovnikžja supstanca) može da usmrti do milion ljudi.

Uz sve to, takođe treba navesti i dinamičan razvoj sredstava za primenu (lansirna sredstva), koja su dostigla razmere mašte. Tako npr. nemačke OS testirale su kasetni projektil sa lansera ugrađenog na vozilo tipa "Marder", koji je aktiviran daljinskim upaljačem u željenom trenutku. Razne kombinacije boca sa pritiskom kontrolisanih računarima, npr. preko "INTERNET"-a, kao i razni specilani upaljači daju u tom smislu neslućene mogućnosti. Zabeležen je i pokušaj jedne terorističke grupe (prema podacima jedne radio emisije), navodno za potrebe instituta koji proizvodi vakcinu, izvrši porudžbinu za dostavu retkih virusa.
U ovom slučaju, možda se neki sintetički virus sa veštačkom inteligencijom (zahvaljujući visokim nanotehnologijama i genetičkom inženjeringu) brižljivo i naučno dugo planiran i programiran od strane velike sile upotrebio protiv Kine (svetsko privredno čudo), da bi se sada „otrgao“ kontroli i zahvatio ceo svet (sem ledenog Grenlanda), a posebno stare, iznemogle i bolesne osobe, koji nemaju dobar imunitet. Dakle, moglo je da se desi da je ovaj opaki virus odbegao iz neke biohemijske vojne laboratorije i da se „otrgao“ kontroli, prenevši zarazu širom sveta, kao što je to bio slučaj ranije (variola vera, ptičji i svinjski grip, antraks), mada je sve to mnogo teško dokazati.

Nije li ovo možda svetska prevara, način „porobljavanja čovečanstva, da niko nema svoj suverenitet, pa da ovaj virus nije toliko opasan, koliko kasnije može biti opasna farmakomafija da ponudi novu vakcinu sa dalekosežnim pogubnim posledicana. Sumnje postoje, ali vraški teško je to dokazati, kao mnogo puta ranije u vreme velikih pandemija.

Živimo u zaista opasnim vremenima, ali jedina nada koja danas u svetu postoji je to zdravo jezgro alternative (Rusija, Indija i Kina), kao zemalja koje nisu podložne uticaju Zapada, iako su uvezane u taj sistem, i čija rešenja mogu izgledati kao nešto iz čega se svet može izvući iz ovog mraka. Zato je savez ove tri države, iako nije instrumentolazivan, a možda je dobro da i ne bude, „jedino što u ovom trenutku daje nadu svetu koji se gura u haos, jer je apsolutno jasno da na Zapadu ne postoji nikakva ideja kako da se izađe iz ovog pakla“. Postoji tzv. “petlja” mreža, dok vlada ova korona virus visoke frekvencije i kratkih talasa. Sukob velikih sila je velika prevara-rijaliti. Tu su jođ skriveni vladari sveta i njihove mračne namere za čovečanstvo, a nisu to 5-6 “čikica” koji vladaju svetom, već na hiljade njih iz najrazvijenijih zemalja sveta sa multinacionalnm kompanijama, da se stvori, sajber prostor, moćni komjuteri u funkciji ostvarivanja ciljeva „vladara sveta“, pre svega.

Možda je suština ove virusne pandemije da se „sakrije“ što se stvarno dešava na finansijskim tržištima i zato vlast nekih država sprema novu prevaru, koja se zove resetovanje sistema. Sada se lomi pravac kretanja civilizacije i čovečanstvo se „bori“ za opstanak na ovoj planeti.

Da li je moguća terorija zavere ili Kineska osveta?

Sve je moguće u praksi, skriveni vladari sveta, s ciljem ekonomskog podrivanja nekih zemalja, pokušaja prevarata u vlasti, smanjiti populaciju žute rase, radi unosa panike i straha (specijalni rat), uneti strah od nepoznatog, medijska manipulacija radi nekih „svojih“ interesa, kontrola našeg ili nečijeg uma, politizacija, da farmaceutske multinacionalne kompanije sada „trljaju“ ruke, sa brojnim proizvodima na tržištu (zaštitne maske/poveske, rukavice, medikamenti, lekovi za jačanje imuniteta, vakcine).

U opštem smislu, danas ima svašta da vidite na društvenim mrežama, pre svega i narod je umnogome dezorijentisan, kada je ovaj prirodan ili sintetički virus (eksperimentalni koktel) u pitanju. Neophodno je imati valjan Informacioni zdravstveni sistem, koji treba da predstavlja skup ljudi, materijalnih sredstava i postupaka, koji služi za proizvodnju i komuniciranje informacija u sistemu eko-bezbednosti. U ovom slučaju, zdravstvena informatika kao naučna disciplina treba da se bavi teorijom i praksom ovih procesa u eko-zaštiti, pitanjima obrade podataka i informacija posledica oboljenja i umiranja populacije, devastacije životne sredine i svim implikacijama koje ti procesi imaju sa teorijskog, tehnološkog i aplikativnog aspekta.

Dakle, nema potrebe za veliku paniku i strah, bitne su mere bezbednosti i zdravlja na radu, nasleđene osobine od roditelja, stil življenja, zdravlje, kvalitet života, ograničeno kretanje, eko-ambijent, pravilna ishrana, veći unos čajeva, voća i povrća, malo rastvora sode bikarbone uz vitamin S, provod i kretanje u prirodi, fizička aktivnost, pojačana higijena, što manji boravak u zatvorenim prostorijama, verovanje u sebe i stručnjake u "borbi" protiv opakih bolesti. U vreme pojačanih mera bezbednosti, vanrednog stanja i policijskog časa bitno je „zbijanje“ u redove i disciplina, što naš narod, po meni, zaista iskazuje, kao u vreme NATO bombardovanja.

S druge strane, brojne su glasine, a cilj ovakvih provokacija je donekle jasan–širenje straha i panike među građanima. Tome se možemo suprotstaviti, samo ako smo složni u shvatanju situacije, preuzmemo preventivne mere te građanima budemo pružali sveobuhvatne, blagovremene i istinite informacije preko mas-medija, pre svega. I biznis je u izazovnim vremenima.

Šta se sve podrazumeva pod pojmom „upravljanje“ rizicima?

Zakon o vanrednim situacijama smatra značajnim smanjenje rizika i upravljanje rizicima od katastrofa i ovim zakonom definisano je da elementarna i druga nepogoda: „predstavlja prirodnu nepogodu ili ljudskim aktivnostima izazvan događaj, čije posledice ugrožavaju život i zdravlje većeg broja ljudi, odnosno materijalna dobra i životnu sredinu u većem obimu (poplava, zemljotres, odroni, klizanje tla, dugotrajna suša, oluja sa ledom i/ili snažnim udarima vetra, požar, epidemija/pandemija teško zagađenje/kontaminacija zemljišta, vode i vazduha, tehničko-tehnološka nesreća, ratno razaranje (uz primenu NHB oružjai MOU), NHB udesi, NHB terorizam, iznenadna pojava tj, najezda insekata i glodara i gmizavaca), a čiji nastanak ili posledice nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi.”

Vanredna situacije se proglašava kada su rizici i pretnje ili nastale posledice elementarnih i drugih nepogoda po stanovništvo, životnu sredinu i materijalna dobra takvog obima i intenziteta, da njihov nastanak ili posledice nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi, zbog čega je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrebiti posebne mere, snage i sredstva, uz pojačan i disciplinovan režim rada.

Kako odgovorno prilagoditi poslovanje za dobrobit zaposlenih, kompanija i društva?

Odgovorno ponašanje poslodavaca i važnost brzih, a smirenih reakcija u nepredviđenim okolnostima ključ je uspešnog poslovanja, jer to odlikuje dobre menadžere i ima dobre reakcije po ceo tim.

Nakon 20 godina od NATO bombardovanja (24. mart-10. jun 1999.), nagli porast zdravstvenih i eko-problema i njihova realna pretnja egzistencijalnom opstanku biljnog, životinjskog i ljudske populacije, nametnulo je potrebu da se ekološko-sanitarna bezbednost kao sistem izuzetno dobro razmotri, preduzmu svi sadržaju i mere bezbednosti ne samo lokalnim, već i regionalnim i međunarodnim normama, uz optimalnu materijalnu podršku u remedijaciji životne sredine.

U opštem smislu, neophodno je imati valjan Informacioni zdravstveni sistem, koji treba da predstavlja skup ljudi, materijalnih sredstava i postupaka koji služi za proizvodnju i komuniciranje informacija u sistemu eko-bezbednosti. U ovom slučaju, zdravstvena informatika kao naučna disciplina treba da se bavi teorijom i praksom ovih procesa u eko-zaštiti, pitanjima obrade podataka i informacija posledica oboljenja i umiranja ljudske populacije, devastacije životne sredine i svim implikacijama, koje ti procesi imaju sa teorijskog, tehnološkog i aplikativnog aspekta.

Na kraju razgovora, uz veliku zahvalnost neizbežno pitanje: Da li su svetke organizacije (WHO, MMF, NATO, EU) olupine posle pandemije ovog opakog virusa?

Kad se ova halabuka završi i kad se sve ovo poveže, WHO će izgledati kao olupina kojoj će malo ko verovati. Naravno, WHO ima problem kao i čitav taj globalni mehanizam poput Svetske banke, MMF, 'Fridom hausa', NATO-a, EU, niza svetskih sportskih organizacija i šta sve već nije u čitavom tom kolopletu kontrole svetskih kretanja, jer sve te organizacije su izgubile kredibilitet.

Roman napisan pre 40 godina (1981) predvideo pojavu koronavirusa i to u kineskom gradu Vuhanu (jedan od najvećih kineskih gradova i glavni grad pokrajine Hubei od 7.243.000 stanovnika. On je zapravo konurbacija koja se sastoji od tri ujedinjena grada-Njuchang, Hankou i Hanyang, jedan od najznačajnijih centara središnje Kine i velika pomorska luka i ako je udaljen čak 965 km od mora, ali do njega plove brodovi po rijeci Jangce). Da li je ovo koiiscidencija ili slučajno, ali možda je taj pisac bio blizak sa nekim od kreatora budućnosti (vladari iz senke, iz duboke države, milijarde sa 7.000.000.000 dolara koji kontroliše velike multinacionalne kompanije, farmaceutske korporacije, mas- medijske manipulante).

Od bolesti slične upali pluća umiraće ljudi širom sveta, kao i ranijih godina, od brojnih gripoznih i virusnih oboljenja. Kako se fikcija pretvorila u realnost? Da li je koronavirus nastao u laboratoriji ili je to samo još jedna od teorija zavere?

Vakcina već postoji, postoji samo još malo da se stvori dodatna atmosfera. I u buduće će se prodavati preventivno vakcina protiv. U prvi talas ce je primiti 500.000.000 ljudi, recimo. Za efikasnu sintezu efikasne vakcine potrebno je 6-12 meseci pre nove bolesti, a sve ranije što bude ponuđeno pod znakom je sumnje i (ne)efikasnosti.

U ovom periodu gubitka kredibiliteta tih centralnih svetskih institucija urušava se čitav globalni poredak, pa posle pandemije koronavirusa verovatno sledi svetski ekonomski kolaps, koji će biti sličan onom iz 2008. a verovatno će imati i razornije posledice. Zatvaranje državnih granica usled pandemije koronavirusa pokazalo je da je globalizam, kao svetski poredak, što bi Marks rekao, otišao na „đubrište istorije“, a ideja globalne solidarnosti koja je promovisana posle II sv. rata preko UN, mrtva je deceniju unazad.

Kakve će biti ekonomske, a kakve političke posledice pokrenute pandemijom koronavirusa? Da li je virus dokazao superiornost autoritarnog tipa države u odnosu na demokratski? Kako bi trebalo da reaguje Srbija ili kako je reagovala? Zašto nije bilo pametno prodavati Komercijalnu banku? Činjenica, da je pored velikih zdravstvenih problema, panike i straha, svet doživeo za kratko vreme tri šoka: prekid linije snabdevanja tržišta, naftni šok i finansijska tj. kriza likvidacije. Hoće li odsustvo evropske solidarnosti navesti Srbiju da preispita proces evrointegracija?

Svako pitanje ponaosob zavređeuje pažnju za adekvatan odgovor, ali o tome u narednim razgovorima. Dodao bih na kraju zajednički citat, uz deo slavne Mihaele Rekl: “Čovečanstvo je dobilo upravo bolest koju je zaslužilo. Prestali smo da cenimo prirodu i zato smo dobili takvu bolest da naš boravak u njoj bude tako dragocen. U prirodi sve je povezano sa svim, ako prekinemo lanac poremeti se svei nastaje haos/košmar. Postali smo nadničari na sopstvenoj zemlji. Prestali smo da radimo u porodicama zbog čega nas je ova bolest zaključala u naše kuće, kako bi smo ponovo naučili da funkcionišemo kao porodica. Prestali smo da cenimo stare i bolesne, te zato nam je ova bolest data da nas podseti koliko su ranjivi. Prestali smo da cenimo bolničare i farmaceute, da bi saznali koliko su nezamenljivi. Prestali smo da imamo poštovanje prema svojim učiteljima i profesorima, te zato je ova bolest zatvorila škole i fakultete, kako bi roditelji mogli da predaju sami. Mislili smo da možemo kupiti sve, biti bilo gde i sa kim smo hteli, te zato smo dobili ovakvu bolest da shvatimo da nismo svemoćni. Slobodno vreme smo provodili u šoping centrima, u parkovima, a zato ih je ova bolest zatvorila nama da shvatimo da sreću ne možemo kupiti. Veliku pažnju smo usmerili na svoj izgled, zato nam je ova bolest pokrila lica da shvatimo da naša lepota tamo ne postoji. Mislili smo da smo gospodari na ovoj planeti, te zato smo dobili ovu bolest da bi nas nešto minijaturno, što se i ne vidi ukrotilo i dalo nam malo poniznosti. Ova bolest oduzima mnogo ali istovremeno nam daje priliku da toliko toga naučimo, te shvatimo šta je najvažnije u životu”.

Na kraju, vaša poruka?

Dakle, nasleđene osobine od roditelja, stil življenja, zdravlje, kvalitet života, eko-ambijent, pravilna ishrana, koristi stari srpski napitak (crni luk, kuvano vino, med, orah, borovnica, soda bikarbona), provod i kretanje u prirodi, intezivna šetnja i fizička aktivnost (sa preznojavanjem), rigorozna higijena, što manji boravak u zatvorenim prostorijama, da se gledaju lepe žene i zaljubljuje, verovanje u sebe i stručnjake u "borbi" protiv opakih bolesti.

U ovim uslovima, mada je to teško građanima, posebno starijim osobama, Vlada Srbije je uvela vanredno stanje i policijski čas, a sve u cilju prevencije i ranog monitoringa opake zaraze, na dobrobit svih. Izdržaćemo, kao i ko zna koliko puta do sada, kada je svima teško.

Razgovor vodio: Boža Marković-Nesvrćanin

Komentara: 0


# Boža Marković - Nesvrćanin Radomir Biočanin koronavirus
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima