Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U Nišu obeležen istorijski datum

rss

23.06.2021. Boža Marković

Povodom 80 godina od napada na SSSR, bez objave rata Nemačkog Rajha, u Nišu je danas održana velika svečanost povodom ovog važnog istorijskog datuma. Grad Niš je bio domaćin predstavnicima bratske Ruske Federacije, koje je predvodio Nj. E. A. Bocan- Harčenko, ispred Ambasade RF u Beogradu. U delegaciji je bio direktor Ruskog doma u Beogradu E. Baranov, direktor Ruskogtudičestva u Beogradu J. Primakov, brojni predstavnici Ambasade, rukovodilac Rusko- srpskog humanitarnog centra Niš sa pratnjom, ali i predstavnici svih udruženja Rusa u Srbiji.

U Nišu obeležen istorijski datum

Ispred Vlade Srbije bio je ministar Nenad Popović, predstavnici Komande KOVS, MUP Niš, Grada Niša, GO Palilula, Crveni  Krst, SUBNOR Niš, kao i vojna udruženja, potomci Udruženja boraca ratova 1991- 99, predstavnice grada Pirota i Aleksinca, pukovnici: Vojislav Vidaković, glavni ataman SKB BKV, Sreten Popović, ataman za jug Srbije i Slobodan Pejović, ataman za Crnu Goru, i predstavnici penzionera Žandarmerije Niš. Osim toga, u odavanju počasti učestvovala su u brojna srpsko- ruska udruženja iz Niša i okoline.

U okviru  sećanja na ovaj događaj položeni su venci Ambasade RF u Beogradu palim sovijetskim borcima za oslobođenje Niša  i deset milionskim žrtvama Besmrtnog puka RF, Republike Srbije, Komande KOVS, MUP Niš, Grada Niša i GO, kao i brojnih udruženja sa ruske i srpske strane. Venci su položeni uz marš Vojne muzike Niš, koji je u toku programa, a pre obraćanja visokih zvanica skupu izveo i rusku i našu himnu.

Niš je grad koji je formirao park sećanja na velike ruske žrtve, koji se nalazi ispred Logora Crveni Krst i započeo uređenja ovog parka sađenjem belih breza. Ova akcija biće nastavljena u svim gradeovima Srbije. Ambasador A. Bocan Harčenko zasadio je jednu brezu u ovom parku sećanja, kao i ministar N. Popović.

Nakon toga prisutne je pozdravio ambasador A. Bocan- Harčenko. Rekao je da se neće obraćati protokolarno, nego da se obraća dragim prijateljima na dan tuge, sećanja i velikih gubitaka, rekavši: „Mi smo  ljudi, mi smo prijatelji.“ Govoreći vrlo emotivno podsetio se i na brata svog dede, koji je kao pilot sa nešto više od dvadeset godina nakon dva meseca stradao u Drugom svetskom ratu, pomenuvši deset milionske žrtve Rusije, i druge antifašističke žrtve. Pomenuo je i reči predsednika RF Vladimira Vladimiroviča PUTINA da je fašistička Nemačka napala Sovijetski Savez bez objave rata, ko je pobedio zna se, kao i to da stvaramo uslove da stvaramo u miru na razvoju Evrope. Stvaramo uslove za pomirenje, pomirili smo se.

U nastavku obraćanja rekao je ambasador A. Bocan- Haljrčenko da zajedno radimo sa Srbijom, kao što smo se zajedno borili i da je današnji dana kultura sećanja na teška vremena, da se brojni projekti ostvaruju u Srbiji u znak zajedništva.

Prisutne je pozdrvaio miinistar Nenad Popović.

U toku program je izgovorena beseda o Lazarevim rečima i kneževoj kletvi pre Kosovskog boja.

Direktor Ruskog doma Beograd gospodin E. Baranov podelio je priznanja organizatorima skupa i učesnicima u realizaciji Dana sećanja

Posle toga  gosti su razgledali izložbu o učešću Crvenoarmejaca- Sovijeta u odbrani Niša, muzej Logor, a podeljeno  je rusko izdanje Slovo Juga  br. 4, štampan za ovu priliku, čiji je glavni urednik Dragan Ilić. Časopis sadrži intervju ambasadora A. Bocan- Harčenka, o incidentu nad nebom Niša 1944. o kome je bilo reči na aleksinac.net, poseti Sankt-Peterburgu, o prijateljstvu Niša i Kurska, veku ruske emigracije, Varvarinskom boju i J. Korniloviču Orurku, brojne tekstove o Nišu, Pirotu, Aleksincu itd. Vredan poduhvat poželjan širom Srbije i primer koga će verovatno mnogi slediti.

Izložbu su upriličili Muzej Grada Niša i niški istoričar Nebojša Ozimić, koji je govorio o stradanju Srba, Jevreja i Roma prisutnim gostima.

Predstavnci Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Pukovnik Rajevski“ Žitkovac upoznali su Nj. E. A. Bocan- Harčenka sa svojom aktivnošću i narednim planovima, zahvalili se ambasadoru na afirmaciji rusko- srpskih odnoisa, a uručili su knjigu „Na Kosovu cvjetaju božuri“ Dragiše Markovića direktoru Ruskotrudičestva gospodinu J. Primakovu.

Komentara: 0


# Nenad Popović Boža Marković - Nesvrćanin
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima