Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Велики успех Алексе на међународном такмичењу младих пијаниста

rss

16.04.2018.

Алекса Станковић, ученик трећег разреда ОМШ “Владимир Ђорђевић“ у Алексинцу, у класи проф. Сање Павловић, освојио је прву награду на 15. међународном такмичењу младих пијаниста у Нишу.

Велики успех Алексе на међународном такмичењу младих пијаниста

Алекса се такмичио у А категорији и освојио 99.40 од максималних 100 поена.

Иначе, такмичење је одржано од 10. до 15. априла, у 12 категорија, а поред такмичара из Србије, учествовали су и такмичари из Бугарске, Македоније, Шпаније, Италије, Немачке, а жири су чинили еминентни стручњаци из земље и иностранства, па је утолико ова награда значајна, јер је освојена у заиста јакој конкуренцији.

Вредном и надасве надареном алексиначком ученику, ово је још једно у низу признања.

Алекса је пре само два месеца освојио високу прву награду и на Међународном такмичењу “Даворин Јенко” у Београду, где је такође имао запажен наступ и све саме похвале како од свих присутних тако и од чланова комисије.

Међународно такмичење младих пијаниста своје почетке везује за Такмичење младих пијаниста Југославије, које су основали професори клавирског одсека Музичке сколе Ниш, под тадашњим именом школе “Др Војислав Вучковић”. Године 1992. одржано је прво Такмичење, четири године касније постаје бијенално, а од 2004. год. поприма међународни карактер.

До сада је на овој манифестацији учешће узело преко 10000 домаћих и страних младих пијаниста, ученика и студената музичких школа, факултета и конзерваторијума из земље и иностранства (Италија, Немачка, Русија, Грчка, САД, Кореа, Хрватска, Словенија, Мађарска, Босна и Херцеговина, Република Српска, Црна Гора, Македонија, Бугарска, и др.)

Представници жирија, који су својим професионалним учешћем обележили досадашња такмичења у Нишу, су еминентни педагози, професори средњег и високог образовања у земљи (Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Сремска Митровица, Неготин, Приштина), и у иностранству (Црна Гора, Босна И Херцеговина, Македонија, Бугарска, Француска, Немачка, Велика Британија, Израел, САД, Сингапур).


# музика школе Црна Гора Нови Сад клавир Владимир Ђорђевић ОМШ Босна и Херцеговина Сремска Митровица Република Српска Сања Павловић Алекса Станковић Велика Британија
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима