Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сергеј Трифуновић: Јефтин покушај сакупљања политичких поена

rss

22.11.2018. Данас

Председник општине Алексинац, који је војник Српске напредне странке, по свему судећи, желео је озбиљно да се увуче у д… вођи, без обзира што њега баш брига која ће представа бити на репертоару и ко у њој игра.

Сергеј Трифуновић: Јефтин покушај сакупљања политичких поена

Овако је за Данас познати глумац Сергеј Трифуновић прокоментарисао одлуку организатора Фестивала првоизведених представа у Алексинцу фестивала да у последњем тренутку избаце представу „Утопљене душе“ са репертоара, у којој он игра. Образложење је било да би могло да дође до „евентуалног сукоба интереса“, с обзиром на то да је Сергејев отац, Томислав Трифуновић, уметнички директор тог фестивала.

– Репертоар алексиначког фестивала је закључен још у августу. Интересантно је како се нико од августа није сетио да је то „сукоб интереса“. Притом, ти људи очигледно не знају шта значи појам сукоба интереса. Ни мој отац ни ја ту не добијамо никакве паре. Фрапантно је што се то догађа два дана пре почетка фестивала – наглашава Трифуновић. Образложење да би извођењем представе то био „евентуални“ сукоб интереса сматра смешним, а још невероватнији су му наводи у којима се каже да би то био „уметнички“ сукоб интереса.

Представа „Утопљена душа“ Београдског драмског позоришта (БДП) неће учествовати на алексиначком фестивалу, по свему судећи управо због Трифуновића, иако организатор тврди да је у последњи час одлучено да се замени другом представом овог театра да „не би било сукоба интереса“.

– Шта то значи, за бога милога. То је генијално објашњење. Једноставно, овде се ради о јефтином покушају сакупљања политичких поена, што виђамо свакодневно – закључује Трифуновић.

Бобан Ранђеловић, одборник Демократске странке(ДС) у Скупштини општине Алексинац, каже „да је једини и прави разлог забрањивања представе „Утопљена душа“ тај што у њој Сергеј Трифуновић тумачи главну улогу.

– У алексиначки одбор напредњака у уторак ујутро је стигао допис из централе СНС у којем је наведено да никако на Фестивалу не сме да наступи Трифуновић због својих иступања у јавности у којима се оштро критикује политика СНС, министра здравља Златибора Лончара и председника Србије Александра Вучића – каже Ранђеловић.

Он најављује да ће ДС оштро да протестује у Скупштини Алексинца и да ће захтевати од надлежних званично образложење зашто је та представа забрањена у Алексинцу.

– Раритет је да су прошле године на том Фестивалу наградили Сергејевог оца Томислава Трифуновића, а сада забрањују представу у којој игра његов син – каже одборник ДС.

Међутим, председник Скупштине општине Алексинац и фестивалског одбора Грујица Вељковић тврди да представа „Утопљена душа“ неће бити изведена на Фестивалу због „сукоба интереса“.

– Сергејев отац је један од селектора и уметнички директор Фестивала, тако да нисмо хтели да нас неко сутра тужи због правних разлога. Није тачно да нам је СНС наредио да је заменимо другом представом. Ја нисам члан напредњака – напомиње он.

Директорка Центра за културу Маја Радоман потврдила је да се представа „Утопљена душа“ БДП-а неће такмичити у званичној конкуренцији јер је тако одлучила дирекција Фестивала.

– Фестивалски одбор нам је јутрос доставио ту одлуку, а ми смо као организатори дужни да је испоштујемо. БДП ће на Фестивалу учествовати са представом „На трагу“ – каже она.

Представа по тексту Александра Југовића „Утопљена душа“ у којој, осим Сергеја Трифуновића, играју Милица Зарић, Игор Дамњановић, Немања Стаматовић, Ивана Дудић и Лако Николић коју је режирао Бобан Скерлић требало је да буде изведена 27. новембра на Фестивалу у Алексинцу, који се одржава од 22. до 28. новембра.

Подсетимо, Сергеј Трифуновић се нашао на удару прорежимским медија због наводног „коцкања“ са новцем у фондацији „Подржи живот“ коју је основао. Исте сумње изнео је и министар здравља Златибор Лончар, након што је Трифуновић критиковао начин на који држава брине о болесној деци којима је потребан новац за лечење у иностранству.

Публика бојкотује Алексиначки фестивал

Велики број љубитеља театра у Алексинцу враћа карте за Фестивал првоизведених представа јер је из званичног програма скинута представа „Утопљена душа“ у којој глуми Сергеј Трифуновић.

– Нећу да гледам ниједну представу иако сам годинама редовно гледала све што се играло на Фестивалу пошто је то културни догађај за Алексинац. Ово је права цензура која се спроводи у малим градовима. Сигурна сам да Сергеј глуми у позориштима Београду, али није пожељан за провинцију. Пре две године смо Сергеја гледали у представи „Воз“, али тада није био омражен код државне власти – прича Алексинчанка Софија Илић.

ГБ 381: Скидање представе у Алексинцу доказ диктатуре

Грађански блок 381 саопштио је данас да је скидање са репертоара представе у којој глуми Сергеј Трифуновић са Фестивала у Алексинцу нови доказ да се Србија налази у диктатури.

Власт се на најочигледнији начин свети нашем прослављеном глумцу, али и култури уопште и Покрет слободних грађана у потпуности подржава Трифуновића и сваког ко у време мрака не жели да ћути, већ се бори за људске вредности, наводи Грађански блок 381.

Уметници попут Трифуновића не дозвољавају да наше одредница буде „народ који ћути и трпи“ и тиме су нас задужили колико и својим уметничким остварењима, стоји у саопштењу.


# председник општине СНС Бобан Ранђеловић Дирекција Грујица Вељковић Центар за културу и уметност позориште Ненад Станковић фестивал Маја Радоман Цветићанин Фестивал првоизведених представа Сергеј Трифуновић Александра Вучић
@sns_aleksinac @cekulaleksinac @WhistlerDick @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима