Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ко је донео одлуку да се избаци представа у којој глуми Сергеј Трифуновић?

rss

22.11.2018. Душан Остојић

Одлуку да се избаци представа Београдског драмског позоришта у којој глуми Сергеј Трифуновић, донео је Грујица Вељковић, председник Фестивалског одбора. Грујица је дипломирани правник и сматра да је реч о сукобу интереса јер је Сергејев отац Тома Трифуновић председник жирија. То је званична верзија!

Грујица Вељковић

Незванична верзија каже да је на Грујицин број мобилног стигао позив из власти. У току разговора му је сугерисано да избаци Сергејеву представу "јер тај Сергеј месецима таласа против власти".

Сигуран сам у две ствари. Прва, Грујица је нерадо спровео ту одлуку. Зашто? Па управо је тај фестивал покренут захваљујући том Грујици, који је своју политичку моћ искористио да се обезбеде паре за фестивал, као и политичка подршка да фестивал траје годинама. Напомињем и подвлачим јако важну улогу покојног Дуке Јовановића и Милоша Паовића који су користили своје приватне везе да се ојача уметничка подршка фестивалу.

Све то је као изузетно лепу идеју подржао и Центар за културу. Зато бих да истакнем да директор Центра за културу проф Маја Радоман нема никакве везе са овом блесавом политичком одлуком коју је Грујици неко дошапнуо а он је спровео у дело. Проф Маја Радоман је изузетан познавалац многих сегмената савремених културних дешавања. Велики је ентузијаста. Успела је да у Алексинац окупи многа значајна имена из света књижевности, ликовне културе и позоришне уметности. Довољно је да погледате програм рада Центра за културу у последњих годину дана и уверићете се у то.

Маја Радоман

Дакле Мају и запослене у Центру за културу треба јасно одвојити од ове бесмислене политичке одлуке. Зашто је одлука потпуно бесмислена?

Да је представа изведена ништа се епохално не би десило. Нити би Влада Србије била уздрмана, нити би председник општине поднео оставку, нити би министар културе био разрешен функције. Коме је то толико важно што ће Сергеј и београдски глумци на сат - два улепшати вече алексиначкој публици?

Овако је Грујица урадио другу лошу ствар. Упрљао је фестивал у чијем је стварању учествовао и уплео Алексинац у политичке обрачуне власти и опозиције на републичком нивоу. Добили смо као општина јаку рекламу, али нажалост лошу.

Са Грујицом и његовим политичким ставовима се уопште не слажем, једва чекам да њега и њему сличне народ смени али ми је жао што је управо тај Грујица дозволио да једну лепу манифестацију какав је фестивал ПИП политика увуче у политички брлог.

Питам се само шта би на све ово рекао покојни Дука и да ли би овако нешто могло да се деси да је он данас међу нама.


# председник општине општина Душан Остојић Грујица Вељковић Центар за културу и уметност фестивал Маја Радоман Цветићанин Фестивал првоизведених представа Сергеј Трифуновић Алексинац ОК
@zubarcina @cekulaleksinac @WhistlerDick @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима