Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sergej Trifunović: Jeftin pokušaj sakupljanja političkih poena

rss

22.11.2018. Danas

Predsednik opštine Aleksinac, koji je vojnik Srpske napredne stranke, po svemu sudeći, želeo je ozbiljno da se uvuče u d… vođi, bez obzira što njega baš briga koja će predstava biti na repertoaru i ko u njoj igra.

Sergej Trifunović: Jeftin pokušaj sakupljanja političkih poena

Ovako je za Danas poznati glumac Sergej Trifunović prokomentarisao odluku organizatora Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu festivala da u poslednjem trenutku izbace predstavu „Utopljene duše“ sa repertoara, u kojoj on igra. Obrazloženje je bilo da bi moglo da dođe do „eventualnog sukoba interesa“, s obzirom na to da je Sergejev otac, Tomislav Trifunović, umetnički direktor tog festivala.

– Repertoar aleksinačkog festivala je zaključen još u avgustu. Interesantno je kako se niko od avgusta nije setio da je to „sukob interesa“. Pritom, ti ljudi očigledno ne znaju šta znači pojam sukoba interesa. Ni moj otac ni ja tu ne dobijamo nikakve pare. Frapantno je što se to događa dva dana pre početka festivala – naglašava Trifunović. Obrazloženje da bi izvođenjem predstave to bio „eventualni“ sukob interesa smatra smešnim, a još neverovatniji su mu navodi u kojima se kaže da bi to bio „umetnički“ sukob interesa.

Predstava „Utopljena duša“ Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) neće učestvovati na aleksinačkom festivalu, po svemu sudeći upravo zbog Trifunovića, iako organizator tvrdi da je u poslednji čas odlučeno da se zameni drugom predstavom ovog teatra da „ne bi bilo sukoba interesa“.

– Šta to znači, za boga miloga. To je genijalno objašnjenje. Jednostavno, ovde se radi o jeftinom pokušaju sakupljanja političkih poena, što viđamo svakodnevno – zaključuje Trifunović.

Boban Ranđelović, odbornik Demokratske stranke(DS) u Skupštini opštine Aleksinac, kaže „da je jedini i pravi razlog zabranjivanja predstave „Utopljena duša“ taj što u njoj Sergej Trifunović tumači glavnu ulogu.

– U aleksinački odbor naprednjaka u utorak ujutro je stigao dopis iz centrale SNS u kojem je navedeno da nikako na Festivalu ne sme da nastupi Trifunović zbog svojih istupanja u javnosti u kojima se oštro kritikuje politika SNS, ministra zdravlja Zlatibora Lončara i predsednika Srbije Aleksandra Vučića – kaže Ranđelović.

On najavljuje da će DS oštro da protestuje u Skupštini Aleksinca i da će zahtevati od nadležnih zvanično obrazloženje zašto je ta predstava zabranjena u Aleksincu.

– Raritet je da su prošle godine na tom Festivalu nagradili Sergejevog oca Tomislava Trifunovića, a sada zabranjuju predstavu u kojoj igra njegov sin – kaže odbornik DS.

Međutim, predsednik Skupštine opštine Aleksinac i festivalskog odbora Grujica Veljković tvrdi da predstava „Utopljena duša“ neće biti izvedena na Festivalu zbog „sukoba interesa“.

– Sergejev otac je jedan od selektora i umetnički direktor Festivala, tako da nismo hteli da nas neko sutra tuži zbog pravnih razloga. Nije tačno da nam je SNS naredio da je zamenimo drugom predstavom. Ja nisam član naprednjaka – napominje on.

Direktorka Centra za kulturu Maja Radoman potvrdila je da se predstava „Utopljena duša“ BDP-a neće takmičiti u zvaničnoj konkurenciji jer je tako odlučila direkcija Festivala.

– Festivalski odbor nam je jutros dostavio tu odluku, a mi smo kao organizatori dužni da je ispoštujemo. BDP će na Festivalu učestvovati sa predstavom „Na tragu“ – kaže ona.

Predstava po tekstu Aleksandra Jugovića „Utopljena duša“ u kojoj, osim Sergeja Trifunovića, igraju Milica Zarić, Igor Damnjanović, Nemanja Stamatović, Ivana Dudić i Lako Nikolić koju je režirao Boban Skerlić trebalo je da bude izvedena 27. novembra na Festivalu u Aleksincu, koji se održava od 22. do 28. novembra.

Podsetimo, Sergej Trifunović se našao na udaru prorežimskim medija zbog navodnog „kockanja“ sa novcem u fondaciji „Podrži život“ koju je osnovao. Iste sumnje izneo je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, nakon što je Trifunović kritikovao način na koji država brine o bolesnoj deci kojima je potreban novac za lečenje u inostranstvu.

Publika bojkotuje Aleksinački festival

Veliki broj ljubitelja teatra u Aleksincu vraća karte za Festival prvoizvedenih predstava jer je iz zvaničnog programa skinuta predstava „Utopljena duša“ u kojoj glumi Sergej Trifunović.

– Neću da gledam nijednu predstavu iako sam godinama redovno gledala sve što se igralo na Festivalu pošto je to kulturni događaj za Aleksinac. Ovo je prava cenzura koja se sprovodi u malim gradovima. Sigurna sam da Sergej glumi u pozorištima Beogradu, ali nije poželjan za provinciju. Pre dve godine smo Sergeja gledali u predstavi „Voz“, ali tada nije bio omražen kod državne vlasti – priča Aleksinčanka Sofija Ilić.

GB 381: Skidanje predstave u Aleksincu dokaz diktature

Građanski blok 381 saopštio je danas da je skidanje sa repertoara predstave u kojoj glumi Sergej Trifunović sa Festivala u Aleksincu novi dokaz da se Srbija nalazi u diktaturi.

Vlast se na najočigledniji način sveti našem proslavljenom glumcu, ali i kulturi uopšte i Pokret slobodnih građana u potpunosti podržava Trifunovića i svakog ko u vreme mraka ne želi da ćuti, već se bori za ljudske vrednosti, navodi Građanski blok 381.

Umetnici poput Trifunovića ne dozvoljavaju da naše odrednica bude „narod koji ćuti i trpi“ i time su nas zadužili koliko i svojim umetničkim ostvarenjima, stoji u saopštenju.


# predsednik opštine SNS Boban Ranđelović Direkcija Grujica Veljković Centar za kulturu i umetnost pozorište Nenad Stanković festival Maja Radoman Cvetićanin Festival prvoizvedenih predstava Sergej Trifunović Aleksandra Vučić
@sns_aleksinac @cekulaleksinac @WhistlerDick @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima