Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Промоција књиге "Одрон светлости" Братислава Р. Милановића

rss

09.12.2017. Текст и фото: Божа Несврћанин

У Дому омладине ЦКУ Алексинац недавно је одржана промоција књиге савремене поезије Братислава Р. Милановића, под називом "Одрон светлости".

Промоција књиге "Одрон светлости" Братислава Р. Милановића

О књизи су говорили уредник Српске књижевне задруге Драган Лакићевић и Иван Матејевић, професор у ЦКУ. Стихове су говорили аутор, наратор из Београда и Иван Матејевић.

Пре промоције приказан је филм поводом 120 година од оснивања СКЗ, коју су основали многи познати политицари, научници, писци, познате и виђене лицности тога времена, а међу њима и песник Јован Јовановић - Змај који је нацртао знак - логотип СКЗ, који је препознатљив и у употреби је и данас. Овај логотип типичан је за XIX век, а наликује значки Сокола, те организације и нишком Певачком друштву "Бранко", а карактерише их повезаност и испреплетеност слова у једну целину посебно украшених техником краснописа.

Идеја задругарства и данас живи и шири се, а ЦКУ Алексинац је један од новијих задругара, јер је са СКЗ објавио књигу Бате Милановића, као коиздавач.

Бата Милановић је везан за родни град Алексинац, где је чест гост, нарочито када су дани поезије Гордане Брајевић. Својевремено је ширио културу Алексинца преко таласа Радио Београда, где је био запослен као спикер.

Бата Милановић је веома разноврстан у књижевности, јер је поред, са овом представљеном књигом, аутор 16 књига поезије, 2 књиге прозе, а приредио је 4 књиге познатих аутора.

Заступљен је у више антологија српске поезије, објављених у свету (САД, Немачка, Италија, Француска, Шведска, Чешка, Словачка, Румунија, Пољска, Бугарска, Бразил).

Промоцији је присуствовао академик Драгиша Марковић, који му је пожелео добродошлицу уз уручење своје књиге "Деци целог света".

Бата Милановић члан је Удружења књижевника Србије, ПЕН-а и добитник многих признања за свој рад.

Аутор текста је имао прилику да се сретне после тачно десет година са Батом Милановићем, на хуманитарном дружењу Радио Београда, Војске Србије и Репрезентације фудбалских ветерана Србије, када је Основној школи у Доњој Речици, код Прокупља, када је овој ОШ за библиотеку даривано више стотина књига, уз пригоднан програм и песниково казивања његових песама, а била је прилика за тријагонални фудбалски меч фудбалских ветерана, ВС и тима ОШ Горње Речице.


# Драгиша Марковић књижевност Божа Марковић - Несврћанин Центар за културу и уметност Братислав Милановић Иван Матејевић Јован Јовановић
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима