Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Селу у походе, песничко вече у Моравском Бујмиру

rss

24.07.2019. Божа Марковић

У петак, 19. јула 2019. Центар за културу и уметност из Алексинца организовао је посету Моравском Бујмиру у оквиру предстојеће "Качамакијаде", а поводом активности под називом " Селу у походе".

Драгиша Марковић уручује књигу Браниславу Благојевићу

Посета је започета обиласком Етно куће и галерији у сеоском домаћинству Бранислава Благојевића, дипломираног инжењера и економисте, као и песника и сликара наивца. Поставке су делови покућства некадашњег моравског домаћинства, посуђе, алати, черге, крпаре, слике, осликано камење, лејке и иконе светаца, што даје посебан доживљај који карактерише духовност и традицију српског народа уопште.

У наставку посете у новим просторијама Дома културе у Моравском Бујмиру одржано је песничко вече. Учествовала су три удружења из Општине Алексинац: Удружење стваралаца у култури "Завичај" из Житковца, Књижевни клуб "Велимир Рајић" из Алексинца и представници Друштва српско-руског пријатељства "Пуковник Рајевски" Житковац.

Песничко вече је отворио председник УСУК Житковца, који се захвалио МЗ и породици Благојевић и прочитао песму "Село" из тек изашле књиге "Бука, страшнија од звука" из едиције "Моје село у причама и песмама"- "Светионика" из Крагујевца. Песме су читали још др Жаклина Манчић, Мишел Болтрес, Љиљана Глигорујевић, Драгослав Ристић и Слађана Ивановић. Из Књижевног клуба "Велимир Рајић" из Алексинца песме су читали: Слободанка Живковић, Светлана Биорац, Србобран Матић, као и домаћин Етно куће и организатор Бранислав Благојевић.

Завршавајући песничко вече председник УСУК-а је за крај прочитао песму "Брезе" посвећену великом руском песнику Сергеју Јесењину, чиме је симболично поздравио своје ученике VIII разреда који су тренутно у Москви и Владивостоку, у кампу "Будући амбасадори" који окупља хиљаду и шесто деце из 120 земаља света, који води вицепредседник Асоцијације дипломата МИД РФ Евгениј Јегошјин.

У име ЦКУ Алексинац присутнима се захвалио професор Иван Матејевић, рекавши да је на селу све мање људи и деце у школама.

Поставка икона у Галерији Етно куће, Светлана Биорац и Слађана Ивановић

Манифестација "Селу у походе" организована је први пут у јуну ове године. Прва посета била је Доњем Сухотну, а у Моравском Бујмиру је песничкој вечери претходила једнодневна ликовна колонија. Етно селу су своје књиге оставили и неки песници, поред председника УСУК- а Драгише Марковића.

Текст и фото: Божа Марковић


# Велимир Рајић Драгиша Марковић Житковац Божа Марковић - Несврћанин Центар за културу и уметност Моравски Бујмир Иван Матејевић Србобран Матић етно ликовна колонија Жаклина Манчић Драгослав Ристић Бранислав Благојевић
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима