Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Promocija knjige "Odron svetlosti" Bratislava R. Milanovića

rss

09.12.2017. Tekst i foto: Boža Nesvrćanin

U Domu omladine CKU Aleksinac nedavno je održana promocija knjige savremene poezije Bratislava R. Milanovića, pod nazivom "Odron svetlosti".

Promocija knjige "Odron svetlosti" Bratislava R. Milanovića

O knjizi su govorili urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević i Ivan Matejević, profesor u CKU. Stihove su govorili autor, narator iz Beograda i Ivan Matejević.

Pre promocije prikazan je film povodom 120 godina od osnivanja SKZ, koju su osnovali mnogi poznati politicari, naučnici, pisci, poznate i viđene licnosti toga vremena, a među njima i pesnik Jovan Jovanović - Zmaj koji je nacrtao znak - logotip SKZ, koji je prepoznatljiv i u upotrebi je i danas. Ovaj logotip tipičan je za XIX vek, a nalikuje znački Sokola, te organizacije i niškom Pevačkom društvu "Branko", a karakteriše ih povezanost i isprepletenost slova u jednu celinu posebno ukrašenih tehnikom krasnopisa.

Ideja zadrugarstva i danas živi i širi se, a CKU Aleksinac je jedan od novijih zadrugara, jer je sa SKZ objavio knjigu Bate Milanovića, kao koizdavač.

Bata Milanović je vezan za rodni grad Aleksinac, gde je čest gost, naročito kada su dani poezije Gordane Brajević. Svojevremeno je širio kulturu Aleksinca preko talasa Radio Beograda, gde je bio zaposlen kao spiker.

Bata Milanović je veoma raznovrstan u književnosti, jer je pored, sa ovom predstavljenom knjigom, autor 16 knjiga poezije, 2 knjige proze, a priredio je 4 knjige poznatih autora.

Zastupljen je u više antologija srpske poezije, objavljenih u svetu (SAD, Nemačka, Italija, Francuska, Švedska, Češka, Slovačka, Rumunija, Poljska, Bugarska, Brazil).

Promociji je prisustvovao akademik Dragiša Marković, koji mu je poželeo dobrodošlicu uz uručenje svoje knjige "Deci celog sveta".

Bata Milanović član je Udruženja književnika Srbije, PEN-a i dobitnik mnogih priznanja za svoj rad.

Autor teksta je imao priliku da se sretne posle tačno deset godina sa Batom Milanovićem, na humanitarnom druženju Radio Beograda, Vojske Srbije i Reprezentacije fudbalskih veterana Srbije, kada je Osnovnoj školi u Donjoj Rečici, kod Prokuplja, kada je ovoj OŠ za biblioteku darivano više stotina knjiga, uz prigodnan program i pesnikovo kazivanja njegovih pesama, a bila je prilika za trijagonalni fudbalski meč fudbalskih veterana, VS i tima OŠ Gornje Rečice.


# Dragiša Marković književnost Boža Marković - Nesvrćanin Centar za kulturu i umetnost Bratislav Milanović Ivan Matejević Jovan Jovanović
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima