Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Предавање на тему: "Тихомир Р. Ђорђевић у Алексинцу"

rss

30.06.2018.

На Видовдан библиотека "Вук Караџић" и Центар за културу и уметност Алексинац у сали библиотеке организовали су предавање на тему: "Тихомир Р. Ђорђевић у Алексинцу". Рад о овој знаменитој личности Алексинца Тихомиру Р. Ђорђевићу, али и о целој породици Ђорђевић, урадио је и заинтересованим изложио др Драган Алексић, историчар из Београда.

Предавање на тему: "Тихомир Р. Ђорђевић у Алексинцу"

Рад је, у ствари, обухватио живот породице Ђорђевић кроз дуг период од Соко Бање, где је живео деда и рођен иза, овог знаменитог Алексинчанина,  као и Тихомора Р. Ђорђевића од 1868. до његове смрти у Београду 28. маја 1944. Др Драган Алексић је при изради овог рада живот поделио на период од рођења Тихомира Р. Ђорђевића, живот у Лужану, где је његов отац био "попа", школовање у Тешици, рад у Алексиначкој гимназији, као суплента и професора, до почетка 20. века и период рада ван Алексинца до смрти у Београду.

Кроз рад је било речи и о његовом оцу, мајци, браћи и сестри. Да би се дочарао говор тога времена Виолета Јовић, песник из Ниша говорила је запис Тихомира Р. Ђорђевића на дијалекту. Након тога говорио је Велибор Прелић, водитељ фонда и легата библиотека целина у Народној библиотеци Србије, истакавши да легат Тихомира Р. Ђорђевића садржи његову библиотеку, на 110 метара полица, као и 6300 писама са његовим братом Владимиром Ђорђевићем, позатим личностима тога доба и другима. Писма овог Алексинчанина сакупиле су сестре Ружица и Даница Јанковић и та грађа за сада није потпуно обрађена, јер стоји забрана од смрти Ружице 1974. да наредних 40 година се ништа не објављује, што је успорило рад, а сада наступа време када ће то да се уради.

Овом скупу присуствовали су многи историчари, књижевник Драгиша Марковић и др професор Светозар-Тоза поп Вукадиновић, из Житковца, представници срестава информисања и многи други.


Текст и фото Божа Марковић


# Тихомир Ђорђевић Драгиша Марковић Божа Марковић - Несврћанин Центар за културу и уметност Драган Алексић Вук Караџић библиотека Даница Јанковић
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима