Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Педесет година од смрти светског кошаркаша Радивоја Кораћа

rss

02.06.2019. Божа Несврћанин

Када је "Политика" објавила чланак "Пола века од смрти Радивоја Кораћа" изашла је из штампе књига Драгише Марковића "Бука страшнија од звука" у издању "Светионика" из Крагујевца.

Педесет година од смрти светског кошаркаша Радивоја Кораћа

У књизи је циклус "Спортисти - наши узори" где је и песма посвећена Радивоју Кораћу, као и песме посвећене фудбалерима, одојкашим, тенисерима, рукометашима, гимнастичарима; и многим светским првацима у разним спортским дициплинама. Песма Радивоју Кораћу се може компоновати, посвећена је Купу "Радивоја Кораћа" у Нишу и његовом родном граду Сомбору, како текст химне о њему говори.

Радивоје Кораћ, да подсетимо љубитеље кошарке, погинуо је 2. јуна 1969. године, а био је репрезентативац Југославије. Штета за репрезентацију што Кораћ није играо, јер би сигурно разлика у резултату била већа, без обзира што је наредне године освојила златну медаљу светског првенства у кошарци у хали "Тиволи" у Љубљани. Репрезентација Југе је играла у саставу: Ћосић, Сканси, Дуци, Данеу, Винко, Тврдић, Капичић, Чермак, Трајко, Шолман и Жорга.

Овим легенарним момцима је књижевник Драгиша Марковић поводом 90. године кошарке у Југославији посветио "Химну кошаркаша" коју је прочитао приликом отварања изложбе о нашим златним момцима у Центру за културу и уметност у Алексинцу.

Сада када се завршило пола века од смрти Радивоја Кораћа, надамо се, да ће неко од музичара компоновати ову химну, како би она била химна Купа "Радивоја Кораћа". Тиме би се одужили леворуком бомбардеру "Жући" за све што је за нас као врхунски спортиста учинио.

Текст и фото: Божа Несврћанин

Погледајте "Химну кошаркаша"


# Драгиша Марковић Божа Марковић - Несврћанин Центар за културу и уметност Радивој Кораћ
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима