Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Покренута иницијатива за споменик Велимиру Рајићу

rss

29.06.2013. Д. Остојић

Драгиша Марковић, познати српски књижевник који је родом из Алексинца, покренуо је иницијативу за подизање споменика чувеном српском песнику Велимиру Рајићу.

Покренута иницијатива за споменик Велимиру Рајићу

-Велимир Рајић је пореклом из Алексинца, рођен јануара 1879. Представља једног од најбољих српских песника љубави и родољубља. Написао је ремек дела српске књижевности, На дан њеног венчања, Отаџбини, Мој сан, Жеља... Сматрам да је заслужио да добије споменик у самом центру Алексинца. Мој предлог је да се његов споменик постави на централном месту новоизграђеног платоа код алексиначког Центра за културу - истиче професор Драгиша Марковић, члан Удружења књижевника Србије.

У Алексинцу, годинамa, већ успешни ради књижевни клуб Велимир Рајић, на чијем челу се налази једна од најуспешнијих савремених песникиња, Светлана Биорац Матић.
О Велимиру Рајићу је писала и Надежда Станисављевић из Алексинца, која је дуго година била члан али и председник књижевног клуба Велимир Рајић у Алексинцу:

,,Бледа лица и тужних очију, личио је на свеца који је сишао са иконе неког древног манастира. Они који су написали неколико топлих страница о њему кажу, да је савлађивао тежину и жестину бола и да је носио чистоту човека која се ретко сретала у време великих и кошмарних политичких и људских борби.,,

Иницијатива за подизање споменика Велимиру Рајићу је на самом почетку, до коначне реализације предстоји обиман посао. Драгиша Марковић који је идејни творац иницијативе је професор српског језика и књижевности. Члан је Удружења књижевника Србије и један од најуспешнијих књижевника са алексиначких простора. Ове године је скренуо пажњу српске културне јавности својим делом Химна Цару Константину, коју је компоновао професор београдске Музичке академије, Марко Алексић.

Коментара: 0


# Велимир Рајић Драгиша Марковић Марко Алексић споменик Светлана Биорац Матић Надежда Станисављевић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима