Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pokrenuta inicijativa za spomenik Velimiru Rajiću

rss

29.06.2013. D. Ostojić

Dragiša Marković, poznati srpski književnik koji je rodom iz Aleksinca, pokrenuo je inicijativu za podizanje spomenika čuvenom srpskom pesniku Velimiru Rajiću.

Pokrenuta inicijativa za spomenik Velimiru Rajiću

-Velimir Rajić je poreklom iz Aleksinca, rođen januara 1879. Predstavlja jednog od najboljih srpskih pesnika ljubavi i rodoljublja. Napisao je remek dela srpske književnosti, Na dan njenog venčanja, Otadžbini, Moj san, Želja... Smatram da je zaslužio da dobije spomenik u samom centru Aleksinca. Moj predlog je da se njegov spomenik postavi na centralnom mestu novoizgrađenog platoa kod aleksinačkog Centra za kulturu - ističe profesor Dragiša Marković, član Udruženja književnika Srbije.

U Aleksincu, godinama, već uspešni radi književni klub Velimir Rajić, na čijem čelu se nalazi jedna od najuspešnijih savremenih pesnikinja, Svetlana Biorac Matić.
O Velimiru Rajiću je pisala i Nadežda Stanisavljević iz Aleksinca, koja je dugo godina bila član ali i predsednik književnog kluba Velimir Rajić u Aleksincu:

,,Bleda lica i tužnih očiju, ličio je na sveca koji je sišao sa ikone nekog drevnog manastira. Oni koji su napisali nekoliko toplih stranica o njemu kažu, da je savlađivao težinu i žestinu bola i da je nosio čistotu čoveka koja se retko sretala u vreme velikih i košmarnih političkih i ljudskih borbi.,,

Inicijativa za podizanje spomenika Velimiru Rajiću je na samom početku, do konačne realizacije predstoji obiman posao. Dragiša Marković koji je idejni tvorac inicijative je profesor srpskog jezika i književnosti. Član je Udruženja književnika Srbije i jedan od najuspešnijih književnika sa aleksinačkih prostora. Ove godine je skrenuo pažnju srpske kulturne javnosti svojim delom Himna Caru Konstantinu, koju je komponovao profesor beogradske Muzičke akademije, Marko Aleksić.

Komentara: 0


# Velimir Rajić Dragiša Marković Marko Aleksić spomenik Svetlana Biorac Matić Nadežda Stanisavljević
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima