Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Споменик Немањићима извајан у Алексинцу

rss

26.11.2015. Текст: Божа Марковић

Град Алексинац био је осам месеци домаћин академском вајару Вукашину Миловићу, професору Факултета примењених уметности у Београду, за време вајања споменика Стефан Душан краљ Милутин Други, који је на Дан краља Милутина откривен у Косовској Митровици.

Споменик Немањићима извајан у Алексинцу

Овај препознатљив уметник препознатљив по начину свог изражавања, јер ваја своје скулптуре у металу, на међународној смотри вајара у Вијетнаму, пре пар година, у великој међународној конкуренцији, добио је прву награду.

За нашу средину вајар Вукашин Миловић је интересантан због тога, јер је на насловној страни надромана Славољуба Марковића, из Јаковља, под називом "Побунио сам се животом", који је представљен на 60. Сајму књига у нашем главном граду, један од његових многобројних остварења.

Није ни ово случајност, као и то да су Славољуб и Драгиша Марковић, књижевници, два браћа и једини у Србији, попут браће Полић-Камов у Хрватској.

Град Алексинац под Брђанком захваљујући свом гостопримству био је и до сада на услузи и другим ствараоцима, а може да буде и домаћин колоније вајарима чиме би град слободе и страдања постао богатији за скулптуре које би остале иза радионице за скулптуре које би биле изложене у граду.

Ево шта нам је Букашин рекао о овом споменику:

Узор за израду споменика су ми биле фреске са ликом краљa Милутинa из манастира које током своје владавине сазидао. На њима се могу наћи неопходни подаци о одећи коју је носио. Такође лик краља Милутина на тим фрескама има елементе портрета.

Скулптуру сам направио од месинганих плоча дебљине 4 и 5 милиметара које сам ковањем и заваривањем обликовао.

Читајући податке о животу краља Милутина схватио сам његову изузетност и значај дела којим је оставио неизбрисиви печат у српској историји и култури(и шире) и да је посебна част и одговорност правити му споменик што ме мотивисало да уложим максималан напор, и изнађем интересантна и адекватна решења за овај споменик.

Израда скулптуре сам почео у фебруару ове године у фирми КОМАК-М у Алексинцу а окончао неколико дана пред отварање споменика, укупно преко 8 месеци рада и много дуже размишљања јер је иницијатива за израду покренута скоро годину дана раније. Фирма КОМАК-М ми је пружила значајну помоћ у изради скулптуре у виду простора, материјала, алта и помоћ мајстора, превоза материјала итд.

Споменик је отворен 17. 11. 2015. године.

Током дана отварања сам примијетио да скулптура оставља позитиван утисак на колеге , актере израде, посматраче и грађане Звечана , нисам чуо негативан коментар што ми даје наду да сам оправдао указано поверење.
Скулптура је тешка преко 500 килограма, а висока око 3,2 метра.

Надам се да ће скулптура преживети ова тешка времена и да ће вековима красити трг у Звечану.

Биографија

Вукашин Миловић, рођен је 1962. године у Андријевици (Црна Гора). Вајање на ФЛУ у Београду завршио, 1988. године , звање Магистра Вајарства стекао на истом факултету 1990. године . До сада је излагао на великом броју групних изложби и 22 самосталне. Од 1989. године, члан УЛУС-а.До октобра 2015.године био запослен на Факултету уметности из Приштине са седиштем у Звечану у звању ванредни професор за скулптуру у металу. Тренутно запослен на Факултету примењених уметности у Београду у звању доцент за вајање и моделовање. Дела му се налазе постављена у јавним просторима, збирци Народног музеја у Београду и другим музејима и збиркама код нас и у свету.


# Драгиша Марковић Божа Марковић - Несврћанин споменик Црна Гора Вукашин Миловић Комак М Краљ Милутин Косовска Митровица Миодраг Стошић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима