Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pedeset godina od smrti svetskog košarkaša Radivoja Koraća

rss

02.06.2019. Boža Nesvrćanin

Kada je "Politika" objavila članak "Pola veka od smrti Radivoja Koraća" izašla je iz štampe knjiga Dragiše Markovića "Buka strašnija od zvuka" u izdanju "Svetionika" iz Kragujevca.

Pedeset godina od smrti svetskog košarkaša Radivoja Koraća

U knjizi je ciklus "Sportisti - naši uzori" gde je i pesma posvećena Radivoju Koraću, kao i pesme posvećene fudbalerima, odojkašim, teniserima, rukometašima, gimnastičarima; i mnogim svetskim prvacima u raznim sportskim diciplinama. Pesma Radivoju Koraću se može komponovati, posvećena je Kupu "Radivoja Koraća" u Nišu i njegovom rodnom gradu Somboru, kako tekst himne o njemu govori.

Radivoje Korać, da podsetimo ljubitelje košarke, poginuo je 2. juna 1969. godine, a bio je reprezentativac Jugoslavije. Šteta za reprezentaciju što Korać nije igrao, jer bi sigurno razlika u rezultatu bila veća, bez obzira što je naredne godine osvojila zlatnu medalju svetskog prvenstva u košarci u hali "Tivoli" u Ljubljani. Reprezentacija Juge je igrala u sastavu: Ćosić, Skansi, Duci, Daneu, Vinko, Tvrdić, Kapičić, Čermak, Trajko, Šolman i Žorga.

Ovim legenarnim momcima je književnik Dragiša Marković povodom 90. godine košarke u Jugoslaviji posvetio "Himnu košarkaša" koju je pročitao prilikom otvaranja izložbe o našim zlatnim momcima u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu.

Sada kada se završilo pola veka od smrti Radivoja Koraća, nadamo se, da će neko od muzičara komponovati ovu himnu, kako bi ona bila himna Kupa "Radivoja Koraća". Time bi se odužili levorukom bombarderu "Žući" za sve što je za nas kao vrhunski sportista učinio.

Tekst i foto: Boža Nesvrćanin

Pogledajte "Himnu košarkaša"


# Dragiša Marković Boža Marković - Nesvrćanin Centar za kulturu i umetnost Radivoj Korać
@cekulaleksinac @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima