Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Књижевник Миодраг Тасић представљен ражањској читалачкој јавности

rss

16.06.2015. Текст и фото: Божа Марковић

Средином прошле недеље у оквиру књижевног поподнева СО Ражањ представила је у великој дворани Општинског суда у Ражњу стваралаштво Миодрага Тасића, књижевника из Алексинца.

Књижевник Миодраг Тасић представљен ражањској читалачкој јавности

Овај плодан стваралац за 15- так година објавио је седам својих књига и роман. Започео је књигама са поезијом и афоризмима- „ Горки плодови“  и „Пелинов прах“, уследиле су приче у књигама“ Ружичасте наочари“,  „Сасвим обични дани“ и „Истребљивач“. Пре три године објавио је наслов  „Уз ветар“ , са  песмама и сатиричним причама, а „Истребљивач“  је послужио као основа за роман  „Хигијеничар“, тако да су ове две књиге објављене  у  току  2010. године.

О стваралаштву књижевника Тасића, изречено је много лепих речи, као и о његовом културном прегалаштву, јер је он поред осталог издавао часопис „Светионик“  у  Швајцарској и покренуо је часопис  у „Приче јужне Србије“, који је штампан у Нишу. По мишљењу Душана Михајловића- Адски, књижевника из Ниша највећи домет књижевник Тасић остварио је објављивањем романа „Хигијеничар“,  који је изузетан по тематици и представља праву реткост у књижевном стваралаштву  Тасића.

Водитељ програма и изабране делове из књига читала је Каја Николић, песникиња из Ражња, а у томе јој је помагао Миливоје Вучковић, глумац из Ниша. У предаху читања афоризама и делова преича, наступала је Сара Столић, млада Ражањка са народним песмама, иначе ћерка  пароха  ражањсног господина Владимира Столића.

Истраживач и публициста  Мирослав Гагић, говорећи  о сатири и афоризмима  Тасића, рекао је да су паметни, оштри, али и тужни, и да нема велих разлога за радовање, судећи по свему, док је Каја Николић  прочитала и део приче „Задушницае“ која одсликава нашу реалност

Сала је била препуна, а представљању књижевог рада господина Тасића присуствовао је Добрица Стојковић, председник СО  Ражањ, Драгиша Марковић, књижевник, из Алексинца,  Мирослав Гагић, истраживач и публициста, Радан Марковић, публициста, Витомир Добросављевић, директор Дома културе, Драгана Миленковић, директор ОШ,  сви из Ражња и  Божа Несврћанин, аутор историјског списа Рајевски, пуковник  са три срца.

Књижевник Тасић дао је сет књига председнику СО Ражањ,  Добрици Стојковић, а потписивао је књиге онима  који су исте добили  од Тасића.  Драгиша Марковић  даривао је своје две најновије књиге СО Ражањ, а Божа Несврћанин  књигу Рајевски, пуковник са три срца, пошто се срце пуковника Рајевског налази на територији Ражња, у порти манастира Свети Роман.
 

Коментара: 0


# Драгиша Марковић књижевност Миодраг Тасић Божа Марковић - Несврћанин Свети Роман Ражањ Душан Михајловић Каја Николић Мирослав Гагић Миливоје Вучковић Сара Столић Добрица Стојковић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима