Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Милан Петковић: Плодна стваралачка година

rss

19.01.2017. Часлав Васиљевић

Композиције Милана Петковића, џез-композитора из Алексинца, настале у прошлој години веома повољно оцењене од музичке критике.

Снимио: Миљан Недељковић

На годишњој ранг-листи сајта терапија.нет, који прати, вреднује и сумира резултате музичког стваралаштва овог дела Европе, Петковићев албум „На обали“ заузео је друго место за 2016. годину у категорији „Најбољи ex-YU албуми“, док су три композиције са овог албума заузеле 4, 5. и 6. место у категорији „Најбоље  ex-YU песме“

Јануар је месец сумирања оствареног и планирања новог. У свим делатностима проглашавају се најбољи, најуспешније, нај, нај…

Међу најбоље ствараоце савремене музике у овом делу Европе, другу годину заредом, нашао се и алексиначки композитор џез музике Милан Петковић. Његов албум „На обали“, који је изашао прошле јесени у издању музичких издавачких кућа „Слушај најгласније“ из Загреба и „Зелени вир“ из Алексинца, заузео је друго место на ранг-листи за 2016. годину у категорији „Најбољи ex-YU албуми“. Композиције са овог  албума „Времеплов“, „На обали“ и „Бесмисла“ заузеле су 4, 5. и 6. место у категорији „Најбоље  ex-YU песме“. Листу најбољих сваке године прави загребачки сајт терапија.нет, специјализован за праћење, вредновање и сумирање резултата у савременој музици.

Овако висок ранг Петковићевог албума и његових композиција појединачно могао се и очекивати. Наиме, сама појава албума „На обали“ дочекана је од музичке критике са веома позитивним, малтене, ласкавим  оценама. Тако рецензент поменутог загребачког сајта о албуму, поред осталог, пише:

„Кроз дебели окулар обзора приказан је његов рецентни живот и како је дошао до њега фокусирајући се првенствено на духовно-емотивној релацији што се у прве двије теме доима попут лагодног маштарења на плажи у сумрак с расхлађеним коктелом.
Али авај, окрене ли се полеђина омотнице с преврнутом јахтом, открива се бродолом који језди читавом фабулом приче стационираном у три поглавља "Времеплов" - "На обали" - "Бесмисла" придајући јој до тада непримјетне детаље дубоке фрустрације, разочарења и огорчености што цијелом дјелу доноси сасвим другачије релације од оних којим нас аутор лукаво води.
Оваквим софистицираним концептом и готово књишком драматизацијом Милан се одупрео оном познатом приступу методичног понављања артиста 'када све штима, не треба мијењати'. Унио је мрачнији акцент причи што прати тог 'главног лика' готово од првог албума када је био смјештен поред кућног огњишта са својом музичком кутијом и ситним игрицама разоноде, па почео глуварити схвативши да је неборбени аутсајдер који се без испаљеног метка сваки пута враћа кући разматрајући се на другом и трећем албуму попут Селинџеровог "Ловца у житу" Холдена Колфилда, али дакако у зрелим годинама и то не у Њујорку или некој урбано пренадувеној средини, него негдје у природи тражећи своју осаму за медитацију.
"Нада" му је уистину донијела повјерење да је коначно спасио и себе и друге, а "На обали" ношен током свијести увиђа своју улогу маргиналног антијунака без контраверзи коме је судбина додијелила тренутно незахвалан положај што је гаранција да се сага наставља.

Несумњиво је да Милан показује из албума у албум све веће артистичке подухвате мултидисциплинираним потезима. Превазишао је ону основну базу изградње глазбено-стилског идиома, да не кажем сухопарног инструментализирања које се код многих кантаутора сажима у колекцију набацаних композиција, често и без неког особитог артизма с тек понеким блијеском.

Његова посебност је та прича коју непрестано развија, ево сада већ у петој епизоди. Промотрите ли, од 2012. наовамо сваке године је објавио по једну и, како ствари стоје, до краја серије главноме јунаку има још много тога да се деси.”

Подсетимо, Милан Петковић је до сада објавио албуме: "Музичка кутија" (с триом, 2012) "Одраз" (2013),  "Уточиште" (2014), "Нада" (2015) и "На обали" (2016).

Послушајте компзицију „На обали“:


# музика џез сајт Часлав Васиљевић Милан Петковић Зелени Вир
@CaslavV @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима