Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Milan Petković: Plodna stvaralačka godina

rss

19.01.2017. Časlav Vasiljević

Kompozicije Milana Petkovića, džez-kompozitora iz Aleksinca, nastale u prošloj godini veoma povoljno ocenjene od muzičke kritike.

Snimio: Miljan Nedeljković

Na godišnjoj rang-listi sajta terapija.net, koji prati, vrednuje i sumira rezultate muzičkog stvaralaštva ovog dela Evrope, Petkovićev album „Na obali“ zauzeo je drugo mesto za 2016. godinu u kategoriji „Najbolji ex-YU albumi“, dok su tri kompozicije sa ovog albuma zauzele 4, 5. i 6. mesto u kategoriji „Najbolje  ex-YU pesme“

Januar je mesec sumiranja ostvarenog i planiranja novog. U svim delatnostima proglašavaju se najbolji, najuspešnije, naj, naj…

Među najbolje stvaraoce savremene muzike u ovom delu Evrope, drugu godinu zaredom, našao se i aleksinački kompozitor džez muzike Milan Petković. Njegov album „Na obali“, koji je izašao prošle jeseni u izdanju muzičkih izdavačkih kuća „Slušaj najglasnije“ iz Zagreba i „Zeleni vir“ iz Aleksinca, zauzeo je drugo mesto na rang-listi za 2016. godinu u kategoriji „Najbolji ex-YU albumi“. Kompozicije sa ovog  albuma „Vremeplov“, „Na obali“ i „Besmisla“ zauzele su 4, 5. i 6. mesto u kategoriji „Najbolje  ex-YU pesme“. Listu najboljih svake godine pravi zagrebački sajt terapija.net, specijalizovan za praćenje, vrednovanje i sumiranje rezultata u savremenoj muzici.

Ovako visok rang Petkovićevog albuma i njegovih kompozicija pojedinačno mogao se i očekivati. Naime, sama pojava albuma „Na obali“ dočekana je od muzičke kritike sa veoma pozitivnim, maltene, laskavim  ocenama. Tako recenzent pomenutog zagrebačkog sajta o albumu, pored ostalog, piše:

„Kroz debeli okular obzora prikazan je njegov recentni život i kako je došao do njega fokusirajući se prvenstveno na duhovno-emotivnoj relaciji što se u prve dvije teme doima poput lagodnog maštarenja na plaži u sumrak s rashlađenim koktelom.
Ali avaj, okrene li se poleđina omotnice s prevrnutom jahtom, otkriva se brodolom koji jezdi čitavom fabulom priče stacioniranom u tri poglavlja "Vremeplov" - "Na obali" - "Besmisla" pridajući joj do tada neprimjetne detalje duboke frustracije, razočarenja i ogorčenosti što cijelom djelu donosi sasvim drugačije relacije od onih kojim nas autor lukavo vodi.
Ovakvim sofisticiranim konceptom i gotovo knjiškom dramatizacijom Milan se odupreo onom poznatom pristupu metodičnog ponavljanja artista 'kada sve štima, ne treba mijenjati'. Unio je mračniji akcent priči što prati tog 'glavnog lika' gotovo od prvog albuma kada je bio smješten pored kućnog ognjišta sa svojom muzičkom kutijom i sitnim igricama razonode, pa počeo gluvariti shvativši da je neborbeni autsajder koji se bez ispaljenog metka svaki puta vraća kući razmatrajući se na drugom i trećem albumu poput Selindžerovog "Lovca u žitu" Holdena Kolfilda, ali dakako u zrelim godinama i to ne u Njujorku ili nekoj urbano prenaduvenoj sredini, nego negdje u prirodi tražeći svoju osamu za meditaciju.
"Nada" mu je uistinu donijela povjerenje da je konačno spasio i sebe i druge, a "Na obali" nošen tokom svijesti uviđa svoju ulogu marginalnog antijunaka bez kontraverzi kome je sudbina dodijelila trenutno nezahvalan položaj što je garancija da se saga nastavlja.

Nesumnjivo je da Milan pokazuje iz albuma u album sve veće artističke poduhvate multidiscipliniranim potezima. Prevazišao je onu osnovnu bazu izgradnje glazbeno-stilskog idioma, da ne kažem suhoparnog instrumentaliziranja koje se kod mnogih kantautora sažima u kolekciju nabacanih kompozicija, često i bez nekog osobitog artizma s tek ponekim blijeskom.

Njegova posebnost je ta priča koju neprestano razvija, evo sada već u petoj epizodi. Promotrite li, od 2012. naovamo svake godine je objavio po jednu i, kako stvari stoje, do kraja serije glavnome junaku ima još mnogo toga da se desi.”

Podsetimo, Milan Petković je do sada objavio albume: "Muzička kutija" (s triom, 2012) "Odraz" (2013),  "Utočište" (2014), "Nada" (2015) i "Na obali" (2016).

Poslušajte kompziciju „Na obali“:

video...

Komentara: 0


# muzika džez sajt Časlav Vasiljević Milan Petković Zeleni Vir
@CaslavV @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima