Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Два признања Милану Петковићу

rss

12.01.2016. Часлав Васиљевић

На топ листама хрватских музичких медија Милан Петковић, композитор из Алексинца, заузео врло висока места за свој најновији албум „Нада“.
У категорији Ex Yu албума заузео је друго место, док је песма „Љубав“ са истог албума трећепласирана.

Два признања Милану Петковићу

Наш суграђанин Милан Петковић, композитор који се бави џез музиком, прецизније експерименталним или, како сам каже, амбијенталним џезом, имао је врло плодну годину за собом.

У издању „Слушај најгласније“ издавачке куће из Загреба, у сарадњи са ауторовом издавачком кућом „Зелени вир“, појавио се његов четврти ауторски албум под именом „Нада“. (Пре овога изашли су му албуми „Музичка кутија“ као Милан Петковић Трио и самостални „Одраз“ и „Уточиште“, све у издању поменуте загребачке издавачке куће.)

Сумирајући резултате музичке продукције у 2015. години, музички критичари, окупљени око хрватском сајта „терапија.нет“, рангирали су најбоља издања по категоријама. У категорији Ex Yu албуми високо друго место припало је Петковићевом албуму „Нада“, док је композиција „Љубав“ са истог албума заузела треће место у категорији песама.

Милан Петковић није непознат музичкој публици посебно оној са рафинираним музичким укусом за непролазне вредности џеза, али, усуђујем се рећи, више изван свог града. Сва четири до сада изашла албума имала су добар пријем и код публике и код критике.

Пишући о Милановом најновијем албуму „Нада“, објављеном у октобру прошле године, музички критичар поменутог хрватског сајта закључује: „…Не улазећи у ама баш никакве специфичне жанрове, "Нада" је сјајан примјер изградње великог аутора који је побјегао од клишеја и с готово обје ноге прије се налази у модерној класичној глазби која још увијек има одређених поп елемената с обзиром на углавном лагане 1/1 ритмове с понешто трип-хоп фигура него ли у стандардима образаца попут пост-рока, краут или спејс-рока с којима би дјеломично могао бити успоређиван.

Незаобилазне фигуре су и фолк мотиви (…) који су саставни дјелови цјелине, али џез импровизације које се овијају лијено, тромо и суптилно никако нису апстракције и некадашње Флојдовско експериментирање с манипулацијама. Споменута флаута Валентине чини посебно елегантан психо штих у "Љубав" урањајући у прави психоделични лелујави драфт, а албум обилује меланколијом, сјетом и сјајно изгланцаним звучним кулисама, стварајући пријеко потребиту људску суштину за те три основне емотивне ствари - вјеру, наду и љубав. Не знам да ли их је Милан нашао у животу, али с овим дјелом јесте.“ (http://terapija.net/mjuzik.asp?ID=22708 )

 


# музика џез Хрватска Милан Петковић Зелени Вир
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима