Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dva priznanja Milanu Petkoviću

rss

12.01.2016. Časlav Vasiljević

Na top listama hrvatskih muzičkih medija Milan Petković, kompozitor iz Aleksinca, zauzeo vrlo visoka mesta za svoj najnoviji album „Nada“.
U kategoriji Ex Yu albuma zauzeo je drugo mesto, dok je pesma „Ljubav“ sa istog albuma trećeplasirana.

Dva priznanja Milanu Petkoviću

Naš sugrađanin Milan Petković, kompozitor koji se bavi džez muzikom, preciznije eksperimentalnim ili, kako sam kaže, ambijentalnim džezom, imao je vrlo plodnu godinu za sobom.

U izdanju „Slušaj najglasnije“ izdavačke kuće iz Zagreba, u saradnji sa autorovom izdavačkom kućom „Zeleni vir“, pojavio se njegov četvrti autorski album pod imenom „Nada“. (Pre ovoga izašli su mu albumi „Muzička kutija“ kao Milan Petković Trio i samostalni „Odraz“ i „Utočište“, sve u izdanju pomenute zagrebačke izdavačke kuće.)

Sumirajući rezultate muzičke produkcije u 2015. godini, muzički kritičari, okupljeni oko hrvatskom sajta „terapija.net“, rangirali su najbolja izdanja po kategorijama. U kategoriji Ex Yu albumi visoko drugo mesto pripalo je Petkovićevom albumu „Nada“, dok je kompozicija „Ljubav“ sa istog albuma zauzela treće mesto u kategoriji pesama.

Milan Petković nije nepoznat muzičkoj publici posebno onoj sa rafiniranim muzičkim ukusom za neprolazne vrednosti džeza, ali, usuđujem se reći, više izvan svog grada. Sva četiri do sada izašla albuma imala su dobar prijem i kod publike i kod kritike.

Pišući o Milanovom najnovijem albumu „Nada“, objavljenom u oktobru prošle godine, muzički kritičar pomenutog hrvatskog sajta zaključuje: „…Ne ulazeći u ama baš nikakve specifične žanrove, "Nada" je sjajan primjer izgradnje velikog autora koji je pobjegao od klišeja i s gotovo obje noge prije se nalazi u modernoj klasičnoj glazbi koja još uvijek ima određenih pop elemenata s obzirom na uglavnom lagane 1/1 ritmove s ponešto trip-hop figura nego li u standardima obrazaca poput post-roka, kraut ili spejs-roka s kojima bi djelomično mogao biti uspoređivan.

Nezaobilazne figure su i folk motivi (…) koji su sastavni djelovi cjeline, ali džez improvizacije koje se ovijaju lijeno, tromo i suptilno nikako nisu apstrakcije i nekadašnje Flojdovsko eksperimentiranje s manipulacijama. Spomenuta flauta Valentine čini posebno elegantan psiho štih u "Ljubav" uranjajući u pravi psihodelični lelujavi draft, a album obiluje melankolijom, sjetom i sjajno izglancanim zvučnim kulisama, stvarajući prijeko potrebitu ljudsku suštinu za te tri osnovne emotivne stvari - vjeru, nadu i ljubav. Ne znam da li ih je Milan našao u životu, ali s ovim djelom jeste.“ (http://terapija.net/mjuzik.asp?ID=22708 )

 


# muzika džez Hrvatska Milan Petković Zeleni Vir
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima