Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У сусрет јубилеју, шест и по векова царског града Крушевца

rss

06.06.2021. Божа Марковић

Недавно су се у Житковцу састали представници удружења из културе Житковца, Удружења "Цар Лазар" Крушевац и ветерани фудбала екс Југе ради договора о заједничком учешћу у обележавању 650 година постојања царског града Крушевца.

ФК "Напредак" Крушевац седамдесет и неке, у задњем реду пети с лева Љ. Тричковић

Представници ових удружења сложили су се да Видовданске свечаности Крушевца треба да буду у духу обележавања значајних датума везаних на нашу саборну историју од давнина до ових судбоносних дана у остваривању заједништва Републике Србије и Републике Српске. У том смислу предложено је да се у овом родољубивом и патриотском окупљању, у склопу овог великог јубилеја у Крушевцу организује, између осталог, једна ревијално- мемориална утакмица фудбалских ветерана Србије, Крушевца и фудбалских ветерана Републике Српске уз учешће поменутих ветерана, са поруком заједништва свих грађана који живе у Србији.

Ова утакмица би била и поводом одигравања првог сусрета најстаријих орлова Југославије и Грчке, пре 26 година када је град Крушевац био домаћин овом међународном сусрету са браћом Грцима.

За овај сусрет планира се наступ некадашњих легенди фудбала: Пиксија, Џајића,  Мијатовића, Симовића, Стојиљковића, Пешића, Станковића, Мирковића, Ванића, Бинића, Гмитровића, Говедарице и др. У ревијалном делу наступили би значајна имена друштвеног живота Србије и Крушевца. Поред спортског надметања биле би и беседе посвећене фудбалским легендама, у оквиру "трећег полувремена".

Кад је реч о бројним фудбалским ветеранима Крушевца да кажемо и то да је један од ветерана предложен за Видовдански награду Крушевца.

Реч је о Љубиши Тричковићу- Тричку,  спортисти, хуманости и човеку са путева Руске Федерације, Ирака, Ирана, Блиског истока и Европе.

Наш лауреат Љубиша Тричковић рођен је пре 68 година у Дивљану, крај древне Ремизијане- Беле Паланке. Започео је игру са том магијском играчком у Прахову, а са дванаест година почиње да тренира у ФК "Напредак" Крушевац. У овом клубу је прошао све селекције и дошао до првог тима. Игра активно, затим, у "14. октобар", "Обилићево"- данашњи "Трајал" и "Трговачки". Иза тога по формирању фудбалске репрезентације ветерана Југославије, игра двадесетак утакмица, у којима је постигао значајан број голова и показао своје фудбалске бравуре. Играо је на позицији левокрилног нападача, попут Драгана Џајића, одушевљавајући брзином, префињеном техником и луцидношћу све поклонике и љубитеље најважније споредне ствари на свету.

Као добровољни давалац крви дао је 110 пута крв и добио сва признања Црвеног крста за своју хуманитарну мисију. Дајући крв која прелази половину његове тежине, спасио је многе животе. И дан данас је у блиским и пријатељским односима са многима којима је његова крв спасила живота.

Тричковић Љубиша потиче из спортске породице, јер је његов отац био шахиста и играо против Карпова априла 1979. у Врњачкој Бањи победивши га.

Велика је историја породице Тричковић. Његов рођени стриц Јован Ћирић, као емигрант Краљеве војске у отаџбини обрео се у Бирмингему, где са Еглескињом Силвијом склопио брак и изродио три ћерке и три сина. Његов стриц Јован чезнувши за родном градом Мокром и иконама Манастира "Светог Димитрија, као и жељом да после дугогодишња изгнанства својим родитељима запали свеће и поклони се сенима овом великом свецу, прекршио је заклетву и завет својих сабораца да никад не дође у земљу, због страха да не буде ликвидиран.

Љ. Тричковић, З. Милојевић, Д. Пешић и Р. Биочанин

Свет је ипак мали, јер у Бирмингему службује Алексиначки веручитељ Ненад хаџи Поповић, кога смо замолили, преко Фејсбука, да пренесе поздраве породици Тричковом стрицу, што је он прихватио. 

Са Ненадом хаџи Поповићем се познајемо од раније када је био појац у Црквеном хору "Свети Никола" при цркви у Алексинцу. Он је извео песму "Пуковник Рајевски" са др Марином Гавриловић, поводом 130 година од погибије овог руског јунака- Николе Рајевског који је дошао у Србију са 5000 добровољаца да је ослободи од турског ропства. Иначе, пуковник Николај Николајевич Рајевски је познат као гроф Вронски у роману "Ана Карењина" Лава Толстоја- најчитанијег роман у свету после Библије. Том парастосу у Горњем Адровцу у Руској цркви је присуствовао Њ. Светост патријарх српски, представници Амбасаде Русије, члан Парламента Конфедерације Швајцарске и познати писац Оскар Фрајзингер, српски редитељ Миодраг Богић, Радослав Владић, директор фотографије у филму "Косовски бој". Оваквим парастосима је више пута присуствовао Љубиша Тричковић са Крушевљанима, потомцима оних који су били у истој војсци са Рајевским.

Што се тиче Беле Паланке она је позната по Никити Ремизијанском, ранохришћанском теологу и аутору хришћанске химне "Теби Боже", али и по првој звезди ФК "Црвена звезда" Београд, по коме однедавно стадион овог клуба носи његово име и презиме. Узор врхунског спортисте попримио је и наш Тричко који је целог свог живота покушавао да достигне славу овог фудбалског великана.

Данас, Тричко- Љубиша Трићковић проводи пензионерске дане у царском граду Крушевцу, сећајући се радости и туговања доживљених на том зеленом магичном правоуглу, уз аплаузе који парају фудбалско небо, понекад  и звиждуке незадовољства оних који су дошли да уживају у дриблинзима овог фудбалског мајстора, који са правом очекује престижну награду града Крушевца поводом јубилеја царског града. Љубиша Тричковић је брижни отац ћерке и сина, више унука, међу којима је једна лекар, док једна од унука чека порођај у Косовској Митровици.

Како нам је рекао, на крају, академик проф. др Раде Биочанин, пуковник АБХО да се у наставку фудбалских активности ветерана преговара о одигравању ревијалне утакмице ветерана Србије и Албаније, поводом подсећања на повлачење српске војске кроз Албанију за време  Албанске голготе,  а у циљу доприноса развоја спортских односа наше две земље.

Текст и фото: Божа Марковић


# Крушевац Божа Марковић - Несврћанин Радомир Биочанин
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима