Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Птичица. Пази. Снима се!

rss

01.10.2013. Миодраг Тасић

Живимо у ери мобилних телефона, свакојаких камера (некада и минијатурних које могу да се сместе у хемијску оловку или прстен), интернета, сателитских антена и много тога приде.

Птичица. Пази. Снима се!

Сва ова техничка достигнућа, наравно, постоје да олакшају људима живот. Међутим, оно чувено „међутим“,  каткада новотарија послужи и против човека. Рецимо, причаш преко мобилног телефона, а оно те снима. Или, послао си меил, а неко све то пажљиво чита и тумачи. ОЗНА све дозна. Нема ту нисам хтео, погрешио сам, нисам тако мислио... Шта си мислио, видели смо. С ким се састајеш, коме шта пишеш, коме одајеш љубавне тајне, пословне, на пример о тендерима, можда, кога желиш да уклониш из политичког врха и слично. Те, замерио ти се неки тајкун, није те довољно помагао, јер је веровао у супротну опцију, па му сада када си моћан враћаш мило за драго!

У Србији снимало Председника државе. Обашка и другог човека у држави (или је можда и први?) тренутно на позицији министра војног и ваљда заменика Председника владе! Ко је снимао, шта је хтео, ко контролише најважније људе у држави, није јасно. Вероватно из полиције? Тајне, јавне, приватне, пола приватне, пола државне, не зна се. Не зна ни министар полиције, који има чак истовремено улогу Премијера. Ко то не верује Председнику и министру? За чији рачун их снима? Ко се усуђује такве ствари да ради на своју руку?

Сазнаћемо једног лепог дана. Можда и раније? Никада не треба потцењивати модерну технологију. Свемоћна је. Зато, памет у главу, дупе уза зид! Не окрећи леђа непознатом. Уопште, „Не окрећи се, сине“! Преварили се и јачи од тебе. Ето, извесни Петреус слао љубавне поруке својој милосници. Вероватно меилове или СМС поруке? Ухватили га у прељуби. Човек поднео оставку на место шефа ЦИА-е. Најмоћније тајне службе. Или, једне од најмоћнијих на свету. Није ни КГБ (не знам како се данас зове) мачји кашаљ! Човек се после покајао. Као, не приличи да вара жену. Мада, кад сам му видео жену на телевизији, не замерам му. И врло важно ако је преварио жену! Други му замерају што је ухваћен. Ако није могао да сакрије прељубу, како би сакрио крупније ствари?

Елем, један бивши председник је редовно варао жену. Нису га ухватили у преписци. Вероватно је затечен на делу, иако је био потпуно сам у тзв. „Белој кући“. Мислим, без чувара, саветника, секретарица, собарица, кувара, конобара,... Како ли га само шчепаше? Тај је лагао да ништа није било у Овалном кабинету. Чак и када је проваљен и када је цео свет видео да лаже, он и даље није хтео да призна. После ипак признао, али му је жена опростила. Опростили му и грађани (као, они се нешто па питају), и човек завршио и други председнички мандат. Додуше, једино он од америчких председника још није добио Нобелову награду за мир. Сматрам да има још времена. Даће му и то. Кад је могао Јасер Арафат да је добије, Кушнер, Ахтисари и слични, може свако!

Били бисмо злобни када не би признали да реч  или дело сада имају већу тежину него раније. Када данас неко погреши, када неправедно оптужи неког политичара, па се испостави да је погрешио, мора да се повуче с функције. Макар то био и директор енглеске телевизије. Свемоћног ББС-ија. Шта ме брига што си ти директор телевизије, директор обавештајне службе, министар. На Западу нема више трте-мрте. Тамо данас само трте. А код нас плашим се да не прође као „тресла се гора, родио се миш!“ Повика тек да се нешто каже, пошаљу неког функционерчића у дипломатију, колко да га се реше. Код нас кад хоћеш од неког да се отресеш, пошаљу га у амбасадоре! Шта је било, видели смо. Шта ће бити, исто тако знано је. Ту нема недоумице. Једино не знамо шта се тренутно дешава. Не можемо да похватамо све конце. Није ни важно. Кад порастеш, само ће ти се касти!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић

 

Коментара: 1


# Миодраг Тасић
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Nebitno 06.10.2013.
    Миодраг Тасић би могао да направи блог на коме ће да износи своје мисли, а овде би могле да се нађу вести везане за Алексинац


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима