Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osnovni elementi Montesori metoda

rss

11.01.2016. pripremila Vesna Jovanović

Ovaj metod podrazumeva brižljivo pripremljenu sredinu i aktivnosti koje razvijaju dečje psiho-fizičke sposobnosti uz uvažavanje dečije potrebe za slobodom unutar postavljenih granica. Montesori sredina oblikovana je po meri deteta. Didaktički materijali su pažljivo odabrani i postavljeni na otvorene police kako bi stimulisali dečija nezavisna istraživanja. Na ovaj način deca prirodno i samostalno uče.

Pripremljena sredina

Osnovni elementi metoda su:

• Poseban ambijent - unapred pripremljena sredina, organizovan u Dečjim kućama, koji obezbeđuje slobodnu, opuštenu ali i organizovanu edukativnu aktivnost dece. Okolina, koja je primerena detetu i nudi sve što je detetu potrebno za fizički, umni i duševni razvoj, igra ključnu ulogu u razvoju deteta. Marija Montesori je postavila izuzetno stroga merila pripremljene sredine.

• Posebno izrađeni didaktički materijali – montesori materijali omogućavaju deci da vežbaju na njemu i sama uče. Montesori materijal je standardiziran, izrađen je od prirodnih materijala i polazi iz stvarnog okruženja i prirode. Osobine materijala su: dostupnost detetu, podstiče dete na delanje, organizovan je tako da kroz upotrebu omogućava uočavanja pogreške u radu, primeren je potrebama i sposobnostima deteta, jedan materijal izlaže samo jedan problem, sistematizovan je od jednostavnijeg ka kompleksnijem, od konkretnog prema apstraktnom, uvek se nalazi na istom mestu, složen istim redosledom.

• Montesori vaspitač, znatno drugačiji od onih iz tradicionalne škole, koji u tom procesu imaju sasvim posebnu ulogu vodiča i organizatora, nekoga ko diskretno i nenametljivo pomaže deci. On je dizajner okruženja, demonstrator, model ponašanja i posmatrač pojedinačnog dečijeg razvoja. Montesori vaspitač vodi indirektno – osigurava boravak deteta u sigurnom i pozitivnom okruženju pripremajući sredinu, nabavljajući materijale i organizujući situacije koje vode ka učenju sa tim istim materijalom. Treba da zna dopustiti detetu da samo gradi svoju ličnost, nalazi svoj sopstveni ritam, samo odlučuje i postaje nezavisno.

Cilj Montesori metoda je negovati dečju individualnost, indirektno podsticati interes za različita područja, a učenje pretvoriti u igru. Deca se ne pohvaljuju za dostignute rezultate nego se podstiče unutrašnje zadovoljstvo postignutim. 

video...

Komentara: 0


# vaspitač montesori didaktički materijali montesori metoda pripremljena sredina materijali montesori učitelj montesori materijali
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima