Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Од монографије ни „М“

rss

22.11.2015. Томислав Брзаковић

Време је неумитно пролазило, дошао је нови јубилеј „СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА ЗЕЛЕНИХ“, али о Монографији ни помена.

Од монографије ни „М“

Драги моји пријатељи посебно Житковчани!

Све време од објављивања, прилога: Редак „Јубилеј“......у међусобним комуникацијама и конверзациама, преплиће се Монографија, коју за разлику од вас или неких других клубова, немају Тешичани, односно „Јастребац“, а она преставља прави „ драгуљ“, за сваки клуб. Да је направљена, сигурно не би дошло до грешке, јер чепркањем по архивима и спортској документацији, до таквог податка се неби дошло. Но било како било и то смо овим путем истерали на чистац. И када је реч о самој Монографији, ту смо сагласни у једном: Ја сам рекао да је прикупљање података, за писање Монографије, „сизифов“, посао, а ви „рударски“ и да тражи много самоодрицања, у чему смо се сложили.

Веома сте ме одушевили, када сте рекли: Како би било добро, када би „Јастребац“, имао своју Монографију, ви сте тај човек, који има снаге, знање, прилаз архиви, познајете људе из Тешице, бивше фудбалере, прави човек за Монографију. Шта више понудили сте ми и вашу помоћ, ако ми у њеној припреми нешто затреба, јер сте ви ту бољку преболели.

РАЗЛИКА У ВРЕМЕНУ

Када сам покренуо акцију 2002.године за израду Монографије у сусрет јубилеу „ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА ЗЕЛЕНИХ“, имао сам снагу, знање, прилаз архивима, али нисам познавао људе из Тешице, већ из Ниша, који су хтели да суфинансирају издавање Монографије, јер ту треба гомила пара.

Поред људи из Тешице, нисам познавао ни бивше фудбалере, јер сам од 1960. до 2000-е године живео у Нишу. У Тешицу сам долазио на „менку па на уштап“, чак нисам готово ни гледао неку утакмицу када је „Јастребац“ био домаћин. Све то о бившим фудбалерима, њиховим именима по генерацијама, фотографије изјаве и друге податке требали су да ми дају чланови тима који смо формирали.

Нажалост, та акција и моја животна жеља, да оставимо генерацијама које долазе, неизбрисив траг о „ Јастрепцу“, колико му је био трновит пут свих тих година од оснивања до јубилеја, није се остварила из разлога који сам раније навео.

Време је неумитно пролазило, дошао је нови јубилеј „СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА ЗЕЛЕНИХ“, али о Монографији ни помена.

Истини за вољу, после прославе 60 година од оснивања, жеља за Монографијом, је у мени још увек „тињала“, покушао сам да окупим нови тим и наишао на непробојни зид. Прво питање сваког од њих, које сам хтео да укључим било је: Хоћете ли ви Г-не, Брзаковићу, да нам плаћате дневнице и путне трошкове, или да радимо волонтерски? Ако плаћате океј, ако не тражите другу будалу. И ту је крај свих мојих а и ваших прича о Монографији „Јастрепца“, која неће никада угледати светлост дана.

И још нешто у предходној преамбули, рекао сам да имам снагу, знање прилаз архивима... тада сам био млађи 14 година. Данас и даље имам знање јер се оно увек надограђује, али чика Тома, кога схватиосам много цените, на чему сам вам захвалан, је ушао у ДЕВЕТУ ДЕЦЕНИЈУ живота и више немам снаге за било шта да уради. Шта више у овој полу сезони, нисам ни једном отишао на утакмицу када је „Јастребац“, кога је из пепела, извукао новоизабрани предсдедник Зоран Маричић, и вратио их на почетак у жељи, као и сами што сте рекли да се врати где му је место.

Велики поздрав од чика Томе.

Коментара: 0


# фудбал Тешица Томислав Брзаковић Јастребац ФК Тешица Зоран Маричић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима