Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Od monografije ni „M“

rss

22.11.2015. Tomislav Brzaković

Vreme je neumitno prolazilo, došao je novi jubilej „SEDAM DECENIJA ZELENIH“, ali o Monografiji ni pomena.

Od monografije ni „M“

Dragi moji prijatelji posebno Žitkovčani!

Sve vreme od objavljivanja, priloga: Redak „Jubilej“......u međusobnim komunikacijama i konverzaciama, prepliće se Monografija, koju za razliku od vas ili nekih drugih klubova, nemaju Tešičani, odnosno „Jastrebac“, a ona prestavlja pravi „ dragulj“, za svaki klub. Da je napravljena, sigurno ne bi došlo do greške, jer čeprkanjem po arhivima i sportskoj dokumentaciji, do takvog podatka se nebi došlo. No bilo kako bilo i to smo ovim putem isterali na čistac. I kada je reč o samoj Monografiji, tu smo saglasni u jednom: Ja sam rekao da je prikupljanje podataka, za pisanje Monografije, „sizifov“, posao, a vi „rudarski“ i da traži mnogo samoodricanja, u čemu smo se složili.

Veoma ste me oduševili, kada ste rekli: Kako bi bilo dobro, kada bi „Jastrebac“, imao svoju Monografiju, vi ste taj čovek, koji ima snage, znanje, prilaz arhivi, poznajete ljude iz Tešice, bivše fudbalere, pravi čovek za Monografiju. Šta više ponudili ste mi i vašu pomoć, ako mi u njenoj pripremi nešto zatreba, jer ste vi tu boljku preboleli.

RAZLIKA U VREMENU

Kada sam pokrenuo akciju 2002.godine za izradu Monografije u susret jubileu „ŠEST DECENIJA ZELENIH“, imao sam snagu, znanje, prilaz arhivima, ali nisam poznavao ljude iz Tešice, već iz Niša, koji su hteli da sufinansiraju izdavanje Monografije, jer tu treba gomila para.

Pored ljudi iz Tešice, nisam poznavao ni bivše fudbalere, jer sam od 1960. do 2000-e godine živeo u Nišu. U Tešicu sam dolazio na „menku pa na uštap“, čak nisam gotovo ni gledao neku utakmicu kada je „Jastrebac“ bio domaćin. Sve to o bivšim fudbalerima, njihovim imenima po generacijama, fotografije izjave i druge podatke trebali su da mi daju članovi tima koji smo formirali.

Nažalost, ta akcija i moja životna želja, da ostavimo generacijama koje dolaze, neizbrisiv trag o „ Jastrepcu“, koliko mu je bio trnovit put svih tih godina od osnivanja do jubileja, nije se ostvarila iz razloga koji sam ranije naveo.

Vreme je neumitno prolazilo, došao je novi jubilej „SEDAM DECENIJA ZELENIH“, ali o Monografiji ni pomena.

Istini za volju, posle proslave 60 godina od osnivanja, želja za Monografijom, je u meni još uvek „tinjala“, pokušao sam da okupim novi tim i naišao na neprobojni zid. Prvo pitanje svakog od njih, koje sam hteo da uključim bilo je: Hoćete li vi G-ne, Brzakoviću, da nam plaćate dnevnice i putne troškove, ili da radimo volonterski? Ako plaćate okej, ako ne tražite drugu budalu. I tu je kraj svih mojih a i vaših priča o Monografiji „Jastrepca“, koja neće nikada ugledati svetlost dana.

I još nešto u predhodnoj preambuli, rekao sam da imam snagu, znanje prilaz arhivima... tada sam bio mlađi 14 godina. Danas i dalje imam znanje jer se ono uvek nadograđuje, ali čika Toma, koga shvatiosam mnogo cenite, na čemu sam vam zahvalan, je ušao u DEVETU DECENIJU života i više nemam snage za bilo šta da uradi. Šta više u ovoj polu sezoni, nisam ni jednom otišao na utakmicu kada je „Jastrebac“, koga je iz pepela, izvukao novoizabrani predsdednik Zoran Maričić, i vratio ih na početak u želji, kao i sami što ste rekli da se vrati gde mu je mesto.

Veliki pozdrav od čika Tome.

Komentara: 0


# fudbal Tešica Tomislav Brzaković Jastrebac FK Tešica Zoran Maričić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima