Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Јавно извињење Томе Брзаковића

rss

18.11.2015. Томислав Брзаковић

Дошавши у Клуб чије боје сам почетком шесдесетих година бранио, имао сам жељу да остварим још један животни сан, који би оставио трајни печат генерацијама које долазе иза нас.

Јавно извињење Томе Брзаковића

Драги моји критичари, знани и незнани.

Пошто сте ме коначно убедили, да сам направио велику грешку, тврдим (ненамерно), за податак који сам објавио на сајту Алексинац.нет у причи: Редак „Јубилеј ФК.Јастребац“ из Тешице, да је „Јастребац“, 1955.године разигравао са Лубницом код Зајечара за улазак у Другу лигу НИЈЕ ТАЧАН, ја се овим путем ЈАВНО ИЗВИЊИВАМ ВАМА И СВИМ ЧИТАОЦИМА АЛЕКСИНАЦ.НЕТ.

Дозволите ми да вам објасним, како сам дошао до тог податка.

Када сам после одласка у инвалидску пензију, почетком двехиљадите године, напустио Ниш и вратио се у Тешицу, по оној добро познатој народној изреци „Зец где се окоти, па не сконча нигде, он се враћа тамо где се окотио“. По доласку убрзо сам се укључио у рад ФК “Јастрепца“ и на првој седници Управног одбора, марта 1995.године, коптиран сам за Генералног секретара клуба. Тада је „Јастребац“, био члан Нишавско-топличке лиге. Те године је Клуб, обележио 50 година свог постојања.

НЕ ОСТВАРЕН САН!

И полако године су пролазиле једна за другом, приближавајући се новом „Јубилеју“, а то је. „ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА ЗЕЛЕНИХ“, који је требало прославити 2005. године. Дошавши у Клуб чије боје сам почетком шесдесетих година бранио, имао сам жељу да остварим још један животни сан, који би оставио трајни печат генерацијама које долазе иза нас.

Хтео сам попут других клубова, да напишем Монографију, илустровану са што више података и докумената. Наравно, да то ни у ком случају небих могао да урадим сам. Требало је формирати екипу-тим, који би прикупљали податке и достављали мени да их ја сихронизујем по редоследу догађаја. Монографија се не прави преко ноћи, него само прикупљање грађе траје од 3 до 5 година.

Када сам са мојом идејом и концептом који сам направио, почетком 2002.године упознао Управни одбор, били су одушевљени. Одмах смо кренули у акцију лобирања, јер ваљало је пронаћи 5 до 6 људи образованих, који желе да помогну, јер не може свако да се појави у Историјски архив, Фудбалски савез или подсавез и да не само тражи, већ и прелиста докуметацију да би нешто нашао о Јастрепцу. Формиран је тим у коме су између осталих били Драган Вучић - Шоп, Ристић Дамњан - Дача, Радослав Јанковић - Јане, Страшимир Пантовић - Страша, Радисав Миленковић - Шућа, почасни доживотни председник ФК “Јастрепца“...

Ја сам у међувремену обезбедио лектора и рецензента, а Бора Станковић - содаџија, обећао је да ме снабдева са свим што ми је потребно за писање. Шта више хтео је и да учествује у финансирању Монографије.

Нажалост, мој сан се није остварио. Они су почели да прикупљају податке, али када су схватили да је то „сизифов“ посао, који тражи много одрицања, чак и од њихових личних задовољстава, један по један су одустајали и тим се распао. То је разлог што и „Јастребац“ нема своју Монографију, и што је у мени остала, велика празнина коју нећу моћи ничиним да испуним.

БРОШУРА

Као вихор су прохујале три године и дошла је та 2005.година и нови јубилеј „ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА ЗЕЛЕНИХ“. Међутим, због тешке финансијске кризе у коју је запао Клуб, прослава је померена за пролеће наредне 2006.године. Формиран је Организациони одбор за прославу, а да ме нису ни питали хоћу ли да се и ја укључим.

Једног дана Горан Ђорђевић - Гелс, долази код мене кући, даје ми неке папире са подацима и пита дали би ја хтео да то лепо срочим, а он ће то у МИН-у да одштампа на два листа и да прослава не прође без неких података о Клубу. Прихватио сам пружену руку без поговора, јер сам видео да ће се макар „малчице“ мој животни сан остварити и да ћу оставити какав такав траг. Отишао сам код Шуће, пошто смо комшије, да му се похвалим и показао папире са подацима које ми је дао Гелс.

Тада ми је покојни Шућа рекао следеће и био је врло децидан: Томо ти си паметан човек, годинама смо те слушали на јутарњем програму Радио Ниша, јављајући се са вестима из Електронске индустрије, где си радио као новинар, уз слоган: “Добро јутро драги слушаоци“... Верујем да ћеш ти то одрадити боље него што су они замислили. Молим те да у тој Брошури, коју си осмислио, обавезно убациш податак да је „Јастребац“ 1955. године (ја сам тада био у ЈНА), разигравао са Лубницом за улазак у Другу лигу. На полувремену смо водили са 0:2, и на крају изгубили са 3:2 (како су изгубили то није за јавност).

То ми је Шућа неколико пута поновио увек уз молбу да тај податак не испустим. Као тада првом и последњем до сада почасном доживотном председнику ФК “Јастрепца“, сам поверовао јер је он те године био Председник ФК “Јастрепца“ и вођа пута за Лубницу.

Да је неко од вас тада био на мом месту, како бих сте се понашали? Било како било, грешка је најзад изашла на ВИДЕЛО, што ми је јако жао, јер у другим областима из којих сам писао у протеклих ПЕТ деценија, никада ми до сада није упућена било каква критика. И зато се моји драги критичари знани и незнани, овим путем још једном ИЗВИЊАВАМ.

Велики поздрав од чика Томе.

 

Коментара: 7


# фудбал Тешица Алексинац.Нет Томислав Брзаковић управни одбор Јастребац ФК Тешица Фудбалски савез Радослав Јанковић
@aleksinacnet @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+1) (-0)

  oliver stefanovic 18.11.2015.
  Čika Tomo, glavu gore...ko radi taj i greši, samo što ljudi ovde ne umeju da cene taj rad. I ja, tj. mi smo imali primedbe na rad, ali kada smo dobili arhivu videli smo i ispravili. Bitno je da se dođe do pravih podataka. Pisanje monografije je rudarski posao i tu treba puno odricanja. Kako bi bilo dobro kada bi Jastrebac imao svoju monografiju, a vi ste taj čovek koji ima snage, znanja, prilaz arhivi, poznajete ljude iz Tešice bivše fudbalere, pravi čovek za monografiju. Greške se ispravljaju i od prilike sada imate jasnu sliku. Ako vam ikada zatreba pomoć oko rada na monografiji tu sam da vam dobrovoljno pomognem, koliko mogu. Ja sam pune četiri godine sakupljao fotografije, novinske isečke, tabele, rezltate, anketirao bivše fudbalere, a od kraja osamdesetih i fotografisao i sakupio preko 3 000 fotografija iz bogate arhive FK Morava. U radu sa Ristićem, profesorom Dodićem i Mitićem oformili smo Redakcijski odbor za pisanje monografije. Taj odbor sačinjavali su Zoran Živković sa TV Alt, zatim Dragiša Marković tadašnji direktor škole, Boža Marković legendarni fotograf, Radomir Didić kustos muzeja, Branko Bibac, kao i par legendarnih fudbalera iz 50'ih, 60'ih i 70'ih. Zakucali smo na vrata Narodnih novina, lista Sport, Reč radnika...prelistali sve monografije koje su nam bile na dohvat ruke i još mnogo toga. Izdali smo jednu ozbiljnu monografiju na 455 strana sa preko 300 fotografija. Pomenuli veliki broj igrača, utakmica, događaja. Tako da imamo veliko iskustvo. FK Jastrebac treba i mora da ima monografiju, a tešičanima želim da se ujedine stvore jak klub vrate se u tamo gde im je mesto, a vama čika Tomo želim sve najbolje i povedite vaše članove u prijatno putovanje u prošlost kroz istoriju Jastrebca, mi smo tu da pomognemo, ako treba. Velik pozdrav iz Žitkovca.

 • (+0) (-0)

  autori monografije fk morava 18.11.2015.
  Posto imamo iskustva oko pripremanja monografija (o Zitkovcu, o fk "Morava" itd.), citajuci misljenja i komentare o monografiji fk "Jastrebac" iz Tesice, ali i poznavajuci Brzakovica i veliki broj tesicana prosto nam je neverovatno da nisu u mogucnosti da se okupe, naprave tim od bivsih fudbalera, ljubitelja fudbala i strucnih lica i da uz puno truda i sa posebnim elanom pripreme materijal za monografiju. Nisu uspeli da urade monografiju pre 10 godina a evo u ovoj jubilarnoj 70 - godisnjici postojanja kluba nailaze na otpor, sujetu pa cak i omalovazavanje od strane pojedinaca, a taj klub i sredina u kojoj zive zasluzuju monografiju. Mi iz fk "Morava", kao suparnici na terenu ali i dugi niz godina iskreni prijatelji, pruzicemo vam pomoc ako je to potrebno. Autori monografije fk "Morava": Dodic, Stefanovic, Ristic ...

 • (+2) (-0)

  tesicanin 18.11.2015.
  Eeee tako se to radi. I pretpostavljao sam od koga je to poteklo. Šta ćeš,živa duša, svi mi volimo da preuveličavamo, samo ste trebali da napišete ''po rečima tadašnjeg predsedika tog i tog'' i ogradili bi i sebe i tekst. On reko...on nek snosikritike. A vi bre autori monografije iz Žitkovca, da li ste pri sebi, pa vi ste u vašoj monografiji napisali da je Jastrebac osnovan 1936, a sada tvrdite da je proslava 70 godina. Ajde bre, dokle više, pa i u monografiji Sinđelića koja je izdata još 1968 tako piše i Napretka koja je izdata 2004 isto piše. Pa neće moći tako. Greota prema tim mladićima što pre rata osnovaše prvi klub. A neko reče i da je lpoptački savez kraljevine Jugoslavije objavio da je Tešica imala svoj klub i pre rata. Nemoj da nam kratite istoriju. Proverite i to. A ko će bre u Tešici da piše monografiju, krenuće Brzaković i svi će da mu okrenu leđa, eto i sam kaže kroz kakve muke je prošao. Podeljeni su brate ko levo i desno...Oću da čujem za godinu jeli 1936 ili 1945. Da isteramo istinu do kraja, dal je Maričićev otac osnovao ili je neko drugi pre njega... ajde da čujem. Nemoj sad da ćutite.

 • (+0) (-0)

  oliver stefanovic 19.11.2015.
  Evo Tešičanin da odgovorim u ime autora monografije FK Morava jer sam jedan od njih. Mi jesmo pomenuli na strani 23 da je zvbog povećanja broja klubova 1937 godine izvršena reorganizacija u okviru Niškog loptačkog podsaveza. Fk Morava je ostala u ligi opštinskih klubova i takmičila se u nekoj novoformiranoj ligi koja je imala mali broj klubova. Dok su Ask Deligrad i FK Napredak igrali u ligi Niške grupe. Što se tiče monografije Sinđelića (pisao Đorđe stamenković) tu smo našli podatak o formiranju FK Radnički Trupale i na stranici br 97 stoji zapisnik iz 13. septembra 1938. Niškog loptačkog podsaveza. U tom zapisniku piše daje Radnički osnovan i igra isključivo prijateljske utakmice sa klbovima koji povremenoigraju. Tu navodi i tešički Jastrebac, Moravu Žitkovac, Šumatovac... Dalje u monografiji Jugoslovenski fudbalski klubovi koja je izdata1977 u Beogradu (pisali b. stojanović i D. Kovačević piše: Klub je osnovan 1945 godine, kao jedan od prvih seoskih timova posle Drugog svetskog rata...međutim lopta se u Tešici zakotrljalajoš 1936 godine kada su momci sokolske čete osnovali Loptački klub po imenu Tešica. Odigravane su utakmice sa gradskim klubovima Pobeda, Sloga, Građanski, Sinđelić Niši aleksinački klubovi...itd. U monografiji koju je napisao gospodin Zoran Stevanović piše: U Tešici je 1936 godine osnovan FK Jastrebac. Klb suosnovali omladinci Sokolske čete u Tešici. Nogometna grupa je radila pod imenom Tešica...pominje prijateljske utakmice protiv niških, aleksinačkih klubova...Fudbalsko igralište je izgrađeno na prostoru Orizišta na ravnom terenu, a najviše zasluga za izgradnju terena pripadajuStevanu Jankoviću Karadaku...itd. To je svešto smo uspeli da nađemo o datumu osnivanja FK Jastrebac. sada mišljenja su podeljena, oko osnivanja. Evo čitaj pa sam odluči kada je osnovan. Mi smo u Žitkovcu imali sličan problem, ali kod nas je klub zvanično osnovan 1930 godine na SV. Trojice (postoji dokument u crkvenim knjigama sa 13 potpisa osnivača) a registrovan 1931 .

 • (+0) (-0)

  milence 19.11.2015.
  Tešičanin u monografiji Morava Žitkovac ne piše da je Jastrebac osnovan 1936. Piše u monografiji Vek fudbala u Aleksincu i to doslovce: U Tešici je 1936. godine osnovan FK Jastrebac. Klub su osnovali omladinci Sokolske čete u Tešici. Nogometna grupa je radila podimenom ''Tešica''. Odigravane su prijateljske utakmice sa gradskim klubovima iz Niša: Pobeda, Car Konstantin, Sinđelić, Građanski...kao i sa aleksinačkim klubovima: Deligrad, Napredak, Šumatovac. Često su odigravane prijateljske utakmice i sa Moravom iz Žitkovca. Bile su to uglavnom prijateljske utakmice koje su uglavnom igrane protiv gradskih klubova jer seoskih tada nije ni bilo. Fudbalsko igralište je izgrađeno na prostoru Orizišta na ravnom terenu. Najviše zasluga za njegovu izgradnju pripadaju Stevanu Jankoviću Karadaku koji je obožavao fudbalsku igru iako nije bio fudbaler. U sećanju meštana najviše su ostala imena sledećih igrača kluba: Dragi Jovanović, Rade Miljković (učitelj), Milenko Maričić, Miodrag Naumović Grk, Predrag živković Šangajac, Dragiša Stojanović, Miodrag Živković i Slavko Jovanović Šiško golman.
  Takođe u monografiji Sinđelića postoji rečenica o tom zapisniku, ali u tom zapisniku ko je imao prilike da ga čita piše da su odigravane prijateljske utakmice i sa tešičkim Jastrebcem i žitkovačkom Moravom i aleksinačkim Napretkom i Deligradom. Misli se na novoosnovani trupalski Radnički.
  Znači prema nekoj logici može se reći, ali nemora da znači da je FK Jastrebac osnovan 1936 godine pod imenom Tešica, da je pominjan 1938 kao Jastrebac i da jeigrao isključivo prijateljske utakmice, a Mors može da dokumentuje da li je uopšte bio registrovan kod nadležnih institucija. za 1945 godinu može se reći da je klub obnovljen ili reorganizovan i to bi bilo to. Madaopet kažem nemora da znači. Možda su u monografiji Jugoslovenski fudbalski klubovi i najbolje napisali...Tešičanin to ti je najbliže oslikano što se tiče tvog Jastrebca i osnivanja lepo je kad neko hoće da sazna istoriju svog kluba.

 • (+0) (-0)

  tesicanin 19.11.2015.
  Znači postoje pisane tvrdnje da je klub postojao i pre rata. Ako sam dobro shvatio moguće da nije bio registrovan u savezu i igrao je samo prijateljske utakmice ili ? Da li se gleda datum osnivanja ili datum kada se zvanično registruje klub, kako je to u savezu usvojeno ? I da pitam još nešto da li postoje još neke reči u monografijama u vezi Jastrebca značajna utakmica, rezultat, najbolji plasman kluba ???

 • (+0) (-0)

  oliver stefanovic 19.11.2015.
  Gleda se datum osnivanja, npr. danas osnivamo klub, a za mesec dana ili godinu kao što je slučaj sa Moravom registrujemo klub. Za registraciju kluba potrebno je bilo imati više od deset potpisnika i zapisnik sa osnivačke skupštine. Slučaj sa FK Morava. Osnovana je na dan SV. Trojice kada su inače litije u Žitkovcu uz 13 svojeručnih potpisa osnivača i tog istog dana pop Dušan Veselinović osveštao je opremu, zastavu i loptu i to sve zabeležio u crkvenim knjigama. Odigrana je i prva utakmica sa Deligradom i kasnije sa ostalim klubovima (prijateljske) Zbog problema oko saveza (Beograd je 1930. preuzeo sedište saveza od Zagreba i ukinuo savez u Nišu) Niš se žalio oko oduzimanja prava na potsavez. Morava se zvanično registruje 1931 godine. Bilo je mnogih koji su upravo shvatili da je rođenje Morave dan zvanične registracije, ali nije. jer je morava u 1930 godini odigrala više prijateljskih utakmica. Zato se gleda dan osnivanja. A što se tiče tvog pitanja da li je u nekim monografijama označen neki datum u vezi najvećeg uspeha... nisam našao. U monografiji Fudbalski klubovi Jugoslavije pisalo je i o uspesima klubova lično o Jastrebcu nema podataka do te 1977 godine što znači da su igrali u nižim ligama. Tek u Monografiji Topličanina, Napretka, Morave vidi se iz tabela da je Jastrebac 1999 godine ostvario uspeh plasman u Nišku zonu. To je čika Toma i napisao. U pisanim zapisima Caneta Didića koji su sačuvani u arhivi Radoslava Stojadinovića Zinaje (koji je prvi počeo pisanje monografije na prostorima Aleksinca, nikad nije završio, mi grupa autora preuzeli arhivu posle njegove smrti) piše da su neposredno pre rata igrali isključivo prijateljske utakmice sa niškim i aleksinačkim klubovima kao i sa Jastrebcem iz Tešice. To su mi i razni statističari potvrdili da FK Morava te 1940 godine nije bila zvanično registrovana u loptačkom savezu, a lige su se menjale prvo Kruševačka župa, zatim Niška župa, jedno vreme i Aleksinačka liga.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима