Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Nomen est omen!

rss

03.06.2018.

Јесу Латини старе варалице, али мудрост им не можемо спорити. Кад нешто кажу, знају шта су рекли. Стоји њихова реч. Није као неки што много лупетају, а ништа не кажу. Или обећавају на празно; те биће боље, наступиће светла будућност, и ово сада је много добро! Као, никада боље није ни било. Како да не! Да цитирамо Пироћанце: пре је било добро. Нешто раније подобро. Још раније најдобро. А сада је добро у п.м.! Нећемо даље!

Nomen est omen!

Но, вратимо се ми Латинима. Оно у наслову значи да је име предзнак. Име казује какав је неко човек. Рецимо, Добрица, Добросав, указује да се ради о добром човеку. Ратомир већ има склоности ка сукобима. Горчила би требало заобилазити у големом луку. Дару, наравно, не. Или Убавку, на пример. А шта с неким ко се зове, то јест, презива Мали? Е, баш о малом се водила жестока полемика. Смета некоме Мали што га предложише за министра финансија у Влади Србије! Као да ће министар нешто сам да одлучује, да уради, да пресече. Зна се ко се овде пита!

Рекосмо неки злобници тврде да Мали не може бити министар. Не доликује. Мали да уради нешто велико! Не уклапа се то. Није само презиме у питању. Мали је и растом. Ко бајаги министар мора да буде крупан човек. Упечатљив. Да импресионира својим изгледом! Ово су, разуме се, глупости. Није министар гардиста Цара Душана, па да мора да буде висок најмање два метра. Министар има знање. Неће он да се туче с противницима. Не треба му копље или мач. Он побеђује мудрошћу, памећу, искуством... И што би морао човек мали растом да има неке комплексе због тога. Премда психолози тврде нешто тако. Људи малог раста, по психолозима, често су исфрустриране особе. И баш та фрустрација их тера да буду упорни, истрајни, претерано амбициозни. Наводно је Наполеон због тог комплекса малог раста, и наводно је оскудевао у још неким физичким атрибутима, па је зато постао свирепи монструм и освајач! Ко ће га знати?

Ипак оваква гледишта треба одбацити. Као и примедбе неких других који министру Малом пребацују да је фалсификовао докторат, трећи потежу његово сумњиво богаћење, четврти незаконито држање у фантомском рушењу неких зграда у Београду. Баш у време док је Мали управљао градом Београдом!

Непристрасан и објективан посматрач са стране одбациће све ове бесмислене критике и нападе. Да ли је нечији докторат исправан или не, односно да ли је преписан, овај срећни српски народ дотиче као лањски снег. Све немамо пречег посла, па ћемо да бринемо о нечијем докторату. И тако је отворено на десетине приватних универзитета по Србији, па нек докторира коме је воља. И ко има пара, разуме се. Мислим за плаћање испита, школарине и шта све иде уз то. И тако те докторске дипломе служе за задовољавање сујете. Прави доктори наука већ не живе у Србији. Они ће своје знање и име уновчити на Западу. Нама остају доктори наука у тренду!

Ни примедба да ако је неко стекао богатство не баш мукотрпним радом и у зноју лица свог, у Србији не би требало да буде проблем. Можда је помогла тетка из Канаде? Можда родитељи? Чак и да је мало омастио бркове у некој сумњивој приватизацији, на неком намештеном тендеру, и ко зна на какве се све начине људи овде довијају, што би то некоме сметало? Многи Срби и верују да власт и треба да чине људи који су крали. Као, ови се накрали, па неће више. А ако дођу неки нови, колико ће тек они покрасти? Такви би требало да објасне ког лопова знају да се задовољио крађом и да је престао више да завлачи руку у државну касу или у туђе џепове!

На крају, не и последње, коме смета некакво рушење страћара по Београду? Рушило се да би се градило ново. Врло важно да ли је рушено багерима дању или ноћу! Ноћу је и боље. Мање је промета на улици. Грађани забављени праћењем културе на обојеним и срећним телевизијама. Мислим на онај чаробни назив „ријалити програм“. Требало би да смо срећни што неко уопште ради ноћу. Тешке физичке послове. Додуше, те раднике и њихове налогодавце неко давно назва идиотима. Али, време лечи све, па и сећање бледи. Ко је то идиот, више није јасно. Да ли онај (они) што су рушили? Можда они што су наредили да се руше? Или ће бити они који све то посматрају као да се то њих нимало не тиче?

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић


# Миодраг Тасић Београд Синиша Мали латини
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима