Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Да ли је нешто труло у држави Србији?

rss

25.03.2018. Миодраг Тасић

Питање је без везе, казаће неко. Колико знамо, труло је у држави Данској. Шта нас брига за Данску? У Србији је све напредно, то јест, све иде као подмазано. Толико добро да се постидиш.

Да ли је нешто труло у држави Србији?

Све иде као по лоју. Додуше, Косово је најбољи пример да није баш добро кад све иде по лоју, али...

Е, сада Косово, с Метохијом приде, отели нам НАТО савезници. И баш ти пријатељи све чине да нам напакосте. Изгледа да је свима свануло. Хоћу рећи, приказало се онима који далеко виде. Толико далеко да не виде оно пред очима. Кад ти неко стално ради о глави, када помаже твоје душмане, кад жмури на твоју несрећу и још подстиче твоје непријатеље да ти чине зло, ваљда ти то нису пријатељи? Макар то мислимо ми обични српски грађани. Неупућени, дакако, у заврзламе озбиљне политике!

Но, вратимо се ми свакидашњици. И на оно труло. Ако нечега има трулог у Србији, у Београду га више неће бити. После тријумфа владајуће гарнитуре и у Београду, сада ће тек Београд да се гради. Нека се гради. Главни град и треба да је леп, дотеран, сређен. Да долазе страни туристи и да се диве. Да не уживају само у ноћном проводу. Тај ноћни провод, због чега "страни туристи" најчешће свраћају у Београд, некада није био могућ. У нека стара, назадна времена. Сада је другачије. Није назадно. Па кад није назадно, како би назвали ово данашње?

То што ће Београд још више да се изграђује има својих добрих страна, али, као и све друго, и лоше. Једно без другог не иде. Како то, питаће се многи! Србија нема довољно пара да би свима могла да удовољи. Средства су ограничена. Лимитирана, ако то боље звучи. И сада, ако узмеш једноме, немаш за другога. Лепо је, на пример, ако Београд буде градио метро од тамо неког Рипња. Ипак, метро много кошта.

Ми који живимо у Алексинцу не жудимо за метроом. Наш приоритет је Барски мост у Житковцу. Потпуно је труо, иако га поправљају сваке недеље. Ускоро нећемо моћи ни пешице да га пређемо. Биће горе но у Молошево доба. Тада су макар скеле користили. Труло, односно пропало је и код Моравског моста. Баш испред мотела. Рупа до рупе. Па код "Грамера", исто. Хоће ли прескочити нека пара из предвиђених и обећаваних великих београдских радова за можда један паркинг у Алексинцу? Не би сметало да се сагради и бар један јавни тоалет у граду од 17.000 становника. Живимо у двадесет првом веку. Да не би обале Моравице и залеђина стамбених зграда вршиле улогу јавних нужника!

Срби су скроман народ. Толико скроман да га можеш задовољити и једном пљескавицом. Уз сок и провод у аутобусу. Скромност је, дакле, врлина. Оно што не ваља код нас је завист. Србин не воли бољег од себе. Наш човек не трпи туђи успех. Таман једном да се пласирамо на неко такмичење, одмах смењују тренера. Најбољем играчу одузимају капитенску траку.

Тако свуда. Најбољи режисер тридесет година не снима филмове. Књиге објављују просечни. Галерије пуне осредњих аутора. Уопште, запошљавају се само подобни. Србин воли послушног, умиљатог. Такав не само да две мајке сиса, већ су му сва врата отворена. У јавним предузећима, за стручно усавршавање, све до докторских титула, врата конзуларних представништава, скупштинских здања, и тако даље, и тако широм. Чак и у вишечланим породицама родитељи су болећиви према најгорем детету. Њега помажу, штите, угађају му. Науштрб оног способног, вредног и марљивог. Он је способан, па ће да се снађе, погрешно се резонује.

И ти најбољи, пошто имају понос, достојанство, кичму једном речју, снађу се тако што одлазе из ове земље. То је оно најтрулије у овом друштву. Све што вреди, бежи из Србије. Изузетак су једино политичари. Срби увек, на свим изборима које сам запамтио, увек су бирали најбоље. Стога, верујем, једино политичари не одлазе никуда из Србије!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић


# Миодраг Тасић Београд НАТО
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима