Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Марије Илић: Препери

rss

18.03.2022.

“А јел правиш ти неке залихе?”- пита ме озбиљно озбиљна жена. “Па, како бих Вам рекла, имам залихе таман ако се данас зарати да сутра не будем гладна .”- још озбиљније одговарам неозбиљна ја.

Колумна Марије Илић: Препери

Међутим, дођем кући, па размишљам а какве залихе да направим? За који период? Чега колико? Још боље питање чиме? А оно најважније чему? Ако бих правила залихе рецимо брашна, квасца, уља, шећера и, то се подразумева, тоалет папира, значи да бих јела мешен хлеб посут шећером или у другој комбинацији посут уљем. То под условом да не буде несташица електричне енергије па да имам где да га испечем. Друга опција, без струје, је да једем брашно и шећер и заливам уљем (евентуално сузама ако више волим слано). Не. Да бих направила залихе, требало би да направим залихе свих основних животних намирница поврћа, сухомеснатог, меса (није под обавезно), за воће ћу већ да се снађем (некад се брало са дрвећа)… Чекај, шта ми још треба? Аха! Гориво, плинске боце (за кување), кафа! Па онда шта још? Инстант супе, пијаћа вода, конзервирана храна… једном детету ћу да конфискујем собу за потребе складиштења… Онда калкулација…сабирање, множење ауууу! Па, ако ми банка одобри кредит моооожда и успем под условом да онда не једемо ништа док не дође до ванредних околности. Згужвам ја онај папир, скувам себи кафу и завалим се у моје ћоше. Скарлетохаровски ћу мислити о томе (мало) сутра.

Сетим се да сам некад волела да гледам емисију “Препери” о људима који припремају залихе и опремају склоништа у случају неких катастрофалних непогода. Сад гледам уживо људи масовно купују потрепштине за злу не требало. Да није жалосно, било би смешно. Ко је овде одрастао у време инфлација, у време ратова и бомбардовања, у време свих невремена, зна да је једина залиха коју треба направити – залиха здравог разума и нерава. Све остало, немогуће је. Не можеш јести данас, а не бити гладан сутра. Не можеш живети безбрижно данас, а бојати се за живот сутра. Углавном, криза је далеко- таман до 3.априла. До тада ионако у фрижидерима немамо места, јер тамо обитава преподобни он. Од припрема за све што нас после тога очекује, ваљало би порадити на оним психичким. А до тада издржати. Тог дана видећемо колико смо спремни- за све. А после тога, видеће се колико имамо залиха основних животних вредности.


# рат брашно Марија Илић зејтин
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима