Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Marije Ilić: Preperi

rss

18.03.2022.

“A jel praviš ti neke zalihe?”- pita me ozbiljno ozbiljna žena. “Pa, kako bih Vam rekla, imam zalihe taman ako se danas zarati da sutra ne budem gladna .”- još ozbiljnije odgovaram neozbiljna ja.

Kolumna Marije Ilić: Preperi

Međutim, dođem kući, pa razmišljam a kakve zalihe da napravim? Za koji period? Čega koliko? Još bolje pitanje čime? A ono najvažnije čemu? Ako bih pravila zalihe recimo brašna, kvasca, ulja, šećera i, to se podrazumeva, toalet papira, znači da bih jela mešen hleb posut šećerom ili u drugoj kombinaciji posut uljem. To pod uslovom da ne bude nestašica električne energije pa da imam gde da ga ispečem. Druga opcija, bez struje, je da jedem brašno i šećer i zalivam uljem (eventualno suzama ako više volim slano). Ne. Da bih napravila zalihe, trebalo bi da napravim zalihe svih osnovnih životnih namirnica povrća, suhomesnatog, mesa (nije pod obavezno), za voće ću već da se snađem (nekad se bralo sa drveća)… Čekaj, šta mi još treba? Aha! Gorivo, plinske boce (za kuvanje), kafa! Pa onda šta još? Instant supe, pijaća voda, konzervirana hrana… jednom detetu ću da konfiskujem sobu za potrebe skladištenja… Onda kalkulacija…sabiranje, množenje auuuu! Pa, ako mi banka odobri kredit moooožda i uspem pod uslovom da onda ne jedemo ništa dok ne dođe do vanrednih okolnosti. Zgužvam ja onaj papir, skuvam sebi kafu i zavalim se u moje ćoše. Skarletoharovski ću misliti o tome (malo) sutra.

Setim se da sam nekad volela da gledam emisiju “Preperi” o ljudima koji pripremaju zalihe i opremaju skloništa u slučaju nekih katastrofalnih nepogoda. Sad gledam uživo ljudi masovno kupuju potrepštine za zlu ne trebalo. Da nije žalosno, bilo bi smešno. Ko je ovde odrastao u vreme inflacija, u vreme ratova i bombardovanja, u vreme svih nevremena, zna da je jedina zaliha koju treba napraviti – zaliha zdravog razuma i nerava. Sve ostalo, nemoguće je. Ne možeš jesti danas, a ne biti gladan sutra. Ne možeš živeti bezbrižno danas, a bojati se za život sutra. Uglavnom, kriza je daleko- taman do 3.aprila. Do tada ionako u frižiderima nemamo mesta, jer tamo obitava prepodobni on. Od priprema za sve što nas posle toga očekuje, valjalo bi poraditi na onim psihičkim. A do tada izdržati. Tog dana videćemo koliko smo spremni- za sve. A posle toga, videće se koliko imamo zaliha osnovnih životnih vrednosti.


# rat brašno Marija Ilić zejtin
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima