Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колинда против Шешеља

rss

19.01.2015. Миодраг Тасић

Многи су зажалили због Шешељевог доласка у Србију. Не могу да опросте осведоченим хашким правницима што су војводу „привремено“ пустили из холандске Бастиље.

Колинда против Шешеља

Јер, Шешељ длаку мења, али ћуд никако. Мислим, коса му нешто оседела, проредила се. Понека нова бора оцртава се на лицу. И то је углавном све. Дух не посустаје. Као ни реторика. Наврзао се војвода на дојучерашње узданице и пулене. На председника и на премијера, лично. Не штеди их нимало. Као ду му нису кумови. А, и зашто би? И Вујица Вулићевић је био кум Карађорђу. Да не заборавимо кумство између Тита и Ранковића, између Момира Булатовића и Мила Ђукановића. Па још једно кумство између војводе и Вука Драшковића!

И тако даље, у ширину. Овог пута бавићемо се утицајем војводе на драге нам суседе. На његов допринос добросуседским односима Србије и Хрватске. Војислав Шешељ је одлучио председничке изборе у нама пријатељској и драгој држави. У Хрватској. Само што је стигао из Холандије, Шешељ се одмах посветио горућим темама. Како у Србији, тако и шире. Шта је радио и говорио у Србији, видели смо. И тек ће се видети и чути. А кад су Хрвати у питању, војвода се здушно заложио за свог великог пријатеља, у то време актуелног хрватског председника, др Иву Јосиповића. Војвода је похвалио Ивиног оца, Анту, који је као партизан у Другом светском рату стрељао усташе, фратре, а омакло му се и стрељање жена и деце, како рече Воја. Исто тако, Шешељ је саветовао хрватске гласаче да дају глас др Јосиповићу!

Хрватски гласачи, наравно, урадили су све друго само не оно оно што их саветује Србин. Ма који Србин да је, не би га послушали, а не што би војводу. И тако извесна Колинда Грабар-Китаровић победи за неких тридесетак хиљада гласова. Било би добро када би се могло знати колико је осведочених србомрзаца заинат Шешељу даровало глас Колинди! И следи апсурд. Уместо да Колинда буде захвална Шешељу и Србији уопште, она би да штити Хрвате у суседним државама.

У Србији, Војводини, и так даље! Можда и није нешто претерано паметна, али два пута јој се омакло да је Војводина држава. Шта ли је то Китаровићкој на памети? Војвода извлачи неке асоцијације из презимена. Новоизабрана председница рече и да су оно мало Срба у Хрватској – Хрвати. Потом прети Србији да ће бликирати њен пут у Европу уколико Србија не испуни све хрватске захтеве. А тога има на претек. Петнаестак хектара земље око Дунава, затим културно благо које су Срби однели из Хрватске. Мисли се на културно благо из Православне цркве у Хрватској, које је однето у Србију у време последњег рата. Иначе би сигурно било лепо сачувано исто као и оно што није на време изнешено. Па завршило на ломачи! Ту су и нестали у рату, мада је списак несталих Срба много већи од несталих Хрвата. Исто као и код отете имовине. Оно што је Хрватска отела Србији далеко превазилази хрватску имовину у Србији. Али, Хрватска је држава тисућљетње културе, па јој се може!

Биће да је Колинда опијена успехом, а делимично и оним шампањцем. Па тако лупи и што треба, и нешто што јој спонзори можда и нису дошапнули. Петљала је Колинда нешто у Нато пакту. Да ли је била само секретарица, шпијун, саветница, или нешто четврто? Ко ће више знати шта је све радила Мата Хари, Колинда или Моника Левински? У сваком случају, ради побољшања односа суседних држава, војвода је путем друштвених мрежа упутио Колинди понуду да се сретну у интимној атмосфери. Вероватно му се жена свиђа. Као и оним Хрватима што су је гласали. Многи је и воле и тиме оспоравају некритички став да то само мајка може да воли! Разуман и мудар Шешељев предлог очигледно је игнорисан. Могло би се рећи да је то веома свирепо. Човек је заслужан за Колиндин избор, а након једанаест година у затвору, прилично је загорео!

Да је Шешељ председник Србије верујем да би отишао у Хрватску на свечаност када Колинда буде преузела предеседничку функцију. За Тому Николића нисам убеђен да ће почаствовати Китаровићку. Мислим да је још увек љут због недоласка хрватског премијера Милановића у Београд на свечаност поводом посете кинеског премијера Србији. Милановић је свој недолазак образложио изјавама војводе Шешеља поводом Хрватске и наводног нарушавања хрватског интегритета! Сад, ко се дури, ко се с ким свађа, ко кога уцењује и спутава, тешко је проценити. Да није Србије, Хрватска би потонула у властитом муљу. Како би хрватски политичари објаснили народу пад стандарда, беду, криминал, незапосленост, чињеницу да су најгори у Европској унији? Овако, ту је Србија да их спашава. Чим нешто загусти, у Србији се нађе лек за фрустриране Хрвате. И кад све затаји, ћирилица је ту као непријатељ бр. 1! Попут Ал Капонеа својевремено у Америци.

Тешко ћемо ми с Хрватима. Хрватска има море, што Србија нема. Хрвати су подељени као и Срби, али када су против Срба, сви су јединствени. Свеједно партизани, домобрани или усташе, о Србији слично мисле. Што почео Старчевић, наставио Павелић, Тито допунио, а Туђман ставио тачку. После Туђмана само могу да учврсте тачку или точку. Како Месић, тако Санадер, Јосиповић, односно Колинда. Принцип је исти, све остало су нијансе! Мора се признати да Хрватска има „Идеу“, тачније много Идеа, а ми, Срби, шта имамо? Само Шешеља. Једна сламка међу вихорове. Шешељ је мера за Хрвате. Какви су они, тако им треба одговорити. Да је среће да имамо много таквих као што је Шешељ. Не може се цивилизовано одговарати на увреде и провокације попут оних Раминих или Колиндиних. Греши Дачић. Цивилизовано се разговара с цивилизованима. Витешки се поступа с витезовима. Џентлмен може бити џентлмен према себи сличном. Не у салуну или у балканској крчми. Дакле, Рами и Колинди Китаровић треба одговорити на Шешељев начин!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић


# незапосленост Миодраг Тасић Београд Војислав Шешељ НАТО Колинда Грабар Китаровић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима