Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolinda protiv Šešelja

rss

19.01.2015. Miodrag Tasić

Mnogi su zažalili zbog Šešeljevog dolaska u Srbiju. Ne mogu da oproste osvedočenim haškim pravnicima što su vojvodu „privremeno“ pustili iz holandske Bastilje.

Kolinda protiv Šešelja

Jer, Šešelj dlaku menja, ali ćud nikako. Mislim, kosa mu nešto osedela, proredila se. Poneka nova bora ocrtava se na licu. I to je uglavnom sve. Duh ne posustaje. Kao ni retorika. Navrzao se vojvoda na dojučerašnje uzdanice i pulene. Na predsednika i na premijera, lično. Ne štedi ih nimalo. Kao du mu nisu kumovi. A, i zašto bi? I Vujica Vulićević je bio kum Karađorđu. Da ne zaboravimo kumstvo između Tita i Rankovića, između Momira Bulatovića i Mila Đukanovića. Pa još jedno kumstvo između vojvode i Vuka Draškovića!

I tako dalje, u širinu. Ovog puta bavićemo se uticajem vojvode na drage nam susede. Na njegov doprinos dobrosusedskim odnosima Srbije i Hrvatske. Vojislav Šešelj je odlučio predsedničke izbore u nama prijateljskoj i dragoj državi. U Hrvatskoj. Samo što je stigao iz Holandije, Šešelj se odmah posvetio gorućim temama. Kako u Srbiji, tako i šire. Šta je radio i govorio u Srbiji, videli smo. I tek će se videti i čuti. A kad su Hrvati u pitanju, vojvoda se zdušno založio za svog velikog prijatelja, u to vreme aktuelnog hrvatskog predsednika, dr Ivu Josipovića. Vojvoda je pohvalio Ivinog oca, Antu, koji je kao partizan u Drugom svetskom ratu streljao ustaše, fratre, a omaklo mu se i streljanje žena i dece, kako reče Voja. Isto tako, Šešelj je savetovao hrvatske glasače da daju glas dr Josipoviću!

Hrvatski glasači, naravno, uradili su sve drugo samo ne ono ono što ih savetuje Srbin. Ma koji Srbin da je, ne bi ga poslušali, a ne što bi vojvodu. I tako izvesna Kolinda Grabar-Kitarović pobedi za nekih tridesetak hiljada glasova. Bilo bi dobro kada bi se moglo znati koliko je osvedočenih srbomrzaca zainat Šešelju darovalo glas Kolindi! I sledi apsurd. Umesto da Kolinda bude zahvalna Šešelju i Srbiji uopšte, ona bi da štiti Hrvate u susednim državama.

U Srbiji, Vojvodini, i tak dalje! Možda i nije nešto preterano pametna, ali dva puta joj se omaklo da je Vojvodina država. Šta li je to Kitarovićkoj na pameti? Vojvoda izvlači neke asocijacije iz prezimena. Novoizabrana predsednica reče i da su ono malo Srba u Hrvatskoj – Hrvati. Potom preti Srbiji da će blikirati njen put u Evropu ukoliko Srbija ne ispuni sve hrvatske zahteve. A toga ima na pretek. Petnaestak hektara zemlje oko Dunava, zatim kulturno blago koje su Srbi odneli iz Hrvatske. Misli se na kulturno blago iz Pravoslavne crkve u Hrvatskoj, koje je odneto u Srbiju u vreme poslednjeg rata. Inače bi sigurno bilo lepo sačuvano isto kao i ono što nije na vreme iznešeno. Pa završilo na lomači! Tu su i nestali u ratu, mada je spisak nestalih Srba mnogo veći od nestalih Hrvata. Isto kao i kod otete imovine. Ono što je Hrvatska otela Srbiji daleko prevazilazi hrvatsku imovinu u Srbiji. Ali, Hrvatska je država tisućljetnje kulture, pa joj se može!

Biće da je Kolinda opijena uspehom, a delimično i onim šampanjcem. Pa tako lupi i što treba, i nešto što joj sponzori možda i nisu došapnuli. Petljala je Kolinda nešto u Nato paktu. Da li je bila samo sekretarica, špijun, savetnica, ili nešto četvrto? Ko će više znati šta je sve radila Mata Hari, Kolinda ili Monika Levinski? U svakom slučaju, radi poboljšanja odnosa susednih država, vojvoda je putem društvenih mreža uputio Kolindi ponudu da se sretnu u intimnoj atmosferi. Verovatno mu se žena sviđa. Kao i onim Hrvatima što su je glasali. Mnogi je i vole i time osporavaju nekritički stav da to samo majka može da voli! Razuman i mudar Šešeljev predlog očigledno je ignorisan. Moglo bi se reći da je to veoma svirepo. Čovek je zaslužan za Kolindin izbor, a nakon jedanaest godina u zatvoru, prilično je zagoreo!

Da je Šešelj predsednik Srbije verujem da bi otišao u Hrvatsku na svečanost kada Kolinda bude preuzela predesedničku funkciju. Za Tomu Nikolića nisam ubeđen da će počastvovati Kitarovićku. Mislim da je još uvek ljut zbog nedolaska hrvatskog premijera Milanovića u Beograd na svečanost povodom posete kineskog premijera Srbiji. Milanović je svoj nedolazak obrazložio izjavama vojvode Šešelja povodom Hrvatske i navodnog narušavanja hrvatskog integriteta! Sad, ko se duri, ko se s kim svađa, ko koga ucenjuje i sputava, teško je proceniti. Da nije Srbije, Hrvatska bi potonula u vlastitom mulju. Kako bi hrvatski političari objasnili narodu pad standarda, bedu, kriminal, nezaposlenost, činjenicu da su najgori u Evropskoj uniji? Ovako, tu je Srbija da ih spašava. Čim nešto zagusti, u Srbiji se nađe lek za frustrirane Hrvate. I kad sve zataji, ćirilica je tu kao neprijatelj br. 1! Poput Al Kaponea svojevremeno u Americi.

Teško ćemo mi s Hrvatima. Hrvatska ima more, što Srbija nema. Hrvati su podeljeni kao i Srbi, ali kada su protiv Srba, svi su jedinstveni. Svejedno partizani, domobrani ili ustaše, o Srbiji slično misle. Što počeo Starčević, nastavio Pavelić, Tito dopunio, a Tuđman stavio tačku. Posle Tuđmana samo mogu da učvrste tačku ili točku. Kako Mesić, tako Sanader, Josipović, odnosno Kolinda. Princip je isti, sve ostalo su nijanse! Mora se priznati da Hrvatska ima „Ideu“, tačnije mnogo Idea, a mi, Srbi, šta imamo? Samo Šešelja. Jedna slamka među vihorove. Šešelj je mera za Hrvate. Kakvi su oni, tako im treba odgovoriti. Da je sreće da imamo mnogo takvih kao što je Šešelj. Ne može se civilizovano odgovarati na uvrede i provokacije poput onih Raminih ili Kolindinih. Greši Dačić. Civilizovano se razgovara s civilizovanima. Viteški se postupa s vitezovima. Džentlmen može biti džentlmen prema sebi sličnom. Ne u salunu ili u balkanskoj krčmi. Dakle, Rami i Kolindi Kitarović treba odgovoriti na Šešeljev način!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 0


# Miodrag Tasić Beograd Vojislav Šešelj NATO Kolinda Grabar Kitarović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima