Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ko je doneo odluku da se izbaci predstava u kojoj glumi Sergej Trifunović?

rss

22.11.2018. Dušan Ostojić

Odluku da se izbaci predstava Beogradskog dramskog pozorišta u kojoj glumi Sergej Trifunović, doneo je Grujica Veljković, predsednik Festivalskog odbora. Grujica je diplomirani pravnik i smatra da je reč o sukobu interesa jer je Sergejev otac Toma Trifunović predsednik žirija. To je zvanična verzija!

Grujica Veljković

Nezvanična verzija kaže da je na Grujicin broj mobilnog stigao poziv iz vlasti. U toku razgovora mu je sugerisano da izbaci Sergejevu predstavu "jer taj Sergej mesecima talasa protiv vlasti".

Siguran sam u dve stvari. Prva, Grujica je nerado sproveo tu odluku. Zašto? Pa upravo je taj festival pokrenut zahvaljujući tom Grujici, koji je svoju političku moć iskoristio da se obezbede pare za festival, kao i politička podrška da festival traje godinama. Napominjem i podvlačim jako važnu ulogu pokojnog Duke Jovanovića i Miloša Paovića koji su koristili svoje privatne veze da se ojača umetnička podrška festivalu.

Sve to je kao izuzetno lepu ideju podržao i Centar za kulturu. Zato bih da istaknem da direktor Centra za kulturu prof Maja Radoman nema nikakve veze sa ovom blesavom političkom odlukom koju je Grujici neko došapnuo a on je sproveo u delo. Prof Maja Radoman je izuzetan poznavalac mnogih segmenata savremenih kulturnih dešavanja. Veliki je entuzijasta. Uspela je da u Aleksinac okupi mnoga značajna imena iz sveta književnosti, likovne kulture i pozorišne umetnosti. Dovoljno je da pogledate program rada Centra za kulturu u poslednjih godinu dana i uverićete se u to.

Maja Radoman

Dakle Maju i zaposlene u Centru za kulturu treba jasno odvojiti od ove besmislene političke odluke. Zašto je odluka potpuno besmislena?

Da je predstava izvedena ništa se epohalno ne bi desilo. Niti bi Vlada Srbije bila uzdrmana, niti bi predsednik opštine podneo ostavku, niti bi ministar kulture bio razrešen funkcije. Kome je to toliko važno što će Sergej i beogradski glumci na sat - dva ulepšati veče aleksinačkoj publici?

Ovako je Grujica uradio drugu lošu stvar. Uprljao je festival u čijem je stvaranju učestvovao i upleo Aleksinac u političke obračune vlasti i opozicije na republičkom nivou. Dobili smo kao opština jaku reklamu, ali nažalost lošu.

Sa Grujicom i njegovim političkim stavovima se uopšte ne slažem, jedva čekam da njega i njemu slične narod smeni ali mi je žao što je upravo taj Grujica dozvolio da jednu lepu manifestaciju kakav je festival PIP politika uvuče u politički brlog.

Pitam se samo šta bi na sve ovo rekao pokojni Duka i da li bi ovako nešto moglo da se desi da je on danas među nama.


# predsednik opštine opština Dušan Ostojić Grujica Veljković Centar za kulturu i umetnost festival Maja Radoman Cvetićanin Festival prvoizvedenih predstava Sergej Trifunović Aleksinac OK
@zubarcina @cekulaleksinac @WhistlerDick @ Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima