Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Портрет Сергеја Трифуновића поломљен, бачен, па враћен на зид алексиначког Дома културе

rss

11.12.2018.

Након што је са алексиначког фестивала "скинута" представа у којој глуми Сергеј Трифуновић, чини се да је овај глумац и даље је "на мети" у Алексинцу, пошто је био скинут и његов портрет са зида сале Центра за културу, где су биле изложене фотографије славних глумаца аутора Миодрага Миладиновића.

Неко се

Портрет је пронађен, али оштећен и са разбијеним рамом у другој просторији ове установе. Директорка Центра, каже, још није стигла да реагује.

Трифуновићева фотографија била је део са изложбе педесетак портрета глумаца који су учествовали на фестивалу ПИП у Алексинцу, а које је усликао признати алексиначки фотограф Миодраг Миладиновић.

Како каже аутор, фотографија два дана није била део поставке, а данас је враћена на место, видно оштећена. Миладиновић каже да из Центра није добио званично образложење због чега фотографија није била на зиду, али претпоставља да је то због "политике".

"Ништа званично нису рекли, само је није било. Фотографија је враћена на своје место, оштећена је, има огреботине од стакла. Стављен је нови рам, тако да поново стоји са осталим фотографијама. Није била два дана ту и, ето, поново данас се појавила" - рекао је Миладиновић.

Директорка алексиначког Центра за културу Маја Радоман Цветићанин каже да је фотографија Трифуновића пронађена јутрос у великој сали, са поломљеним рамом.

"Јутрос смо је нашли у другој сали, са поломљеним стаклом. Заменили смо стакло и вратили је на место, тамо где је и била међу глумцима" - рекла је Радоман Цветићанин.

У ком тренутку је фотографија нестала са зида, да ли је Центар тада био отворен за посетиоце, и ко се на овај начин "обрачунао" са уметничким делом, засад остаје непознато. Упитана ко је имао приступ фотографијама и да ли је случај пријављен полицији, директорка Центра за културу одговорила је да није стигла да реагује.

"Искрено била сам јуче на службеном путу и нисам могла да предуземем било какву акцију, да било шта видим где и шта. Нисмо стигли уопште да реагујемо по било ком основу на ту тему" - рекла је Радоман Цветићанин.

Иначе, изложба фотографија славних учесника Фестивала првоизведених представа постављена је крајем новембра, тј. почетком овогодишње манифестације.

Подсетимо, овај фестивал и алексиначки Центар за културу су управо због цензурисања представе у којој глуми Сергеј Трифуноивћ дошли у жижу јавности. Два дана пред Фестивал, представа Утопљена душа избачена је са репертоара, а због овога су поједини глумци и грађани бојкотовали фестивал, неки су своје незадовољство изразили на сцени Центра за културу, а реаговала су и професионална удружења. Образложење за склањање представе је било да је глумац наводно у сукобу интереса јер је његов отац Тома Трифуновић био уметнички директор фестивала. Старији Трифуновић је по уклањању представе са репертоара поднео оставку на функцију уметничког директора.

Извор: Јужне вести


# фотографија Грујица Вељковић Центар за културу и уметност Хаџи Миодраг Миладиновић фестивал изложба Маја Радоман Цветићанин Фестивал првоизведених представа Сергеј Трифуновић Јужне вести Тома Трифуновић
@cekulaleksinac @WhistlerDick @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима