Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Биграфија академика проф. др Радета Биочанина

rss

12.09.2018. Божа Марковић

У Житковцу у удружењу грађана Пуковник Рајевски већ дуже време се организују занимљиве манифестације из области науке. Посебно место заузимају теме из области екологије. Форма кроз коју се скупови одржавају су јавна дебата и округли сто.
Идејни творац и модератор научних скупова је академик Раде Биочанин.
Тим поводом нашим читаоцима представљамо биографију наведеног научника.

Биграфија академика проф. др Радета Биочанина

Академик проф. др Раде Биочанин, Пуковник АБХО

НАУЧНИК ОД УГЛЕДА И  ВЕЛИКЕ РЕПУТАЦИЈЕ

Академик проф. др Раде Биочанин је Редовни  универзитетски професор на више универзитета, Члан ЦЕСНА Б - Центар за стратешка истраживања националне безбедности, Члан научног комитета Руске академије наука, Члан СКАИН - Српске краљевске академије иновационих наука, са седиштем у Београду у којој води Одељење за биотехнологију, Научни саветник Европског дефендолошког центра, Еџперт за  заштиту животне средине и еко-безбедност  и др.  Чланови  СКАИН-а   су светска имена науке из ове области: др Миодраг Стојковић, др Миодраг Јевтић, др Зоран Тамбур, др Биљана Радојичић и др.  У КЦК представио је своју најновију монографију „Еколошки изазови и безбедност“, као и  научну књигу „Глоблана екологија“, која ће сигурно постати бестеселер на подручју Еџ Југославије, Западног Балкана, Европе и Света.

- Моје интересовање за писање почиње по завршетку Војне академије и по ступању на војне дужности у Кисељаку код Сарајева, а касније у Зеници. То су углавном била војна правила и упутства, записи, репортаже са војних вежби, логоровања, обука јединица цивилне заштите становништва у тада добро организованом систему ОНО и ДСЗ. Текстове сам објављивао у листовима и часописима: „Ослобођење“, „Борба“, „Фронт“, „Вечерње новости“, „ЗОВ“, „Народна армија“, „Наша ријеч“ Зеница,  „Борац“ Сарајево,“Билтен АБХО“,  „Војни гласник“, Војнотехнички гласник“, „Студент“ Сарајево, ИМК-14“ Крушевац, „Екологика“, „НИР“ Брчко,  „Медицинска пракса“,“Примус“. У то време сам био на постдипломским студијама из хемијских наука на Свеучилишту у Загребу, а почео сам да пишем и научне радове за референтне часописе у СФРЈ и у свету - каже проф. др Раде Биочанин.

Доласком у Крушевац Биочанин је врло брзо постављен за руководиоца наставника НХБ заштите и РХБ деконтаминације у тада високо школској и научно - истраживачкој установи - Школски центар АБХО

у Крушевцу, убрзо је именован и за главног и одговорног уредника научно - стручног часописа „Билтен АБХО“. Као професор на Војној академији био је ментор бројних дипломских и специјалистичких радова, а по докторирању на ПМФ Нови Сад, и магистарских теза и докторских дисертација.

До сада је објавио 879 научних и стручних радова, 23 иновације (корисни предлози и унапређења) и 52 књиге, углавном универзитетски уџбеници. У коауторству са Јеленом Боровчанин, публиковао значајну научну монографију и универзитетски уџбеник „Еколошки изазови и безбедност“. Најновија књига, у 19 поглавља, на 855 страница и са цитатима из 195 библиографских јединица, даје одговор на кључна питања и изазове времена, а садржи бројне табеле, шеме, дијаграме и слике и проблемски поставља питања и нуди решења у систему еко безбедности и одрживог развоја. Велики број издавачких кућа, универзитета, факултета и библиотека, као и бројни појединци заинтересовано је за књигу. Промоција ове значајне монографије одржана је у КЦК, а пре тога била је трибина на ову тему, на којој су говорили рецензенти др Селим Шаћировић, професор ПМФ у Нишу и др Реџеп Шкријељ, професор на Државном универзитету у Новом Пазару.

Проф. др Селим Шаћировић је рекао да је у ово доба савремених научно-техничких достигнућа, информатичке подршке, нанотехнологије и биотехнологије важно располагати са научним кадром, техничким средствима, обученим људством, прописаним поступцима и процедурама и комплетним системом сталне контроле здравља, квалитета живота и заштите животне средине. Тек на основу тако уграђене комплетне безбедносне инфраструктуре, за област коју аутори  овде третирају, могуће је дати оцену о стању безбедности у области еко-управљања у радној и животној средини.

Очување животне средине је цивилизацијска обавеза човечанства. Да би се будуће генерације развијале и напредовале треба темељно променити однос према животној средини. У том смислу, очување животне средине, животиња и биљака представља незаобилазни фактор унутрашње стабилности и безбедности једне земље. Проучене су методе и средства за угрожавање животне средине противника и насупрот томе методе, средства и стандарди за њено очување.

- Књига „Еколошки изазови и безбедност”, чији су аутори проф. др Раде Биочанин и мр Јелена Боровчанин, докторант, доноси велики број упозоравајућих и болних чињеница о предметима које свакодневно користимо ми и будућа поколења и показује нам како ће феномен радикалне транспарентности - доступности комплетних информација о свим аспектима неког еко-производа ускоро почети да мења моћ потрошача и судбину пословања. Компаније више неће моћи да контролишу сопствену репутацију, а по први пут ће оно што кажу бити далеко мање значајно у односу на оно шта у стварности раде. Постаће истински „одговорне” у оквиру одрживог развоја.

- Препуна практичних упутстава, ова књига постаје неопходан приручник за разумевање очекиване, неминовне револуције еко-информација. Она  је једно, за савремене услове живота, загађења и деградације животне средине у миру и ратним условима, доста значајно, актуелно, сложено и комплексно подручје образовања и васпитања студената, слушалаца, наставника и осталих припадника у систему школства, одбране и безбедности, где нема границе посматрања и истраживања, истакао је др Шаћировић.

Према речима проф. др Реџеп Шкријеља, књига „Еколошки изазови и безбедност” представља јединствени извор на нашем језику нужних знања о екологији као науци, њеној примени и резултатима. Она пружа обухватан и темељан преглед свих кључних концепата екологије и расправља о месту човечанства у природи, са јасним нагласком на примењену екологију, али далеко од сензационализма и профитирања на теми за коју се данас може рећи да је најпопуларнија у свету.

Проф. др Раде Биочанин види себе у гомили вредних признања
- У овој „провокативној” књизи, аутори нам показују да ће се све у вези са тиме шта и зашто купујемо променити. До дана данашњег, тврди он, наше размишљање о проблемима као што су животна средина, опасности по здравље или израбљивање садашњих и будућих нараштаја, остало је једнодимензионално, усредсређено само на појединачне проблеме изоловане од свих осталих. Наша „зелена“ свест толико је површна да често произведемо више штете него користи, тако што игноришемо границе до којих досеже опасност изазвана нашим поступцима и производима које купујемо.

Аутори ове књиге нам нуде „причу” о промени окружења из перспективе људске врсте, а посебну пажњу посвећују актуелним питањима, као што су: еко-поремећаји, изумирање врста, одрживост екосистема, биодиверзитет, процена биолошких ресурса и одређивање приоритета. Испричано језиком, разумљивим као читаоцима који се баве науком, тако и онима који се први пут сусрећу са оваквом врстом литературе, штиво нас учи на који начин су еколошки принципи круцијални за разумевање света и како су обликовали нашу еволуцију, наглашава др Шкријељ.

Књига представља значајан путоказ и полазну информацију произвођачима и увозницима разноврсних производа, као и њиховим дистрибутерима, коју аутори детаљно дају о томе које их све нове и бројне обавезе очекују у предстојећим годинама на тржиштима Балкана, ЕУ и на другим континентима и пре него што наша земља постане пуноправна чланица ЕУ. Из тих разлога књигу препоручујемо сваком привредном субјекту који има амбицију да, пре свега, осигура свој опстанак и развој на домаћем, а затим и да нађе своје место и на глобалном тржишту.

У овој књизи се разматра историјат и опортуност увођења синтагме „безбедносни изазови, ризици и претње“ у теорију еко-безбедности. Будући да та синтагма није све до данас јасно одређена, њено коришћење често изазива знатне проблеме у теоријском и практичном смислу, што су добро приметили аутори књиге. У прилог таквом закључку, аутори наводе покушаје њеног одређења од стране неколико теоретичара безбедности, као и њихове класификације безбедносних изазова, ризика и претњи. Установивши да је поменута синтагма уведена као синоним за раније употребљавани израз „чиниоци угрожавања безбедности“, аутори сматрају да то није било нужно, али да се, уз извесне ограде, синтагма „безбедносни изазови, ризици и претње“ може употребљавати као алтернативни израз за ту стару и још увек добру синтагму.

Проф. др Раде Биочанин је до сада као ментор и коментор извео више од 20 магистраната, односно мастера и 23 доктора наука, од којих су шесторица били или су сада министри у државама бивше СФРЈ.

- До сада сам око 50 пута био председник организационих или научних одбора домаћих научних конференција са међународним учешћем, што је од мене тражило велико ангажовање, трансфер знања, путовања по свету и сарадњу са бројним појединцима и светским научним институцијама, а све у циљу да нађем адекватан одговор на све учесталије еко проблеме - ванредне догађаје изазване природним путем или људским фактором, каже он.

Област Биочанинових наредних истраживања биће примена „зелене хемије“ кроз биоинжењерство у области унапређења пољопривреде уз смањење пестицида и други хемикалија, третмана опасног отпада и коришћења биомасе као хране и биоенергента, биоремедијације у оздрављењу контаминираног земљишта у којем су били тешки НХБ акциденти. Наравно, борба против ГМО и унапређење високошколске наставе на факултетима где су заступљени студијски програми из хемије, биологије, шумарства, пољопривреде, медицине, биотехнологије и хумане екологије и даље ће бити у фокусу његових интересовања.

Више пута је награђен и одликован, а за узорно, храбро, одлучно и изузетно успешно извршавање задатака у одбрани и безбедности отаџбине одликован је Орденом за заслуге за народ ИИИ степена од стране председника СРЈ. Поседује изузетну способност  за сарадњу, посебно у условима изналажења и решавања конфликтних ситуација и у  одлучивању.

Јубиларна, 50. по реду, књига „Енергетска ефикасност“ објављена  ће бити у августу у издању Интернационалног универзитета Травник (БиХ), као универзитетски уџбеник. Недавно је изашла књига „Отпадне воде“ која у ово време много значи за потребе управљања  течним и чврстим отпадом, у оквиру еко-безбедности, одрживог раузвоја и енергетске ефикасности.

Академик Биочанин као рецензент књиге са сарадницима у Алексинцу

- Желим да дам допринос у целини оснивању и будућем раду Пољопривредног факултета Нишког универзитета, који ће ускоро бити отворен у Крушевцу, а посебно у областима еколошке безбедности и унапређења пољопривредне производње у којима имам значајно искуство. Спреман сам да одмах покренем научни часопис и организујемо и држимо прву научну конференцију. Очекујемо да буде велики оџив истраживача и научника из земље и света, обећава Академик  Биочанин.

На крају разговора бележимо речи Академика Биочанина: “Мали народи Балкана морају бити учевни, паметни и мудри, да би преживели све изазове новог постмодерног времена и могућих сукоба, у које би могли бити поново увучени мимо воље или сопственим грешкама. Онај ко је недовољно моћан мора бити увек на опрезу и максимално прилагодљив, никад не сме дозволити себи да буде иза свога времена и актуелних односа на балканском раскршчу, у Европи и у свету. Од тога у највећој мери зависи балканска и евро-безбедност, где нико, па ни грађани најмоћнијих сила нису потпуно сигурни.

Постојећи земљишни простор у зони Коридора 10 одувек је био важан за све оне који су пролазили овим путним правцем. Током претходних вјекова и миленијума ту су пролазили многи појединци (индивидуално) и бројне разне групе (спонтане или организоване), са намером да остваре своје замисли и циљеве – авантуристичке, сазнајне, трговачке, радне, освајачке, пљачкашке, затим војне, политичке, верске, хуманитарне, туристичке, криминалне, терористичке и сл. У последње време су актуелни емигранти и недозвољена трговина и транспорт опасних психо-активних супстанци.

На овој ветрометини Балкана одувек су пролазили многи путници, војници, државници, трговци, ходочасници, авантуристи, мигранти, избеглице из Мале Азије, старе Грчке, Римског царства, Византије, као и крсташи са Запада на челу са њиховим вођом Фридрихом Барбаросом у походима кроз Подунавље, долином Велике и Јужне Мораве, кроз Повардарије, преко Македоније, Грчке и Цариграда, а затим и они који су ове просторе заузимали и дуже (вишевековно), остајали на простору Балкана и великом делу Европе – као што су били припадници некада моћног Османлијиског царства и разне групе унесрећених или одважних људи”.

Као закључак: Академик проф. др Раде Биочанин је у чину пуковника ЈНА отишао у превремену пензију са места начелника Одсека за експертско оцењивање научних пројеката и програма развоја у Министарству одбране и Генералштабу војске СРЈ (СЦГ), а то је била највећа руководећа војна научна дужност у држави,  био је 10 година  универзитетски професор Државног универзитета у Новом Пазару, а сада  Редовни професор на Интернационалном универзитету Травник и  на  Универзитету Привредна академија у Новом Саду где поред бројних предмета које држи и за које има  универзитетске уџбенике: БИОХЕМИЈА, ЕКОТОКСКОЛОГИЈА СА ТОКСИКОЛОГИЈОМ,  ЕКОЛОГИЈА ЧОВЕКА, СИГУРНОСТ ПРОИЗВОДА и др.  Живи у Крушевцу (супруга Весна рано је умрла, има два сина Бојана и Ивана, снајке Ивану и Јелену и унучад - Тару, Ђурђију, Александра и Јану и бројну ближу родбину),  стално је на путу, а изнад свега воли Крушевац и околину, иако је могао да добије стан и да живи у Београду. Једну собу у стану претворио је у прави научни кабинет и са дивљењем, сви се слажу, треба погледати, вредна признања и бројну научно-стручну литературу посебно.

Академик Биочанин са познатим именима из спорта у свету
И даље  је активан у спорту, а као ВД Председник води фудбалске ветеране Екс Југославије и Србије, путује стално на  научне скупове по свету и бележи успехе. За дивљење, у сваком погледу.

Б. Марковић-Несврћанин
Ж. Миленковић


# Божа Марковић - Несврћанин избеглице Нови Сад Вечерње новости школски центар Радомир Биочанин
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима