Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Златна генерација - 50 година мале матуре ОШ Житковац

rss

29.06.2016. Текст и фото: Божа Марковић

Житковачка Основна школа била је домаћин генерацији својих уечника рођених 1951. године, који су малу матуру завршили пре тачно 50 година.

Златна генерација - 50 година мале матуре ОШ Житковац

Ова генерација се до сада више пута окупљала поводом годишњица, углавном на 5 година, а било је и ванредних окупљања пошто су неки у иностранству - Америци, па су они приликом свог доласка организовали такве сусрете прекоредно.

Идејни творац овог окупљања је др Страхиња Манојловић, гинеколог, који живи у Нишу и ради у Гаџином Хану, иначе спортски новинар и човек који је у протеклом времену окупљао много својих школских другова кроз ове сусрете дружења. У томе су му помагали Анђица Аврамовић, Симеон Костоски, Пешић Љубиша, Стевановић Слободан (САД) и др.

Као и увек обављена је прозивка и одата пошта преминулим ученицима и наставницима умеђувремену. Овом приликом поред ученицима одата је пошта пре пар дана преминулој наставници физичког васпиутања Радмили Пројевић.

И овом приликом поменуто је да је школа дала много познатих стручњака, али и министара. Једна од тих је Илинка Митревска, министар иностраних послова Р. Македоније, која је као једна од много знаменитих, завршила основну школу баш у Житковцу, у њеној више од века дугој васпитно-образовној функцији.

Евоциране су успомене на многе несташлуке и догађаје које су интересантне сваком ко то чује, јер иако обичне приче оне су важне, јер су их баш ђаци ове генерације доживели.

Овом златном генерацијском скупу од разредних старешина присуствовале су Нада Бура и Гордана Јанковић, док су преминули двоје разредних Богомир Кованџић и Олга Милићевић.

Присутне је поздравио књижевник Драгиша Марковић, професор и један од директора ове ОШ, који је написао једну причу 2014. године о овој генерацији. Прича ће бити одштампана, а завршава се реченицом наставнице српског језика ове школе Анђице Аврамовић, сада у пензији, коју је је књижевник Марковић записао на крају и она гласи:

"Ми смо били шашава, али златна генерација!"

Управо у њој је садржана, можда као најава, ова златна годишњица, коју су некадашњи ученици обележили својим окупљањем.

Након овог обавезног дела, дружење је настављено уз музику и весеље у једном угоститељском објекту.

Коментара: 0


# Драгиша Марковић Житковац школе
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима