Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zlatna generacija - 50 godina male mature OŠ Žitkovac

rss

29.06.2016. Tekst i foto: Boža Marković

Žitkovačka Osnovna škola bila je domaćin generaciji svojih uečnika rođenih 1951. godine, koji su malu maturu završili pre tačno 50 godina.

Zlatna generacija - 50 godina male mature OŠ Žitkovac

Ova generacija se do sada više puta okupljala povodom godišnjica, uglavnom na 5 godina, a bilo je i vanrednih okupljanja pošto su neki u inostranstvu - Americi, pa su oni prilikom svog dolaska organizovali takve susrete prekoredno.

Idejni tvorac ovog okupljanja je dr Strahinja Manojlović, ginekolog, koji živi u Nišu i radi u Gadžinom Hanu, inače sportski novinar i čovek koji je u proteklom vremenu okupljao mnogo svojih školskih drugova kroz ove susrete druženja. U tome su mu pomagali Anđica Avramović, Simeon Kostoski, Pešić Ljubiša, Stevanović Slobodan (SAD) i dr.

Kao i uvek obavljena je prozivka i odata pošta preminulim učenicima i nastavnicima umeđuvremenu. Ovom prilikom pored učenicima odata je pošta pre par dana preminuloj nastavnici fizičkog vaspiutanja Radmili Projević.

I ovom prilikom pomenuto je da je škola dala mnogo poznatih stručnjaka, ali i ministara. Jedna od tih je Ilinka Mitrevska, ministar inostranih poslova R. Makedonije, koja je kao jedna od mnogo znamenitih, završila osnovnu školu baš u Žitkovcu, u njenoj više od veka dugoj vaspitno-obrazovnoj funkciji.

Evocirane su uspomene na mnoge nestašluke i događaje koje su interesantne svakom ko to čuje, jer iako obične priče one su važne, jer su ih baš đaci ove generacije doživeli.

Ovom zlatnom generacijskom skupu od razrednih starešina prisustvovale su Nada Bura i Gordana Janković, dok su preminuli dvoje razrednih Bogomir Kovandžić i Olga Milićević.

Prisutne je pozdravio književnik Dragiša Marković, profesor i jedan od direktora ove OŠ, koji je napisao jednu priču 2014. godine o ovoj generaciji. Priča će biti odštampana, a završava se rečenicom nastavnice srpskog jezika ove škole Anđice Avramović, sada u penziji, koju je je književnik Marković zapisao na kraju i ona glasi:

"Mi smo bili šašava, ali zlatna generacija!"

Upravo u njoj je sadržana, možda kao najava, ova zlatna godišnjica, koju su nekadašnji učenici obeležili svojim okupljanjem.

Nakon ovog obaveznog dela, druženje je nastavljeno uz muziku i veselje u jednom ugostiteljskom objektu.

Komentara: 0


# Dragiša Marković Žitkovac škole
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima