Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Деца у цркви Житковца започела прославу Васкрса

rss

24.04.2022. Божа Марковић

Житковачка црква Светог Архангела Гаврила наредне године обележиће тридесет година постојања. Изградњу ове цркве мештани нису изградили средином четврте декаде прошлог века, јер су их у томе рат и прилике спречиле. Црква је у свом раду доприносила и подстицала духовни живот верника и деце.

Деца у цркви Житковца започела прославу Васкрса

Ова црква по систематизацији црквених власти представља средишну црквену општину Житковца и околних парохија. Као средишна црква предњачи у духовном животу средине, нарочито после увођења предмета веронауке у осмогодишњој школи у Житковцу 2001. и прославе Светог Саве.

Поводом дочека Васкрса највећег хришћанског празника ове године црква је организовала своју уобичајену активност, али и такмичењем деце у осликавању јаја и цртања цртежа  по религиозним мотивима страдања и васкрснућа Исуса Христа. Деца осмогодишње школе "Вук Караџић" Житковац, њих око 60, надметало се на платоу испред цркве у овим активностима.

Трочлани жири у саставу: председник Златко Павловић, сликар, и чланови  Катарина Гајић, професор српског језика и Драгиша Марковић, књижевник и председник УСУК "Завичај" доделио је прво место Андрији Кованџић за цртеж Исус Христ, друго Николини Кованџић за цртеж Ускршња корпа и треће Јована Перић за цртеж Благовести, док је Дуњи Миљковић припало утешно четврто место за цртеж Богородица.

Осликана јаја откупили су присутни родитељи, деке и баке, а за присутне организовано је и послужење у организацији жена "Кутак" Житковац. Сав приход ишао је у хуманитарне сврхе.

Поред деце, грађана, представника цркве у Житковцу, били су присутни чланови УСУК "Завичај" и Друштва "Пуковник Рајевски" Житковац.

Ово је једна од низа активности црквене општине Житковац, којих је у животу ове цркве било десетак у времену свог рада у средини, спроведена је захваљујући томе што деца у школи изучавају веронауку и њиховом великом интересовању за духовни живот у Житковцу и околним местима.

Текст и фото: Божа Марковић


# Драгиша Марковић Житковац Божа Марковић - Несврћанин Златко Павловић Црква Архангела Гаврила
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима