Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Војни оркестар из Ниша гостовао у Алексинцу

rss

11.06.2015. Текст и фото: Божа Марковић

Алексинац је поводом Дана општине имао богат програм, већи него ранијих година.

Војни оркестар из Ниша гостовао у Алексинцу

Наравно, томе је ишао у прилог догађај који се догодио пре сто година, а односи се на рад Војне музичке школе у Грејачу од фебруара до октобра 1915. године, због чега је и Војска Србије била много више ангажванија да се овде појави, као што је то уобичајено чињено до данас и да тиме да посебан тон прослави Дана општионе. Због тога није изостало присуство водећих људи Команде КОВ Ниш који су својим присуством и активностима значајно допринели разноврсности ове прославе..

Како због празника општине Алексинац, тако и због овог важног датума у историји војне музике Србије, град подно Брђанке имао је прилику да види и чује војни оркестар Команде КОВ- а у Нишу, који је свечаним дефилеом прошао  од моста на улазу у главну улицу Алексинца до Центра за културу и уметност и уметност Алексинац.

На  почетку, у главној улици код сата и на фонтана- платоу испред  Центра за културу и уметност бројних грађанима представио се музиком из свог репертоар. Сам пролаз дао је граду свечани карактер, а мноштво грађана пратио је овај концет   уживо. Све изведене музичке нумере, корачнице и маршеви нумере су биле награђене великим аплаузима  присутних, а посебно „Марш на Дрину“, једна од најомиљенијих композиција извођача, али и слушалаца.

Лепо сунчано поподне  и препуне баште  у главној улици предтављали су допуну овог догађаја, а има оних који су слушали музичко представљање војног оркестра од моста на Моравици до Центра за културу и уметност Алексинац.

Јун је месец  матурских вечери, па је шетња ученика завршног разреда ОШ из Житковца употпунио овај догађај, јер  су се на улазу на  фонтана- платоу срели војни оркестар и свечано обучени матуранти, који су  своју лепоту и  свечани завршетак тиме представили многим знатижељницима и родитиељима, који су ту били у великом броју.

 


# школе војска војни оркестар дефиле дан општине
@mo_i_vs @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима