Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vojni orkestar iz Niša gostovao u Aleksincu

rss

11.06.2015. Tekst i foto: Boža Marković

Aleksinac je povodom Dana opštine imao bogat program, veći nego ranijih godina.

Vojni orkestar iz Niša gostovao u Aleksincu

Naravno, tome je išao u prilog događaj koji se dogodio pre sto godina, a odnosi se na rad Vojne muzičke škole u Grejaču od februara do oktobra 1915. godine, zbog čega je i Vojska Srbije bila mnogo više angažvanija da se ovde pojavi, kao što je to uobičajeno činjeno do danas i da time da poseban ton proslavi Dana opštione. Zbog toga nije izostalo prisustvo vodećih ljudi Komande KOV Niš koji su svojim prisustvom i aktivnostima značajno doprineli raznovrsnosti ove proslave..

Kako zbog praznika opštine Aleksinac, tako i zbog ovog važnog datuma u istoriji vojne muzike Srbije, grad podno Brđanke imao je priliku da vidi i čuje vojni orkestar Komande KOV- a u Nišu, koji je svečanim defileom prošao  od mosta na ulazu u glavnu ulicu Aleksinca do Centra za kulturu i umetnost i umetnost Aleksinac.

Na  početku, u glavnoj ulici kod sata i na fontana- platou ispred  Centra za kulturu i umetnost brojnih građanima predstavio se muzikom iz svog repertoar. Sam prolaz dao je gradu svečani karakter, a mnoštvo građana pratio je ovaj koncet   uživo. Sve izvedene muzičke numere, koračnice i marševi numere su bile nagrađene velikim aplauzima  prisutnih, a posebno „Marš na Drinu“, jedna od najomiljenijih kompozicija izvođača, ali i slušalaca.

Lepo sunčano popodne  i prepune bašte  u glavnoj ulici predtavljali su dopunu ovog događaja, a ima onih koji su slušali muzičko predstavljanje vojnog orkestra od mosta na Moravici do Centra za kulturu i umetnost Aleksinac.

Jun je mesec  maturskih večeri, pa je šetnja učenika završnog razreda OŠ iz Žitkovca upotpunio ovaj događaj, jer  su se na ulazu na  fontana- platou sreli vojni orkestar i svečano obučeni maturanti, koji su  svoju lepotu i  svečani završetak time predstavili mnogim znatiželjnicima i roditieljima, koji su tu bili u velikom broju.

 

Komentara: 0


# škole vojska vojni orkestar defile dan opštine
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}