Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

100 година српске војне музике у Грејачу

rss

08.06.2015. Текст и фото: Божа Марковић

У оквиру дана Општине Алексинац, у Грејачу је откривена спомен табла поводом 100 година српске војне музике

100 година српске војне музике у Грејачу

Немало место на обали Јужне Мораве и подно Малог Јастрепца- Грејач, родно место Биљане Јевтић, наше познате фолк певачице, било је домаћин једног посебног јубилеја.

Наиме, у току Првог светског рата у овом месту одлуком Врховне команде српске војске при Моравској дивизијској области основана је и радила Војна музичка школа у овом месту, у згради тадашње и данашње Основне школе, од фебруара до октобра 1915.

Том приликом гостовали су диригент и чланови војног оркестра Команде копнене војске Србије у Нишу, који ради у граду на Нишави. Диригент оркестра одржао је предавање ђацима школе, о основним елементима познава ове области, деца су имала прилику да пробају неке  дувачке инструменте са великом радошћу, а испољила су велико интересовање за војне позиве и музичко образовање.

Програм је започет химном Србије и кратким програмом деце ове школе.

После поздравне речи председника МЗ Грејач, председника СО Ненада Станковића, откривена је спомен плоча на згради школе. Плочу су открили генерал пуковник Милосав Симовић и Ненад Станковић.

Након тога о раду Музичке школе Врховне команде ВС У ТОКУ 1915 у Грејачу говорио је пуковник Лукић из Београда, а затим је наступио репрезентативни оркестар ВС "СТАНИСЛАВ БИНИЧКИ", СА СОЛИСТИМА Данком Стојиљковић и Дејаном Пешићем.

ПРОГРАМУ СУ ПРИСУСТВОВАЛИ  ПРОФЕСОР ДР ЂУРЂАНОВИЋ, из Тексаса, САД, СА СИНОМ МИРОСЛАВОМ,  пореклом из Грејача, хроничар села "Цете" Стајић, аутор монографије о раду Музичке школе и многи други.

Уз звуке арија "ВОСТАНИ СРБИЈЕ, ТЕМЕ ИЗ ПРОГРАМА ВОЈНОГ ОРКЕСТРА "Станислав Бинички", арије "Ја сам ја Јеремија", "Ово је Србија" и др. у извођењу силиста, кљжао и незаобилазним "Маршом на Дрину" завршен је програм за сећање о овом историјском датуму важном за исторографију нашег војног музичког живота.

Након тога, Божа Несврћанин, аутор историјског списа "Рајевски, пуковник са три срца", предао је диригенту оркестра своју монографију, која се прва бавила песмом Пуковник Рајевски, за коју су текст и ноте предати оркестру са жељом да се ова музика изводи у пригодним свечаностима. Ово због тога што је пуковник Станислав Бинички, по коме Војни оркестар носи име, ратовао на овом простору у току Првог српско-турског рата, у коме је страдао пуковник Рајевски, ослобађајући Србију од турског ропства са преко 3000 руских добровољаца под командом генерала Черњајева. Монографије су у знак гостовања у Грејачу и поводом дана општине Алексинац предате и Данки Стојиљковић и Дејану Пешићу.


# музика школе Ненад Станковић Грејач војска војни оркестар Станислав Бинички музичка школа Милосав Симовић
@mo_i_vs @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима