Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Репрезентативни оркестар Војске Србије у Алексинцу

rss

12.06.2015. Текст и фото: Божа Марковић

Поводом Дана општине Алексинац 5. и 6. јуна 2015. одине репрезентативни оркестар Војске Србије „Станислав Бинички“ из Београда гостовао је у Алексинцу и Грејачу.

Репрезентативни оркестар Војске Србије у Алексинцу

Први наступ овог оркестра био је поводом свечаности  Дана општине у великој дворани Центра  за културу и уметност у Алексинцу  5. 6. 2015. године. 

Војни оркестар  „Станислав Бинички“ из Београда извео је мноштво композиција из свог  чувеног репретоара међу којима су „Востани Сербије“, „Бојарка“,  „Краљево коло“ , „Марш Милана Обреновића“, „ Марш краља Алекснадра“  и незаобилазни  „Марш на Дрину“. Све композиције плениле су лепотом извођења и темама који су врло популарне у народу, за шта су награђени дугим аплаузима.

Гости овог ансамбла били су Данка Стојиљковић, наша позната певачица народне музике и музички  уредник у Радио Београду која се публици представила песмама „Маријо, дели бела кумријо и „Играле се делије, на сред земље Србије“, као и Дејан Пешић који је извео песме „Ја са ја, Јеремија“, „Ово је Србија“ и „Пукни зоро“.

Исти програм изведен је и у Грејачу поводом 100 година од Војне музичке школе у Грејачу, који је у току Првог светског рата ту радио, вежбао и стварао од фебруара до октобра 1915. године.

За  нашу општину  је битно да је пуковник Станислав Бинички ратовао на овим просторима, како је у обраћању скупу у Грејачу, између осталог, истакао председник оптштине Ненад Станковић.

Друго, Јеремија Крстић је учествовао у рату 1914- 1918. преживео и вратио се свом послу - пољопривреди. О томе постоје неки јавни записи, али наша размишљања о настанку те песме и помињању села Топонице у нашем наредном јављању.
 


# Центар за културу и уметност школе Ненад Станковић војска војни оркестар Станислав Бинички Данка Стојиљковић Дејан Пешић
@cekulaleksinac @mo_i_vs @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима