Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Лужану, насељу алексиначке Општине, одржан сабор Св.Арханђела Гаврила

rss

30.07.2018. Томислав Брзаковић

Свечану лиургију служили прота Јовам Живановић старешина тешичке Парохије и јереј Горан Поповић из Алексинца.
Овогодишњи колачар Дејан Милијић, предао је колачарство за наредну годину Зорану Ђорђевићу из Лужана.
Свечана литургија је одржана у храму Св. Арханђела Гаврила, који је добио ново рухо и унутра и споља.
Заслуге за све што је урађено, припадају Црквеном одбору.

У Лужану, насељу алексиначке Општине, одржан сабор Св.Арханђела Гаврила

У Лужану, насељу алексиначке Општине, одржан је сабор Св. Арханђела Гаврила. Свечану литургију у препуном храму, служили су прота Јован Живановић, старешина тешичке парохије, која покрива Тешицу, Лужане, Нозрину, Стублину, Бељу и Моравски Бујмир и јереј Горан Поповић из Алексинца.

Храм је у односу на раније године, добио сасвин ново рухо, што је на вернике којих је било у великом броју оставило дубок утисак. Средствима које им је дала општина и људи добре воље, изграђен је нови звоник поред Храма.

А у порти цркве, нови иконостас са олтаром, под обложен керамичким плочама, прекривен итисон стазама и постављене иконе на зидовима Храма.

О обезбеђењу средстава, набавци материјала, мајстора за уградњу, бринуо је Раде Костић, заменик председника Црквеног одбора. Био је народски речено катица за све. Међутим, све што је требало да се уради рађено је у договору са протом Јованом Живановићем.

Занимљиво је да је ове године било  верника  више него за протеклих 10 година. Захваљујући месној заједници која је обезбедила Гредер и пољске путеве који воде ка Храму поравнала и насипала туцаником. Тако су верници не само из Лужана  већ и насеља у окружењу, могли својим колима безбедно да дођу до Храма, без страха да се заглибе негде у блату.

После свечане литургије, обављено је сечење славског колача домаћина КУД „Опанак“ и предаја колачарства новом колачару за наредну годину. Будући да је председник КУД-а био службено одсутан, предају је обавио Дејан Милијић, председник МЗ Лужана и заменик председника КУД. А нови колачар биће Зоран Ђорђeвић, гастарбајтер у Аустрији. Пошто је био спречен да дође део колача у његово име, преузео је његов братанац Далибор Ђорђeвић. Иначе, Зоран ће бити највећи донатор, јер ће за нови звоник до краја године купити велико звоно и финансирати завршетак  спољне и унутрашње фасаде Храма. Другим речима до наредног сабора, реновирање Храма, биће у потпуности завршено, када се очекује и његово освештање Владике нишког Г. Јована.

Пошто је извршено и сечење славских колача, верника који славе Св. Арханђела Гаврила, као своју крсну славу, први пут је од изградње новог Храма на платоу испред  изведен културно забавни програм. У њему су учествовала КУД „Опанак“ из Лужана, “Дејан Јовановић Деша“ из Тешице и „Видовдан“ из Великог Дреновца. Извели су по неколико сплетова народних игара из Поморавља и Понишавља и награђени бурним аплаузом.

По завршетку културно забавног програма, верници су се вратили кућама, уместо да остану ту као некада по цео дан. А остајали су јер је било света ко „плеве“, претежмо младих који су се дружили, склапали пријатељства и заљубљивали. У народу постоји веровање, да место на коме се налази Храм, исацељује главобољу и друге тегобе. Додуше, верници су у току дана долазили да запале свеће за живе и своје покојније и да се помоле богу. Након краћег задржавања враћали су се кућама. А враћали су се јер више није било чика Радета из Житковца, који је у колицима довозио најбољи сладолед, да прсти полижеш, као ни осталих ђинђува и занимација за најмлађе.

Коментара: 0


# општина Моравски Бујмир Лужане Томислав Брзаковић Горан Поповић Јован Живановић Црква Архангела Гаврила
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима