Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U Lužanu, naselju aleksinačke Opštine, održan sabor Sv.Arhanđela Gavrila

rss

30.07.2018. Tomislav Brzaković

Svečanu liurgiju služili prota Jovam Živanović starešina tešičke Parohije i jerej Goran Popović iz Aleksinca.
Ovogodišnji kolačar Dejan Milijić, predao je kolačarstvo za narednu godinu Zoranu Đorđeviću iz Lužana.
Svečana liturgija je održana u hramu Sv. Arhanđela Gavrila, koji je dobio novo ruho i unutra i spolja.
Zasluge za sve što je urađeno, pripadaju Crkvenom odboru.

U Lužanu, naselju aleksinačke Opštine, održan sabor Sv.Arhanđela Gavrila

U Lužanu, naselju aleksinačke Opštine, održan je sabor Sv. Arhanđela Gavrila. Svečanu liturgiju u prepunom hramu, služili su prota Jovan Živanović, starešina tešičke parohije, koja pokriva Tešicu, Lužane, Nozrinu, Stublinu, Belju i Moravski Bujmir i jerej Goran Popović iz Aleksinca.

Hram je u odnosu na ranije godine, dobio sasvin novo ruho, što je na vernike kojih je bilo u velikom broju ostavilo dubok utisak. Sredstvima koje im je dala opština i ljudi dobre volje, izgrađen je novi zvonik pored Hrama.

A u porti crkve, novi ikonostas sa oltarom, pod obložen keramičkim pločama, prekriven itison stazama i postavljene ikone na zidovima Hrama.

O obezbeđenju sredstava, nabavci materijala, majstora za ugradnju, brinuo je Rade Kostić, zamenik predsednika Crkvenog odbora. Bio je narodski rečeno katica za sve. Međutim, sve što je trebalo da se uradi rađeno je u dogovoru sa protom Jovanom Živanovićem.

Zanimljivo je da je ove godine bilo  vernika  više nego za proteklih 10 godina. Zahvaljujući mesnoj zajednici koja je obezbedila Greder i poljske puteve koji vode ka Hramu poravnala i nasipala tucanikom. Tako su vernici ne samo iz Lužana  već i naselja u okruženju, mogli svojim kolima bezbedno da dođu do Hrama, bez straha da se zaglibe negde u blatu.

Posle svečane liturgije, obavljeno je sečenje slavskog kolača domaćina KUD „Opanak“ i predaja kolačarstva novom kolačaru za narednu godinu. Budući da je predsednik KUD-a bio službeno odsutan, predaju je obavio Dejan Milijić, predsednik MZ Lužana i zamenik predsednika KUD. A novi kolačar biće Zoran Đorđević, gastarbajter u Austriji. Pošto je bio sprečen da dođe deo kolača u njegovo ime, preuzeo je njegov bratanac Dalibor Đorđević. Inače, Zoran će biti najveći donator, jer će za novi zvonik do kraja godine kupiti veliko zvono i finansirati završetak  spoljne i unutrašnje fasade Hrama. Drugim rečima do narednog sabora, renoviranje Hrama, biće u potpunosti završeno, kada se očekuje i njegovo osveštanje Vladike niškog G. Jovana.

Pošto je izvršeno i sečenje slavskih kolača, vernika koji slave Sv. Arhanđela Gavrila, kao svoju krsnu slavu, prvi put je od izgradnje novog Hrama na platou ispred  izveden kulturno zabavni program. U njemu su učestvovala KUD „Opanak“ iz Lužana, “Dejan Jovanović Deša“ iz Tešice i „Vidovdan“ iz Velikog Drenovca. Izveli su po nekoliko spletova narodnih igara iz Pomoravlja i Ponišavlja i nagrađeni burnim aplauzom.

Po završetku kulturno zabavnog programa, vernici su se vratili kućama, umesto da ostanu tu kao nekada po ceo dan. A ostajali su jer je bilo sveta ko „pleve“, pretežmo mladih koji su se družili, sklapali prijateljstva i zaljubljivali. U narodu postoji verovanje, da mesto na kome se nalazi Hram, isaceljuje glavobolju i druge tegobe. Doduše, vernici su u toku dana dolazili da zapale sveće za žive i svoje pokojnije i da se pomole bogu. Nakon kraćeg zadržavanja vraćali su se kućama. A vraćali su se jer više nije bilo čika Radeta iz Žitkovca, koji je u kolicima dovozio najbolji sladoled, da prsti poližeš, kao ni ostalih đinđuva i zanimacija za najmlađe.


# opština Moravski Bujmir Lužane Tomislav Brzaković Goran Popović Jovan Živanović Crkva Arhangela Gavrila
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima