Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Добија ново рухо: Успеније Пресвете Богородице у Тешици

rss

24.11.2015. Текст и фото: Томислав Брзаковић

Средствима Министарства вера, општине Алексинац и Месне заједнице, завршена прва фаза обнове храма.
Наредне године предстоји завршетак друге фазе.

Добија ново рухо: Успеније Пресвете Богородице у Тешици

У једном од највећих насеља алексиначког Поморавља, Тешици, ове године почела је комплетна санација храма Успеније Пресвете Богородице, изграђене 1838/39.године у место звано „Црквар“, на левој обали Јужне Мораве. Од изградње до данас, доживљавала је оштећења за време српско-турских ратова, као и за време великих поплава. Највеће оштећење од поплава изливањем Јужне Мораве, имала је 1942 у зимском периоду, а посебно јуна месеца 1948 године, када је ниво воде у цркви био висок један метар. Тада је оштећен патос и иконе живописане на зиду храма. До рушења храма није дошло, јер су зидови изграђени од камена.

Иницијатори за санацију храма која је почела у другој половини 1999. а завршена 2001 године, били су јереј Горан Поповић и Црквена општина Тешице. Средства су обезбеђена новчаним прилозима верника и личним радом, као и донацијама људи добре воље и Установа. Само после непуних 15 година од прве санације, уследила је друга, јер је кров прокишњаавао, па је долазило до оштећења фресака и унутрашњости храма. Да би се храм, сачувао за дужи период од пропадања, требало је извршити, свеобухватну санацију.

Да би обезбедили средства за санацију, која су била позамашна, требало је урадити Пројекат. По речима Зорана Ценића, председника црквене Општине Тешица, пројекат им је урадио дипл. грађ. инжењер Мирослав Поповић из Алексинца, без надокнаде. Предрачунска вредност је износила око два милиона динара. Од надлежног Министарства Владе Србије, добили само 25о хиљаде динара, од општине Алексинац 200 хиљада и од Месне заједнице, Тешице 150 хиљаде у материјалу - каже Зоран Ценић и додаје:

- Много нам је помогао наш мештанин Зоран Маричић, који нам је дао на услугу монтажно - демонтажну скелу на точковима, високу 10 метара, а и сам је лично помагао.

- Овим средствима смо успели некако да приведемо крају, само прву фазу радова на обнови храма - каже прота Јован Живановић, нови старешина, тешичке парохије, и додаје:

- Успели смо да комплетно заменимо кровну конструцију и да је покријемо новим црепом, поставили нове олуке и керамичке плоче од улазних врата до олтара. Наредне године, уколико обезбедимо потребна средства, очекују нас фасадни спољашни и унутрашњи радови, обнова оштећених фресака, уградња громобрана и комплетна замена столарије, (прозори и врата) - каже Прота Живановић и додаје:

- Овим пројектом није обухваћена обнова Иконостаса, који је у фази пропадања (због мољаца). За то су потребна знатно већа средства од ових, па ће морати да сачекамо нека друга времена - рекао нам је на крају разговора Прота Јован Живановић.

 

Коментара: 1


# општина црква Тешица СПЦ Томислав Брзаковић Богородица Горан Поповић Зоран Ценић Мирослав Поповић Зоран Маричић Јован Живановић
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+9) (-0)

    Milan 24.11.2015.
    E moj Brzi.....jos samo kad bi postojalo ministarstvo vere...
    Jos zivis u 90-te


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима