Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Тешици одржан сабор Пресвете Богородице

rss

01.09.2018. Томислав Брзаковић

Свечану литургију у храму Пресвете Богородице у Тешици служили су прота Јован Живановић (старешина тешичке парохије), јереји Горан Поповић и Славољуб Петровић из Алексинца и Милан Живановић из Житковца. Колачар наредне године биће Милан Филиповић из Тешице.

У Тешици одржан сабор Пресвете Богородице

Успеније Пресвете Богородице, познатије као Велика Госпојина, житељи једног од највећих насеља у алексиначком Поморављу, славе као своју сеоску славу, већ пуних 180 година. Све је почело још у првој половини 19. века, када је 1838 године започета а 1839 завршена изградња храма Пресвете Богородице. Од тада до данашњих дана, Тешичани овај хришћански празник, који се сваке године пада 28. августа и обележен је црвеним словима, славе као своју сеоску славу. Тако је било и ове године. Од раног јутра верници су одлазили у цркву, да се помоле богу, запале свеће за живе и покојне и присуствују свечаној литургији први пут у реновираном храму од његове изградње. И ако је био радан дан у храму није било места за све који су дошли, па су многи остали испред храма. Верника је било не само из Тешице већ и неких села у окружењу, као и оних са стране који су дошли у госте код својих пријатеља, рођака и кумова.

Свечану литургију у потпуно реновираном храму споља и унутра први пут од његове изграње су служили прота Јован Живановић (старешина тешичке парохије), јереји Горан Поповић и Славољуб Петровић из Алексинца и Милан Живановић из Житковца. Порта цркве била је дупке пуна. У току литургије, поред свештеника учествовао је и црквени хор, што је верницима чинило  посебну драж. Један од разлога што је ове године било знатно више верника него лане је реновиран храм од темеља до крова, споља и унутра. То им је била прилика да виде шта је све урађено на његовој обнови о чему се данима причало. Између осталог урађено је следеће: на храму је замењен кров, постављени олуци, громобран, уведена струја, урађена спољашна и унутрашња фасада, као и подне керамичке плочице. Поред ових радова, извршена је и први пут од изградње храма замена столарије, прозора и улазних врата и урађен нови иконостас.

Све ово не би било урађено, да нису прискочили у помоћ добри људи својим донацијама. По завршетку свечане литургије, обављен је причест верника, који су две седмице у ткз. малом посту пре Велике Госпојине постили. Причешћивање верника, обавио је јереј Горан Поповић. Затим су свештеници и верници око храма Успенија Пресвете Богородице носили литија. Затим је јереј Горан Поповић обавио обред сечења славског колача, колачара Милоша Ценића из Тешице.

Пошто је обављен обред сечења колача, верницима се обратио прота Јован Живановић, једном кратком „беседом“ о значају обележавања једног од највећих хришћанских празника Успеније Пресвете Богородице која је у црквеном календару уписана црвеним словима.

И као што то увек бива, после беседе, уследило је питање има ли кога да преузме део колача и наредне године, на овај исти дан, угости своје пријатеље, рођаке и комшије. Има, има, говорише у глас неколико верника. Пошто на млађима свет остаје, нови колачар наредне године биће Милан Филиповић из Тешице који је пре неку годину засновао породицу и већ добио наследника, који је био присутан када је његов отац преузимао колачарство за наредну годину. Милан је уз присуство проте Јована Живановића са његове десне стране преузео део колача од Милоша Ценића. Уследила су честитања а потом и задњи чин обреда-кропљење верника. Кропљење је вршио свежим босиљком, натопљеним благословеном водом, јереј Милан Живановић, а јереј Горан Поповић је сваком вернику давао по једну коцку благословеног хлеба, званог нафора.

Рекао сам да је ове године свечаној литургији, присуствовао знатно већи број верника него предходне годие. После обављања свих церемонија испред храма, дошао је тренутак да као сваке, тако и ове године пропрате традиционални наступ КУД-а „Дејан Јовановић-Деша“ из Тешице. За њих и остале који су пристизали да се помоле богу и запале свеће, фолклорна секција КУД-а “Петлићи“ деца старости од 6 до 15 година се преставила са неколико сплетова народних игара из Поморавља и Понишавља који су награђени бурним аплаузом. Убрзо по завршетку њиховог наступа, људи су почели да се разилазе кућама да би наставили славље са својим домаћинима код којих су дошли у госте. Некада су на сабору у Тешици људи из удаљенијих насеља долазили дан раније. Под столетним брестовима уз музику, песму, иће и пиће дочекивали зору. А мештани и они из околних села долазили су на дан сабора. Било је толико света,да није могла игла да падне на земљу. Било је сладоледа који је довозио чика Раде из Житковца, а било је и занимације за децу и младе. Ове године није било сладоледа, али је било неколико продаваца дечјих играчака. Нису се овајдили јер је деце било мало, али су подсећали на нека стара времена.

Коментара: 0


# Тешица Томислав Брзаковић Горан Поповић Јован Живановић литургија
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима