Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Тешичани прославили сеоску славу Литија

rss

08.06.2017. Текст и фото: Томислав Брзаковић

Свечану литургију у храму Пресвете Богородице служио прота Јован Живановић, нови старешина тешичке Парохије.
Наредне године нови колачар, Љубиша Стојановић из Тешице.

Тешичани прославили сеоску славу Литија

Свечаном литургијом у храму Пресвете Богородице, коју је служио прота Јован Живановић, нови старешина тешичке Парохије, Тешичани су започели прославу своје сеоске славе Литија, другог дана Духова, познатије као Свете Тројице.

После одржане литургије, верници су носећи иконе светаца, кренули ка Запису у центру села. Тамо је, по обичају, обављен обред сечења славског колача, овогодишњег колачара, Стефана Јанковића из Тешице.

Након обреда сечења славског колача домаћина, прота Јован Живановић, упитао је присутне вернике, као што то ред налаже, има ли неког ко жели да наредне године, буде домаћин. Верника није било у великом броју као некада, али је евидентно да их је сваке године, од када су обновљене литије, све више.

Међу верницима, био је и Љубиша Стојановић, који није чекао да прота заврши питање, већ се одмах јавио. Уз протин благослов, Љубиша је преузео део колача од Стефана (на слици с десна), чиме су Тешичани добили новог колачара за наредну годину.

Иначе за неупућене, Љубиша је познат и као хумани дародавац. Тако је 15, јула 2010 године, поклонио храму, у Манастиру Светог Илије, једно звоно, које је недостајало од његове изградње, према предању у 17. веку. За израду ливеног звона тешког 50 килограма, допрему и монтажу, уложио је око 2000 евра. Ове године у храму Успеније Пресвете Богородице у Тешици замењена је комплет столарија. За израду унутрашњих врата, Љубиша је уложио 350 евра. И ту није крај његове хуманости.

По завршетку свих обреда код записа, на сцену ступају чланови КУД “Дејан Јовановић - Деша“. Тако је било и ове године. Извели су неколико сплетова народних игара из Поморавља, Понишавља и Лесковца.

Затим је прослава настављена уз “иће и пиће“, које је за своје госте припремио колачар Стефан Јанковић. Уз песму игру и музику, весеље је трајало до касних поподнених сати. Некада је оно трајало и целе ноћи.

Славље није било гламурозно као некада, јер се народ проредио. Ипак и они који су остали, полако се враћају у све већем броју светињама и очувању народних обичаја и светковина.

Света Тројица или Духови је један од највећих празника у Српској православној цркви. Обележава се педесети дан после Ускрса и десети после Спасовдана.

Ваља рећи, од када је започета изградња храма Успеније Пресвете Богородице у Тешици, давне 1838, а завршена и освећена 1939. године, Тешичани славе други дан Духова, као своју сеоску славу.

После обављене литургије, верници су са иконама крстом и барјаком, у пратњи свештеника носили Литија преко поља, да би година била родна, и кроз село до тзв места Запис, где се обављао обред, сечења колача колачара за ту годину. Ту постоји дуд поред кога је био велики гвоздени крст. Верници су се овде окупљали у великом броју, јер је Тешица онда, а и сада, једно од највећих насеља у алексиначком Поморављу.

Када је почетком педесетих година прошлог века, тадашњи режим у Србији забранио обележавање свих светковина, неко је извадио крст и бацио у Јужну Мораву, која протиче тик крај записа. То је тако трајало све до 2010 године, када су обновљене Литије.

Постављен је нови крст од мермера и изграђена настрашница за колачареве госте. Изграђен је пољски клозет од тврдог материјала за мушке и жене, и постављена пумпа за воду. Плац у површини од око 15 ари је ограђен жичаном оградом и постављена шибер капија.

Први колачар те године био је, тадашњи председник Месне заједнице, Велибор Несторовић.


# Тешица слава Јован Живановић Дејан Јовановић Деша КУД литија Љубиша Стојановић Велибор Несторовић Стефан Јанковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима