Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Литија прошла кроз Тешицу

rss

26.06.2016. Текст и фото: Томислав Брзаковић

Свечану литургију у храму Пресвете Богородице, служио прота Јован Живановић, нови старешина тешичке Парохије. Нови колачар Стефан Јанковић, из Тешице.

Тешичани прославили сеоску славу Литија.

Свечаном литургијом у храму Пресвете Богородице, коју је служио прота Јован Живановић, нови старешина тешичке Парохије, Тешичани су започели прославу своје сеоске славе Литија, другог дана Духова, познатије као Свете Тројице.

После одржане литургије, верници су носећи иконе светаца, кренули ка Запису у центру села. Тамо је по обичају обављен обред сечења славског колача, овогодишњег колачара, Ненада Младеновића и део колача, предат новом колочару за наредну годину.

Колачар за идућу годину биће Стефан Јанковић из Тешице (на слици у средини), иначе први коловођа КУД „Дејан Јовановић-Деша“. Они су и о ве године, по завршетку церемоније, наступили са неколико сплетова народних игара из Поморавља, Понишавља и Шумадије и тако увеличали славље Литија.

Прослава је настављена уз „иће и пиће“, које је за своје госте припремио, колачар Ненад Младеновић. За увесељавање гостију, побринуо се Мика Ценић, познати тешички хармоникаш у овом крају, па и шире. Славље није било гламурозно као некада, јер се народ проредио. Али ваља рећи да се и они који су остали, полако враћају у све већем броју светињама и очувању народних обичаја и светковина. 

Света Троица или Духови је иначе, један од највећих празника у Српској православној цркви. Обележава се педесети дан после Ускрса и десети после Спасовдана.

Ваља рећи, од када је започета изградња храма Успеније Пресвете Богородице у Тешици, давне 1838 а завршена и освећена 1939.године Тешичани, имају две сеоске славе. Литија другог дана Духова, (Света Тројица) у јуну и Велика Госпојина (Госпођиндан), у августу. Имају и трећу али заједничку са Лужанчанима То је Манастир „Светог Илије“, који се налази на међи тешичког и лужанског атара у подножју „Ћурлине“, обронку Великог Јастрепца. Једне године колачар је из Тешице, друге из Лужана и тако наизменично од када славе „Светог Илију.“


# Тешица слава Јован Живановић литија Стефан Јанковић Ненад Младеновић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима