Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Tešičani proslavili seosku slavu Litija

rss

08.06.2017. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

Svečanu liturgiju u hramu Presvete Bogorodice služio prota Jovan Živanović, novi starešina tešičke Parohije.
Naredne godine novi kolačar, Ljubiša Stojanović iz Tešice.

Tešičani proslavili seosku slavu Litija

Svečanom liturgijom u hramu Presvete Bogorodice, koju je služio prota Jovan Živanović, novi starešina tešičke Parohije, Tešičani su započeli proslavu svoje seoske slave Litija, drugog dana Duhova, poznatije kao Svete Trojice.

Posle održane liturgije, vernici su noseći ikone svetaca, krenuli ka Zapisu u centru sela. Tamo je, po običaju, obavljen obred sečenja slavskog kolača, ovogodišnjeg kolačara, Stefana Jankovića iz Tešice.

Nakon obreda sečenja slavskog kolača domaćina, prota Jovan Živanović, upitao je prisutne vernike, kao što to red nalaže, ima li nekog ko želi da naredne godine, bude domaćin. Vernika nije bilo u velikom broju kao nekada, ali je evidentno da ih je svake godine, od kada su obnovljene litije, sve više.

Među vernicima, bio je i Ljubiša Stojanović, koji nije čekao da prota završi pitanje, već se odmah javio. Uz protin blagoslov, Ljubiša je preuzeo deo kolača od Stefana (na slici s desna), čime su Tešičani dobili novog kolačara za narednu godinu.

Inače za neupućene, Ljubiša je poznat i kao humani darodavac. Tako je 15, jula 2010 godine, poklonio hramu, u Manastiru Svetog Ilije, jedno zvono, koje je nedostajalo od njegove izgradnje, prema predanju u 17. veku. Za izradu livenog zvona teškog 50 kilograma, dopremu i montažu, uložio je oko 2000 evra. Ove godine u hramu Uspenije Presvete Bogorodice u Tešici zamenjena je komplet stolarija. Za izradu unutrašnjih vrata, Ljubiša je uložio 350 evra. I tu nije kraj njegove humanosti.

Po završetku svih obreda kod zapisa, na scenu stupaju članovi KUD “Dejan Jovanović - Deša“. Tako je bilo i ove godine. Izveli su nekoliko spletova narodnih igara iz Pomoravlja, Ponišavlja i Leskovca.

Zatim je proslava nastavljena uz “iće i piće“, koje je za svoje goste pripremio kolačar Stefan Janković. Uz pesmu igru i muziku, veselje je trajalo do kasnih popodnenih sati. Nekada je ono trajalo i cele noći.

Slavlje nije bilo glamurozno kao nekada, jer se narod proredio. Ipak i oni koji su ostali, polako se vraćaju u sve većem broju svetinjama i očuvanju narodnih običaja i svetkovina.

Sveta Trojica ili Duhovi je jedan od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Obeležava se pedeseti dan posle Uskrsa i deseti posle Spasovdana.

Valja reći, od kada je započeta izgradnja hrama Uspenije Presvete Bogorodice u Tešici, davne 1838, a završena i osvećena 1939. godine, Tešičani slave drugi dan Duhova, kao svoju seosku slavu.

Posle obavljene liturgije, vernici su sa ikonama krstom i barjakom, u pratnji sveštenika nosili Litija preko polja, da bi godina bila rodna, i kroz selo do tzv mesta Zapis, gde se obavljao obred, sečenja kolača kolačara za tu godinu. Tu postoji dud pored koga je bio veliki gvozdeni krst. Vernici su se ovde okupljali u velikom broju, jer je Tešica onda, a i sada, jedno od najvećih naselja u aleksinačkom Pomoravlju.

Kada je početkom pedesetih godina prošlog veka, tadašnji režim u Srbiji zabranio obeležavanje svih svetkovina, neko je izvadio krst i bacio u Južnu Moravu, koja protiče tik kraj zapisa. To je tako trajalo sve do 2010 godine, kada su obnovljene Litije.

Postavljen je novi krst od mermera i izgrađena nastrašnica za kolačareve goste. Izgrađen je poljski klozet od tvrdog materijala za muške i žene, i postavljena pumpa za vodu. Plac u površini od oko 15 ari je ograđen žičanom ogradom i postavljena šiber kapija.

Prvi kolačar te godine bio je, tadašnji predsednik Mesne zajednice, Velibor Nestorović.

Komentara: 0


# Tešica slava Jovan Živanović Dejan Jovanović Deša KUD litija Ljubiša Stojanović Velibor Nestorović Stefan Janković
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}